Trender:

6 TikTok-velværetrender som har gått viralt

Hva med å drikke flytende klorofyll?

SUNNERE KAFFE: I stedet for å ha vanlig melk i kaffen, er det mange TikTok-brukere som har proteinpulver eller proteinshake i kaffen. De hevder at kaffen blir fyldigere og at det kan hjelpe dem med å regulere vekten.
SUNNERE KAFFE: I stedet for å ha vanlig melk i kaffen, er det mange TikTok-brukere som har proteinpulver eller proteinshake i kaffen. De hevder at kaffen blir fyldigere og at det kan hjelpe dem med å regulere vekten. Vis mer
Publisert

På det sosiale nettverket TikTok florerer det av ulike smarte og mindre smarte tips, triks og trender. Noe av det som har blitt trendy den siste tiden er tannsmykker (selv om tannleger advarer), filing av tennene (som også frarådes), hårfjerning med sandpapir og bruk av øyedråper som kvisekrem, for å nevne noen.

I tillegg finnes det en haug av velværetrender som lover finere hår, finere hud, bedre forbrenning og lettere vektregulering. Problemet er at hvem som helst kan dele hva som helst på TikTok, og de fleste av disse rådene og trendene er ikke bekreftet av ernæringseksperter eller helsepersonell.

Det sier seg selv at det kan være problematisk, når store deler av brukerne på TikTok er mellom 13 og 24 år, en aldersgruppe som ofte er veldig mottakelige for lite dokumenterte tips og trender.

Det australske magasinet womenshealth.com.au har nå samlet 6 TikTok-velværetrender som har gått viralt den siste tiden.

Er alle like fornuftige?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

1. Rulleskøyter

Én av TikTok-velværetrendene som har gått viralt er rulleskøyting, så her er det bare å omfavne din indre syvåring.

Rulleskøyting kan være god trening, og det kan styrke muskulaturen og forbedre kondisjonen og balansen din. Hvis du går treningsturer på rulleskøyter sammen med venner kan det også være sosialt og en lavterskel-idrett. For mange kan det være motiverende og gøy å begynne med en ny og morsom hobby.

- Når det kommer til velværetrender, velger jeg å si «keep it simple» og hold deg til dokumenterte fakta. Å være fysisk aktiv er viktig både for psykisk og fysisk helse, men det må ikke nødvendigvis være rulleskøyter. Gjør noe du synes er gøy, og som gjør at du vil gjenta aktiviteten igjen, igjen og igjen. Det er det beste for helsen.

Det sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede til KK.

Med andre ord: Du må gjerne trene med rulleskøyter hvis det frister, men du kan også løpe, sykle, svømme eller gjøre noe annet du liker.

RULLESKØYTER: Mange av oss husker rulleskøytene fra barndommen, men det kan også være en morsom treningsøkt for voksne.
RULLESKØYTER: Mange av oss husker rulleskøytene fra barndommen, men det kan også være en morsom treningsøkt for voksne. Vis mer

2. Drikke flytende klorofyll

Klorofyll er det som gir plantene grønnfargen sin, men det skal visst også være bra for menneskekroppen.

På TikTok er det tusenvis av før- og etterbilder som hevder at klorofyll har hjulpet mot for eksempel kviser. Det finnes derimot lite forskning på virkningen flytende klorofyll har på mennesker.

Hvis det frister å prøve, er det fint å vite at du ikke trenger å kjøpe dyr klorofyll i helsekostbutikker.

- Klorofyll er et spennende plantestoff som vi enda ikke vet alt om, men det er gjort studier som viser at det kan være med på å styrke immunforsvaret samt virke forebyggende på sykdommer.

Det sier ernæringsrådgiver og forfatter Carina Hultin Dahlmann til KK.

Hun anbefaler å presse og drikke fersk juice med råvarer som er rike på klorofyll fra naturens side, som spinat, grønnkål og brokkoli.

- Blandet med eple, sitron og ingefær får du en smakfull og sunn juice som er rik på naturlig klorofyll, tipser hun.

Med andre ord: Spis gjerne matvarer som inneholder klorofyll, men du trenger ikke kjøpe flytende klorofyll fra spesialbutikker.

KLOROFYLL: Ifølge tusenvis av TikTok-videoer skal klorofyll være bra for en rekke plager.
KLOROFYLL: Ifølge tusenvis av TikTok-videoer skal klorofyll være bra for en rekke plager. Vis mer

3. Ha proteinpulver i kaffen

I stedet for å ha vanlig melk i kaffen, bruker mange proteinpulver eller proteinshake i kaffen. De hevder at kaffen blir fyldigere og at det hjelper dem med å regulere vekten.

Helsefordelene handler nok ikke så mye om det å tilsette proteinpulver direkte i kaffen, men mer om de indirekte fordelene ved å få i seg mer protein om morgenen, og effekten det kan ha på appetitten.

- Protein og fett metter godt og holder blodsukkeret mer stabilt, og dermed øker det metthetsfølelsen og sørger for at energien vår også holdes mer stabil. Derfor kan det være en god idé å drikke en proteinshake eller tilsette proteinpulver i kaffen. Personlig vil jeg heller nyte en god kopp kaffe, og så ha en proteinshake ved siden av, sier Hultin Dahlmann.

Med andre ord: Ha gjerne proteinpulver i kaffen din om du vil, men du får samme effekt om du drikker en proteinshake ved siden av kaffen og ikke blander det sammen.

PROTEINPULVER I KAFFEN: - Protein og fett metter godt og holder blodsukkeret mer stabilt, og dermed øker det metthetsfølelsen og sørger for at energien vår også holdes mer stabil, sier eksperten.
PROTEINPULVER I KAFFEN: - Protein og fett metter godt og holder blodsukkeret mer stabilt, og dermed øker det metthetsfølelsen og sørger for at energien vår også holdes mer stabil, sier eksperten. Vis mer

4. Japansk håndkle-metode

Nei, det er ikke en ny måte å tørke seg på etter å ha vært i dusjen. Det er en øvelse som lover synlige magemuskler på rekordtid.

Øvelsen innebærer å legge et sammenrullet håndkle under korsryggen i fem minutter mens du strekker ut armene og bena. Dette skal angivelig hjelpe med å korrigere bekkenets plassering, fikse holdningen din og hjelpe deg med å gå ned i vekt.

- Når det gjelder ernæringsråd og sunnhetstips som er dårlig dokumentert, slik som å drikke klorofyll og ligge på et spesielt håndkle, ville jeg holdt meg unna dette. Det er mest sannsynlig bare penger ut av vinduet, sier Steenbuck Lied.

Med andre ord: Det finnes ingen forskning som viser at et håndkle i korsryggen kan gi deg synlige magemuskler.

JAPANSK HÅNDKLE-METODE: - Det er mest sannsynlig bare penger ut av vinduet, sier Steenbuck Lied.
JAPANSK HÅNDKLE-METODE: - Det er mest sannsynlig bare penger ut av vinduet, sier Steenbuck Lied. Vis mer

5. Dele alt du spiser

#WhatIEatInADay. Denne TikTok-trenden handler om å dele alt du spiser i løpet av en dag, og det er vanlig blant en del influensere.

For noen kan det være nyttig å få tips til sunne, næringsrike og spennende måltider, mens for andre kan det være problematisk å ha et så stort fokus på alt som spises i løpet av dagen. Det er basert på ideen om «spis som meg og du vil se ut som meg».

I 2020 var 69 prosent av TikToks brukere mellom 13 og 24 år, og det er en aldersgruppe som er spesielt utsatt for kroppspress og spiseforstyrrelser.

- Når det gjelder å dele alt man spiser i løpet av en dag, tenker jeg at dette kan bli problematisk for noen, så jeg ser ingen grunn til at å gjøre det. Spesielt her, hvor målgruppen er ganske ung og mer sårbar, sier Steenbuch Lied.

Med andre ord: Tenk deg om før du deler hele dagsmenyen din på TikTok, det er veldig mange unge og lett påvirkelige brukere.

KAN VÆRE PROBLEMATISK: Det kan være problematisk for mange å følge med på alt andre spiser i løpet av en dag.
KAN VÆRE PROBLEMATISK: Det kan være problematisk for mange å følge med på alt andre spiser i løpet av en dag. Vis mer

6. Spise mer havre

Matoppskrifter finnes det mye av på TikTok, og å spise mer havre kan være en fristende og fin velværetrend.

Havre er en utmerket kilde til fullkorn, så du kan få en stor helsegevinst ved å inkludere det i kostholdet ditt.

Som alt annet avhenger det likevel av hva du blander det med, og sukker og honning kan for eksempel gjøre det til et mindre sunt måltid.

- Det siste rådet, som går på å spise mer havregryn, er absolutt et smart valg. Topper man dette med frukt, bær og litt yoghurt, er dette noe som kan inngå i det daglige kostholdet, sier Steenbuch Lied.

Med andre ord: Spis gjerne mer havregryn og bruk det i ulike oppskrifter og bakverk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer