Alkohol:

6 tegn på at du er i ferd med å utvikle et alkoholproblem

- Vi snakker om å ta et glass vin eller to etter en slitsom dag, for å koble av og føle seg bedre, sier ekspert.

ALKOHOL: Det kan være et farlig tegn dersom du jevnlig bruker alkohol i vanskelige situasjoner. FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOL: Det kan være et farlig tegn dersom du jevnlig bruker alkohol i vanskelige situasjoner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvor ofte har vi ikke sett karakterer i filmer åpne en øl etter en krevende dag på jobb, eller hørt sitatet: «I need a drink»? Det trenger absolutt ikke være farlig å ta seg noen glass med vin, men hvis du jevnlig bruker alkohol i vanskelige situasjoner kan det være et farlig tegn, sier eksperter.

- En undersøkelse Respons Analyse gjorde på oppdrag fra Av-og-til i september viser at 1 av 3 oppgir at de har drukket for å koble av etter en slitsom dag, sier Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i AV-OG-TIL, til KK.

Hun tror at det å ty til alkohol når det butter i mot er en velkjent strategi:

- I dagligtalen omtales det ofte som en måte å handle på som er lur og akseptabel. Vi snakker om å ta et glass vin eller to etter en slitsom dag, for å koble av og føle seg bedre, sier Eriksrud.

LES OGSÅ: - Jeg vokste opp med en drink i hånden

Lener du deg for mye på alkoholen?

Jørgen G. Bramness, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, forklarer at alkohol ikke senker stress:

- Det senker kanskje opplevelsen av stress. Alkohol senker opplevelsen av så meget. Alkohol er en veldig god angstfordriver, og folk som sliter med angstproblematikk, og for så vidt stress, vil oppleve at alkohol relativt momentant fordriver den angsten, sier Bramness til KK.

AVKOBLING: 1 av 3 oppgir at de har drukket for å koble av etter en slitsom dag. FOTO: NTB Scanpix
AVKOBLING: 1 av 3 oppgir at de har drukket for å koble av etter en slitsom dag. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han understreker at alkohol ikke hjelper mot stress eller angst. Når alkoholen går ut av kroppen, kommer de negative følelsene ofte sterkere tilbake.

- Vi vet fra utallige undersøkelser at risikoen for å utvikle alkoholproblemer er større hvis du drikker mye, og hvis du drikker av psykiske grunner. Men det er ikke noen spesiell advarsel som sier at du bare kan drikke når du er i godt humør, sier han, og fortsetter:

- Men, har du en opplevelse av at verden blir lettere når du drikker, er det en større fare for at du havner på en litt farlig vei. Det er viktig å søke annen trøst for problemer som stress og angst.

Forskeren forklarer at mange som er avhengige av alkohol begynte med tanken om at «Jeg fortjener det». Man begynner å lengte etter følelsen man får av alkohol, og etter hvert blir det viktigere og viktigere.

- Hvis du jevnlig bruker et par glass for å senke stressnivå er det absolutt greit å tenke på om du er på gal vei. Da er det allerede to ting som kan være varsellamper: «Jevnlig», og «Alkohol for å oppnå noe». Det er ikke alltid slik at varsellamper betyr at noe er galt, men jeg ville tenkt meg om, sier Bramness.

Spør deg selv om alkohol spiller en stor rolle for deg, og om du lener deg for mye på det, råder han. Det kan også være lurt å spørre en som kjenner deg godt. Har noen bekymret seg for deg? Ofte er det deg selv som er den siste som blir klar over et problem.

- Bruk verken mat eller drikke for å trøste deg selv. Bruk andre til å trøste deg. Det er ikke farlig å ta seg noen glass vin, men når du bruker det som krykke fordi situasjonen er vanskelig har du kanskje havnet i en vanskelig situasjon.

LES OGSÅ: - Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagenVeien fra forbruk til misbruk er kortere enn vi tror

Randi Hagen Eriksrud sier at alkohol gjør en dårlig jobb når det kommer til trøst.

- Alkohol kan forsterke allerede negative følelser, gjør at du sover dårligere og være starten på en negativ spiral, som ender med avhengighet. Derfor er det en dårlig idé å fylle på med mer, når det allerede er litt for mye. Ikke drikk når du har mest lyst til å grine.

Hun understreker at for noen kan de ekstra glassene bli starten på en karusell som ikke stopper av seg selv.

- Avhengighetsproblemer oppstår ikke over natta. De utvikles som oftest over tid, og ofte uten at den som drikker selv oppfatter alvoret i situasjonen. Forbruket øker jevnt. Antall dager man drikker alkohol i uka øker, og man drikker mye i hverdagen, ikke bare ved spesielle anledninger. Avhengigheten av den jevne alkoholtilførselen blir sterkere og sterkere. Erkjennelsen av at man har et problem kommer som oftest lenge etter at avhengigheten er etablert.

Veien fra forbruk til misbruk er dessverre kortere enn vi tror, forklarer Eriksrud, og det er lett å overse eller bortforklare faresignalene. Alkohol er vanedannende.

LES OGSÅ: To ting påvirker fyllesyken mest

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer