Treningssenter:

6 uvaner treningsinstruktørene skulle ønske du droppet

Oops, her var det mye som hørtes kjent ut.

TRENINGSSENTER: Ansatte ved SATS, Trento og Actic sier det rett ut – disse uvanene har vi når vi er på trening. Foto: NTB
TRENINGSSENTER: Ansatte ved SATS, Trento og Actic sier det rett ut – disse uvanene har vi når vi er på trening. Foto: NTB Vis mer
Publisert

For de fleste med et treningsmedlemsskap, blir treningssenteret etterhvert et sted man har tilbragt en god del tid. Man trenger ikke være blant dem som klokker inn fast annenhver dag klokken 06 eller blant dem som aldri går glipp av sine faste gruppetimer for at treningssenteret skal føles som noe velkjent og hverdagslig.

Kanskje hakket for velkjent og hverdagslig for flere av oss, kan de som jobber der påstå. Vi har spurt et knippe instruktører om oppførselen vår og uvanene våre når vi er på treningssenteret og de nøler ikke med å svare.

– Jeg tror til tider at noen skal ut å reise eller flytter inn hver gang de kommer til treningsstudioet – men vi er ingen flyplass eller Airbnb! sier Hans Erik Vist, club manager ved SATS Schous plass i Oslo.

Sammen med PT i Trento på Eidsvoll Siri Michaelsen og instruktør Jamileh Masaeli ved Actic i Hønefoss, deler han hvordan vi oppleves på trening.

1. Akkurat dette er vi sære på

Har du en favorittmølle som du krysser fingrene for at er ledig på vei ut av garderoben? Eller kanskje en spesiell spot på gulvet i gruppetimen som det liksom står ditt navn på?

Du er ikke alene, bekrefter ekspertene. Og holdningene våre til «faste» plasser og apparater kan faktisk bli ganske sære!

– Noen skal absolutt ha samme apparat eller en plass på gruppetimesalen hvor de alltid står, forteller Masaeli.

Hun sier at hun stadig lar seg overraske over hvor langt mange er villige til å gå for å få «plassen sin».

– Noen kommer rett og slett en hel time i før timen starter for å kunne holde av samme ståplass eller sykkel på timen. De ha sine faste steder – ellers dagen er ødelagt, beskriver hun.

Masaeli mener at dette er mest typisk hos de eldre medlemmene.

– Det har faktisk vært krangling om plasser blant noen eldre på gruppesalen. Det synes jeg er litt morsomt, innrømmer hun.

FAST PLASS: Helt ærlig, har du ei favorittmølle eller en fast spot i gruppesalen som du aller helst vil ha? Foto: NTB
FAST PLASS: Helt ærlig, har du ei favorittmølle eller en fast spot i gruppesalen som du aller helst vil ha? Foto: NTB Vis mer

2. Vi roter...

Kanskje skyldes dette både at vi føler oss som hjemme på vårt faste senter og det at vi antar at noen rydder opp etter oss fordi vi ikke er hjemme – ekspertene er i alle fall samstemte. Vi er ikke spesielt flinke til å verken rydde etter oss eller være nøye med hygienen.

– Jeg tror det er et pågående prosjekt om å lage svømmebasseng foran vaskene og på toalettene – jeg har enda ikke blitt invitert i dette prosjektet, sier Vist.

Michaelsen mener Trento-medlemmene flest er gode nok på rydding, men likevel er rotingen vår «en klassiker».

Det er en del som legger på tunge vektskiver og rigger til for egen trening, men når de er ferdig går de bare videre uten å rydde opp. Det de ikke tenker over da, er jo at det kan komme noen etter dem som ønsker å bruke det samme utstyret, men som ikke er sterke nok til å løfte bort vektene som har blitt brukt, påpeker Michaelsen.

Hun kan også fortelle at hun har konfrontert flere medlemmer med denne vanen, noe som ikke alltid faller i like god jord:

– Jeg har fått «forklaringer» som: «Hvis de ikke klarer den vekten der, burde de bruke et annet apparat…». Noe som er helt feil, for du vet aldri hva nestemann skal bruke apparatet til – eksempelvis rehab eller opptrening, der de må være forsiktige og bruke lette vekter, sier Michaelsen.

RYDDING: Instruktørene ved SATS, Actic og Trento trekker frem at vi ofte er dårlige på å rydde etter oss når vi trener. Foto: NTB
RYDDING: Instruktørene ved SATS, Actic og Trento trekker frem at vi ofte er dårlige på å rydde etter oss når vi trener. Foto: NTB Vis mer

3. ... og vi tar for lett på hygiene

Vi liker ikke helt innrømme det, men akkurat dette punktet er vel neppe noen stor overraskelse. De aller fleste har kanskje tillatt seg å lure på hvor rene mattene eller vektstangen egentlig kan være?

Svaret er antageligvis ikke så hyggelig som vi skulle ønske – men grunnen, den er vi selv medskyldig i!

Det er faktisk folk som rett og slett lurer på hva som er vitsen med å vaske apparater før og etter seg. Enda så veldig enkelt og opplagt det er, sier Masaeli.

Både Masaeli og Vist har noe å komme med når det gjelder sko:

– En del unge ser ikke ut til å finne grunner til å bruke treningssko, kommenterer Masaeli.

Vist poengterer at det heller ikke er hvilke som helst sko du skal ha på:

– Går du hjemme med yttersko også, eller er det bare hos oss?

Vist også et annet punkt å nevne på hygiene-lista:

Intim- og leggbarbering i dusjen kan man kjøre på med så mye man vil når man er hjemme!

FØR OG ETTER BRUK: Utstyret skal med fordel vaskes av både før og etter bruk, av naturlige hygieniske årsaker. Her er vi ikke alle like nøye, forteller instruktørene. Foto: NTB
FØR OG ETTER BRUK: Utstyret skal med fordel vaskes av både før og etter bruk, av naturlige hygieniske årsaker. Her er vi ikke alle like nøye, forteller instruktørene. Foto: NTB Vis mer

4. Vi dokumenterer

Som ellers i hverdagen, er mobilen sjelden langt unna. Ei heller ikke på trening. Kanskje er det til og med sånn at man er spesielt aktiv på mobilen mens man er på treningssenteret, hinter ekspertene.

– Selfie-trenden med filming og billedtaking er tydeligvis kjempekult. Vi elsker reklame – men vet ikke om hen ved siden av ønsker å være med på bildet, så gjerne forhør deg med vedkommende først, påpeker Vist.

Michaelsen trekker også fram mobilbruk på treningssenteret:

– Vi er flinke til å dokumentere treningen vår på sosiale medier. Meg selv inkludert!

Hun mener imidlertid at det å dokumentere trening og treningsframgang ikke er negativt i seg selv.

– Det kan nok virke provoserende på enkelte at folk «skryter» av å trene, men for mange er det å dokumentere treningen ren motivasjon for en selv, minner hun.

– Jeg tenker helt klart at man ikke skal føle på treningsskam i sosiale medier, men fortsette og være flink til å dokumente at du trener og tar vare på helsen din. Det er jo det viktigste vi har for et langt og friskt liv!

MOBILEN ER MED: Mobilen ligger sjelden igjen i garderoben - men Michaelsen minner om at mobilbruk under trening ikke bare er negativt. Foto: NTB
MOBILEN ER MED: Mobilen ligger sjelden igjen i garderoben - men Michaelsen minner om at mobilbruk under trening ikke bare er negativt. Foto: NTB Vis mer

5. Vi er lite effektive

Når det er sagt påvirker mobilbruken vår gjerne også noe helt annet, paradoksalt nok dersom den også bidrar til treningsmotivasjon – nemlig hvor effektive vi er. Du føler deg kanskje flink til å multitaske, men de som jobber på treningssenteret ser deg!

– Den største uvanen for mange er at vi i pausene mellom settene kan bli sittende på en maskin eller et apparat å scrolle på mobilen – i mye lenger tid enn vi tror. Og da opptar vi maskiner i unødvendig lang tid, sier Michaelsen.

I tillegg, påpeker hun at det ikke bare er mobilen som gjør oss mindre effektive på trening. Mange av oss har rett og slett ikke en særlig effektiv tilnærming til treningen vår.

Og dette er faktisk noe av det som overrasker Michaelsen aller mest når det kommer til hva hun overværer på jobb.

– Mange bruker mye tid på trening uten egentlig å ha noen klare mål eller plan bak hvilke øvelser de gjør. Tenk om man hadde investert litt i egen helse og fått tilpasset et treningsprogram hos en PT! Da hadde den faktiske tiden man bruker på treningssenteret, for mange, vært mye mer effektiv, sier hun.

En del kunne kanskje også brukt mindre tid på et treningssenter, men samtidig fått bedre resultater, legger Michaelsen til.

MER EFFEKTIV TRENING: Instruktørene og PTene merker seg at mange trener uten plan og program. Treningen vår kunne vært mer effektiv, og gitt mer utbytte. Foto: NTB
MER EFFEKTIV TRENING: Instruktørene og PTene merker seg at mange trener uten plan og program. Treningen vår kunne vært mer effektiv, og gitt mer utbytte. Foto: NTB Vis mer

6. Vi påvirker andre mer enn vi tror

Det er kanskje deilig å være litt i sin egen boble mens man er på treningssenteret. Men de ansatte påpeker alle tre at mange av oss undervurderer hvilken effekt vi har på dem rundt oss.

– Det mange av de faste og godt trente medlemmene våre som kanskje ikke tenker så mye over er hvor «skumle» de kan virke ovenfor nye og litt usikre medlemmer, forteller Michaelsen.

Hun minner om at for mange er det både ubehagelig og skremmende, og kanskje langt utover komfortsonen, å skulle ta seg en treningsøkt på et treningssenter.

– De føler seg ikke bra nok trent eller er redde for å bruke utstyret feil. En gjenganger er det å være redd for at andre skal se på dem og tenke at de er svake, eller at de blir ledd av, forteller Michaelsen.

– Så min helt klare beskjed til deg som er «fast inventar» på gymmet: ta deg tid til å gi et lite smil til de du treffer på trening. Det kan faktisk være veldig avgjørende for mottakeren av smilet.

Vist trekker frem at han stadig erfarer et noe stereotypisk lydnivå.

Det lages ekstremt mye lyd. Til tider kan det virke tilgjort, som for å markere seg. #WelcomeToTheJungle, forteller han.

– Det er hyggelig at man er husvarm, men det finnes grenser for hvor mye plass man trenger å ta til tider, sier Vist.

Og når vi spør hva det rareste han har opplevd er, er svaret et ganske godt eksempel på nettopp det å ta plass:

– Eget musikkanlegg inn på studio. Med blinkende LED-lys, forteller han.

SMIL: Et smil på trening kan bety mye for mange! Foto: NTB
SMIL: Et smil på trening kan bety mye for mange! Foto: NTB Vis mer

Også Masaeli minner om viktigheten av å ta hensyn til de rundt seg på treningssenteret. Flere psykologiske faktorer kan ligge bak.

– Vi kan ødelegge for andre uten å være klar over det, sier hun.

Hun påpeker at mange har jobbet svært hardt for å opprette og opprettholde treningsrutiner, og for å skape seg et bedre liv. Upassende eller dårlig oppførsel kan potensielt gjøre andre såpass ukomfortable at de risikerer å miste treningsmotivasjonen, minner Masaeli.

– Og mobbing og erting på trening er forbudt. Dette kan være følelsesmessig skadelig for mange, og kanskje særlig unge mennesker, minner hun.

Vist påpeker i tillegg at det er særlig én gruppe på treningssenteret som gjerne kunne trengt litt mer oppmerksomhet: nemlig de ansatte.

– Jeg opplever at veldig mange har ekstremt god musikkstil, og lytter til dette når de kommer inn på senteret. Men jeg vil gjerne si hei, bli kjent med deg og ønske deg god trening!

Også Masaeli nevner at hun gjerne tar imot flere smil og «hei» i resepsjonen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer