Fordøyelse:

6 ting du kanskje lurer på om avføring

Hvilken farge skal avføringen ha, og hvor ofte er det egentlig normalt å gjøre nummer to?

KAN GI INDIKATOR PÅ HELSEN DIN: Det kan være lurt å ta en titt i doskålen i blant! FOTO: NTB Scanpix
KAN GI INDIKATOR PÅ HELSEN DIN: Det kan være lurt å ta en titt i doskålen i blant! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å «gjøre nummer to» er noe vi alle gjør. Derfor er det jo litt rart at det er litt kleint å prate om! I blant kan vi lure på om fordøyelsen fungerer optimalt, og kanskje du har noen spørsmål du synes det er litt flaut å stille?

Først og fremst: Hva er egentlig avføring? Ifølge Store medisinske leksikon inneholder avføringen ufordøyde matrester, for eksempel fiberrester, rester av fordøyelsesvæsker, avstøtte celler fra tarmslimhinnen, og dessuten også store mengder bakterier.

SML skriver videre at disse bakteriene spiller en viktig rolle i fordøyelsesprosessen, og er ikke uttrykk for sykdom. Utseende, lukt og konsistens varierer mye, avhengig av både hva man spiser og hvordan tarmen håndterer det. (Kilde: Store medisinske leksikon)

- Kan det være lurt å følge med på avføringen i blant?

- Ja, egentlig er det smart. I Tyskland og Japan er det vanlig at toalettene har en «oppsamlingsskål» der du kan inspisere avføringen før den skylles ned, forklarer ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Selv om utseende, lukt og konsistens varierer, finnes det flere tegn du kan se etter for å vite om avføringen din tyder på sunnhet eller ikke. Her kommer seks spørsmål du kanskje har om avføring!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer