Fordøyelse:

6 ting du kanskje lurer på om avføring

Hvilken farge skal avføringen ha, og hvor ofte er det egentlig normalt å gjøre nummer to?

KAN GI INDIKATOR PÅ HELSEN DIN: Det kan være lurt å ta en titt i doskålen i blant! FOTO: NTB Scanpix
KAN GI INDIKATOR PÅ HELSEN DIN: Det kan være lurt å ta en titt i doskålen i blant! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å «gjøre nummer to» er noe vi alle gjør. Derfor er det jo litt rart at det er litt kleint å prate om! I blant kan vi lure på om fordøyelsen fungerer optimalt, og kanskje du har noen spørsmål du synes det er litt flaut å stille?

Først og fremst: Hva er egentlig avføring? Ifølge Store medisinske leksikon inneholder avføringen ufordøyde matrester, for eksempel fiberrester, rester av fordøyelsesvæsker, avstøtte celler fra tarmslimhinnen, og dessuten også store mengder bakterier.

SML skriver videre at disse bakteriene spiller en viktig rolle i fordøyelsesprosessen, og er ikke uttrykk for sykdom. Utseende, lukt og konsistens varierer mye, avhengig av både hva man spiser og hvordan tarmen håndterer det. (Kilde: Store medisinske leksikon)

- Kan det være lurt å følge med på avføringen i blant?

- Ja, egentlig er det smart. I Tyskland og Japan er det vanlig at toalettene har en «oppsamlingsskål» der du kan inspisere avføringen før den skylles ned, forklarer ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Selv om utseende, lukt og konsistens varierer, finnes det flere tegn du kan se etter for å vite om avføringen din tyder på sunnhet eller ikke. Her kommer seks spørsmål du kanskje har om avføring!

LES OGSÅ: Må du svært ofte eller svært sjelden på do?

IKKE SITT FOR LENGE: Unngå å benytte tiden på toalettet til å sjekke sosiale medier og nettaviser! FOTO: NTB Scanpix
IKKE SITT FOR LENGE: Unngå å benytte tiden på toalettet til å sjekke sosiale medier og nettaviser! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

1. Hvilken farge bør avføringen ha?

Stian Ødegaard Melcher er allmennlege ved Volvat Majorstuen. Han forklarer at at lys brun/brun avføring er ganske normalt:

- Men husk at noen typer matvarer kan sette farge på avføringen og det betyr ikke at noe nødvendigvis er galt om den fraviker dette, sier han til KK.

Han understreker at avføringen ikke skal være hvit/lys grå. Det kan indikere tilstoppet gallegang. Om den er sort kan det indikere at det blør høyt oppe i tarmsystemet/magesekken.

- Man bør heller ikke se friskt blod i avføringen.

Også Arsky forklarer at fargen på avføringen kan være en indikator på at noe er galt. Mørkt, størknet blod må alltid sjekkes av lege.

- Friskt rødt blod kan tyde på at du har revet deg opp litt i endetarmen, det er vanligvis snakk om rifter eller sprukne hemoroider. Men også her bør du følge med og eventuelt ta det opp med legen.

Hun forteller at kosten kan bløtgjøre avføringen så dette skjer i mindre grad. Hun råder deg til å spise nok grønnsaker, frukt og grove kornprodukter. Og drikk nok vann - fiber og væske gir til sammen en mykere avføring. Fargen på avføringen kan også tyde på andre sykdommer:

- Blekhvit/gulhvit og fettete avføring kan av og til sees ved cøliaki, så det er heller ikke en bra farge.

LES OGSÅ: Så ofte bør du gå «ordentlig» på do

2. Kan maten vi spiser «farge» avføringen?

Kanskje du har lagt merke til at fargen på avføringen varierer, avhengig av hva du spiser? Maten kan faktisk farge den.

- Mat med kraftig farge – rødbeter, mais, spinat, og så videre, kan farge den – det avhenger blant annet av konsistensen på maten og hvor godt du tygger. Kunstige fargestoffer kan også farge avføringen, forklarer Arsky.

LES OGSÅ: 400 000 nordmenn sliter med inflammatoriske tarmsykdommer

KAN FARGE AVFØRINGEN: Fargerike matvarer som blåbær kan farge avføringen. FOTO: NTB Scanpix
KAN FARGE AVFØRINGEN: Fargerike matvarer som blåbær kan farge avføringen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3. Hva slags konsistens skal den ha?

Melcher forklarer at avføringen generelt ikke skal være for løs, og ikke for hard.

- Det er normalt at det varierer litt. Veldig hard avføring kan tyde på treg tarmmotorikk eller forstoppelse. Veldig løs kan være grunnet irritasjon, infeksjon eller inflammasjon i tarmslimhinnen.

LES OGSÅ: Maten som er bra for urolig mage

4. Bør man unngå å holde seg lenge?

Melcher forklarer at man ikke skal holde seg.

- Når man kjenner at man må på do skal man gjøre det så raskt som mulig. Hvis man holder seg for lenge kan avføringen tørke ut i tykktarmen og avføringen blir for hard. Dessuten kan det gi magesmerter.

Du bør også unngå å sitte lenge på do. Er du en av dem som sitter på mobilen eller leser avisa når du er på toalettet, bør du stoppe med dette:

- Sitter man og presser lenge på do med hard avføring kan dette øke risikoen for å utvikle hemoroider, forteller legen.

5. Hvor ofte bør man «gjøre nummer to»?

Det er kanskje ikke så lett å vite om vi «gjør nummer to» for ofte eller for sjeldent. Melcher forklarer at det er veldig individuelt. Noen går 1 til 2 ganger per dag, og andre mye sjeldnere - for eksempel to til tre ganger per uke. Legen understreker at det er eventuelle endringer i ditt mønster du må være obs på:

- De fleste har et ganske fast mønster på dette. Hvis det fraviker fra ditt faste mønster over lang tid kan det indikere at noe er galt, og man bør vurdere oppsøke lege.

6. Hvor vanlig er det å ha hemoroider?

Har du opplevd friskt blod i avføringen er det mulig at du har hemoroider. Det er nemlig vanligere enn du kanskje tror!

Mia Meland er fagrådgiver i Apotek 1. Hun forklarer at hemoroider er oppsvulmede blodårer eller utposninger av blodårer som sitter i eller nær endetarmsåpningen. Omtrent 1 av 3 voksne har hemoroider, så det er ganske vanlig.

- Man er spesielt utsatt ved graviditet, kraftig press ved tarmtømming, forstoppelse, fedme, tungt kroppsarbeid og lange perioder med stillestående aktivitet, forteller Meland.

- Regelmessig mosjon, riktig kosthold og gode toalettvaner er derfor gunstig.

- Hvordan blir man kvitt dem?

- Det finnes reseptfrie legemidler i form av salver og stikkpiller som reduserer plagene ved hemoroider, men disse fjerner ikke hemoroidene for godt. Hvis reseptfrie legemidler ikke gir god nok lindring bør lege kontaktes. Kirurgi er et mulig alternativ ved veldig store plager.

- Hva bør man gjøre hvis man oppdager blod i avføring?

- Ved hemoroider er det vanlig at det kommer friskt og lyst blod ved avføring. Ved blod i avføring for første gang, særlig hvis man er over 40 år, anbefales det at lege kontaktes. Det er fordi blødninger kan skyldes andre sykdommer enn hemoroider, og det er viktig at dette utelukkes, forklarer Meland.

LES OGSÅ: Dette er tegnene på tarmkreft

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer