Sol og fint vær betyr gjerne mer tid ute, enten i solveggen på hytta eller med noe godt å drikke i parken.
Vi trenger nok ikke å minne om viktigheten av solkrem. Men selv om de fleste av oss vet at vi bør beskytte oss mot sola, finnes det mange vanlige uvaner som kan ødelegge for denne beskyttelsen.
Kanskje du gjør noen av disse 6 tabbene?

Usikker på om fjorårets solkrem kan brukes? Se etter dette symbolet
1. Du glemmer å beskytte håret
Det er ikke bare huden som kan ta skade av sola - også håret er utsatt når vi oppholder oss i sterk sol. Aicha Hissaoui, som er frisør hos Nikita, forteller til KK at det er viktig å beskytte håret mot sola.
- Bruk produkter som inneholder UV-beskyttelse og dekk til håret med et sjal eller en hatt. Hvis du bruker olje, pass på at det er en olje som egner seg for å brukes i solen.
Du har kanskje hørt at produkter med alkohol kan tørke ut håret i sola? Det stemmer i noen tilfeller, men i andre tilfeller kan alkohol faktisk være til hjelp, forklarer Hissaoui:
- Noen typer alkohol kan tørke ut håret, og noen hjelper til med å kapsle inn fuktighet og er bra for håret. Så det kommer an på hvilket produkt og merke. Ønsker du å ta vare på håret i solen så ville jeg brukt pleiende profesjonelle hårprodukter, der gode alkoholtyper er brukt.
Denne listen kan gi deg en pekepinn på hva du bør se etter når du kjøper hårprodukter:
Alkoholer som kan være bra for håret:
- cetylalkohol
- ceterylalkohol
- myrstylalkohol
- behenylalkohol
- stearylalkohol
- laurylalkohol
Alkoholer som kan tørke ut håret:
- alkohol denat
- ethylalkohol
- SD alkohol
- isopropylalkohol
- propylalkohol
- benzylalkohol

2. Du bruker parfyme direkte på huden
Unngå å bruke parfyme direkte på huden når du skal oppholde deg i sola. Denne har du kanskje hørt før? Det er ingen myte, og det er faktisk ganske viktig at du lytter til dette rådet.
- Det er mulig at et stoff som huden vanligvis tåler, kan i sollys gi en hudreaksjon, uttaler Jon Anders Halvorsen, som er hudlege hos den digitale hudlegetjenesten Askin, til KK.
Han forklarer at parfymestoffer (typisk musk) kan aktiveres slik av sollyset, og reaksjonen i huden kan være som solbrent, altså rødt og ømt, eller som eksem - rødt, flassende, kløe.
Mojgan Abdeh, klinisk dermatologisk sykepleier på Senzi Medispa i Oslo, har tidligere sagt til KK at vi bør være forsiktige med bruk av parfyme i sola:
- Mitt klare råd er at parfyme direkte på huden må unngås. Det vil svært ofte føre til pigmentflekker.
Det er alkoholen i parfymen som tørrer ut huden og gjør den mer utsatt for pigmentendringer, samt duftstoffene som kan irritere.
- Påfører du parfyme direkte på brystet, uten solbeskyttelse oppå, er risikoen enda høyere, sa sykepleieren, og påpekte at friske dufter med mye sitrus er «verstingen» i så måte.
- Jeg har selv opplevd pigmentering av parfymebruk, og sett det på en rekke kunder, sa Abdeh.

3. Du bruker sminke med solfaktor som eneste solbeskyttelse
De siste årene har det blitt mer fokus på bruk av solkrem i ansiktet for å beskytte huden mot kreft og bremse tidlig aldring. Det er vanlig at sminken vi bruker har solfaktor. Men er en foundation med solfaktor god nok beskyttelse?
Fagrådgiver for Apotek 1, Mia Meland, forteller til KK at dagkremer og sminke med solfaktor er fint som daglig beskyttelse til ansiktet gjennom vinterhalvåret eller på dager man ikke skal oppholde seg ute. Når man skal være ute i sola gir ikke slike produkter tilstrekkelig solbeskyttelse, understreker Meland:
- Da er det viktig å bruke en solkrem til ansikt, slik at du blir ordentlig beskyttet mot både UVA- og UVB-strålene fra sola. Etter en lang vinter er ansiktshuden ekstra utsatt for solskader og det er anbefalt å bruke solkrem med minst faktor 30. Det er viktig å gjenta smøringen hver 2. til 3. time for å opprettholde solbeskyttelsen.

Ansiktsspray med solkrem - funker det?
4. Du dropper solkrem på ettermiddagen
Noen ganger kan det være lett å undervurdere den norske sola. En typisk norsk sommer byr ikke alltid på stekende sol, og da kan det være lettere å glemme solkremen.
Mange nordmenn smører seg ikke ofte nok - faktisk bør vi smøre oss hver annen time for å opprettholde solfaktoren som er oppgitt på solkremen, og mer hvis vi svetter eller blir våte. Og du bør ikke glemme å smøre deg på ettermiddagen, selv om sola ikke er like sterk som på dagen:
– Risikoen for å bli brent er mindre på ettermiddagen enn midt på dagen, men selv om sola står lavt på himmelen gir strålene fortsatt en god dose med UVA-stråler. Derfor anbefaler vi å beskytte seg også mot ettermiddagssola, enten ved å være i skyggen, beskytte seg med klær og solhatt eller med solkrem, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til KK.

5. Du glemmer å smøre alle kroppsdeler
Det er heller ikke uvanlig å glemme å smøre hele kroppen ordentlig.
– Det er mest vanlig å bli solbrent på skuldrene, både blant menn og kvinner. Kvinner blir i større grad enn menn solbrent på brystet, mens menn i større grad enn kvinner blir solbrent i nakken, ansiktet og på hodet, sier Stenstadvold Ross.
I Kreftforeningens solvaneundersøkelse fra 2020 svarte nesten halvparten at det å bli solbrent vanligvis skjer når de ikke har brukt solkrem. Dessverre er det like mange som sier de blir solbrent selv om de har brukt solkrem, forteller Stenstadvold Ross.
- Det tyder på at mange bruker solkrem feil, altså at de smører seg for lite, for sjelden og kanskje glemmer noen områder. Vi anbefaler å følge solrådene våre: begrens tiden i sola, bruk klær og skygge som beskyttelse, bruk solkrem med minimum faktor 30 og ikke bruke solarium.
Her kan du lese Kreftforeningens solråd.
KK har tidligere skrevet at mange glemmer å smøre seg på øyelokkene, i hodebunnen, i håndflatene, på leppene og på ørene.

Hudterapeut: Her får flest solskader om sommeren
6. Du dropper solkrem når det er overskyet
Og like viktig som å beskytte oss mot sola på ettermiddagen, er det å gjøre det når det er overskyet.
Ifølge Kreftforeningen kan solstrålene være intense selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme opp huden. De skriver på sine nettsider at selv på en helt overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse, kan du derfor likevel oppleve å bli solbrent.
Det kan derfor være lurt å sjekke UV-indeks for å vite om du må beskytte deg.

Slik unngår du å få kviser av solkremen
