Myter om vin:

6 vanlige myter om vin

Er det garvesyren som gir deg hodepine og er pappviner dårligere enn de på flaske?

MYTER OM VIN: Vinekspertene gir deg svaret på seks av de vanligste mytene rundt vin og vindrikking. Foto: Shutterstock / Rostislav_Sedlacek
MYTER OM VIN: Vinekspertene gir deg svaret på seks av de vanligste mytene rundt vin og vindrikking. Foto: Shutterstock / Rostislav_Sedlacek Vis mer
Publisert

I dag florerer det en rekke vinmyter på folkemunne og i media, og det er ikke alltid like lett å vite hva som er sant og ikke.

For stemmer det for eksempel at det er garvesyren som gir deg hodepine eller at pappviner er dårligere enn de på flaske?

Vi har snakket med to vineksperter og spurt dem om seks av de vanligste mytene rundt vin og vindrikking. Så blir det kanskje litt enklere for deg neste gang du skal kjøpe inn, oppbevare og servere vin.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om rødvin

1. Mye garvesyre gir deg hodepine

Svar: Feil

Styrer du unna garvesyre fordi du er redd for å få hodepine av vinen? Da kan det hende at det er helt forgjeves.

– Garvesyre, eller tannin finnes også i kaffe og te, og man har ikke kunnet dokumentere at det har skylden for hodepinen. Når det er sagt kan jo folk reagere ganske forskjellig på ulike stoffer, også tannin, sier Tom Tyrihjell, som er varefaglig leder i Vinmonopolet.

Vin er nemlig en svært sammensatt drikke som inneholder en rekke ulike stoffer som man kan reagere på.

Noen kan få hodepine av enkelte typer vin, mens andre kan oppleve allergilignende reaksjoner som tett nese.

HODEPINE: Vi har alle opplevd det, men det skyldes ikke nødvendigvis garvesyren. Foto: Shutterstock / victorass
HODEPINE: Vi har alle opplevd det, men det skyldes ikke nødvendigvis garvesyren. Foto: Shutterstock / victorass Vis mer

– Svovel kan for eksempel gi allergilignende symptomer hos enkelte, og ofte er det mer svovel i hvitvin enn i rødvin. Men man må heller ikke glemme at alkoholens omdannelse i kroppen i seg selv kan gi reaksjoner hos noen, forklarer han.

2. En åpnet flaske bør drikkes samme dag

Svar: Feil

Ja, det har kanskje vært din beste unnskyldning for å kunne drikke hele flasken på en kveld, men det er faktisk ikke nødvendig.

– Det tar tid før vinen blir dårlig, noen ganger kan det ta opptil en uke før den er sterkt redusert. Når det er sagt vil kvaliteten reduseres litt for hver dag, og allerede neste dag vil den være mindre fruktig, forteller vineksperten.

Når vinen kommer i kontakt med oksygen vil dette gradvis forringe vinen, så jo mindre oksygen det er i flasken, jo bedre vil den holde seg. Derfor vil vinen holde seg lenger dersom flasken er nesten full, framfor hvis det kun er en slump igjen.

– Setter du på korken og oppbevarer vinen i kjøleskapet, kan den være fin å drikke opptil tre til fire dager etterpå. Eventuelt kan du helle restene i isbitposer og fryse det ned for å bruke i sauser og matlaging, tipser han.

3. Pappviner er av dårligere kvalitet enn de på flaske

Svar: Feil

Ifølge Tyrihjell er det en vanlig oppfatning at pappviner er av dårligere kvalitet, men dette var mer tilfellet før enn nå.

– I dag er pappvin like god som den på glassflaske, i noen tilfeller kan den også være bedre fordi den er ferskere. Men flaskene er tettere enn posene i pappvinen, derfor tilsettes det vanligvis mer svovel til vin som skal på papp enn den som skal på flaske.

Mye svovel demper vinens smak og kan gjøre at den virker ru i munn.

HVITVIN: Lurer du på om hvitvinen er søt eller tørr? Alkoholprosenten kan faktisk være en pekepinn. Foto: Shutterstock / Milles Studio
HVITVIN: Lurer du på om hvitvinen er søt eller tørr? Alkoholprosenten kan faktisk være en pekepinn. Foto: Shutterstock / Milles Studio Vis mer

4. Alkoholprosenten kan si noe om hvitvinen er tørr eller søt

Svar: Fakta

Ifølge Heidi Iren Hansen, som er sommelier og vinansvarlig hos Kulinarisk Akademi, kan faktisk alkoholprosenten i hvitvinen gi deg en liten pekepinn på hvorvidt vinen er tørr eller søt. Men hun påpeker at mange ikke forstår forskjellen på sødme og fruktighet.

– En tørr vin er når gjæren har spist opp alt sukkeret som finnes i druejuicen, og det derfor ikke er sukker igjen. Tørre viner kan likevel være fruktige i smak, men dette handler altså ikke om sukker, sier hun.

Stopper man gjæringsprosessen før alt sukkeret er borte vil du derfor få en litt søtere vin, og de vil ofte ikke ha like høy alkoholprosent som tørre viner.

– Hvitviner med rundt åtte prosent alkohol vil ofte være litt søtere viner, mens en med 12 prosent alkohol vil være tørr. Spesielt når det gjelder tyske Rieslinger kan dette være en nyttig pekepinn.

5. All vin kan lagres

Svar: Feil

– Nei, all vin kan ikke lagres. Av de vinene man kjøper til daglig på Vinmonopolet er det bare unntaket som kan lagres.

- Hverdagsvinen vi kjøper på polet er laget for å være drikkeklare når vi kjøper dem, forklarer sommelieren.

De enkleste vinene kan bli merkbart dårligere allerede etter ett år, og de fleste hverdagsviner bør helst drikkes innen tre år. Lagringsviner er derimot laget slik at de blir bedre og bedre med lagring, og skal derfor kunne lagres lenge.

LES OGSÅ: Så mange kalorier inneholder alkoholen du drikker

DEKANTERING: Det ser veldig flott ut å servere vin fra en karaffel, men det er slett ikke nødvendig med alle viner. Foto: Shutterstock / g-stockstudio
DEKANTERING: Det ser veldig flott ut å servere vin fra en karaffel, men det er slett ikke nødvendig med alle viner. Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer

– De bør ha en høy konsentrasjon av frukt og struktur, som tanniner eller høy syre. Og det er nettopp dette som gjør dem bedre med tiden, forteller hun.

– Prisen kan noen ganger være en pekepinn. Det er dyrere å produsere lagringsviner, derfor ser man at slike viner ofte kommer på over 300 kroner, legger hun til.

6. Du bør alltid dekantere vinen

Svar: Feil

Å dekantere en vin vil si at man heller den over på en lekker karaffel før man skjenker vinen i glassene.

Dette gjør at vinen kommer i kontakt med luft, som kan ha stor påvirkning på smaken – men bare på noen viner vel og merke.

– Du må gjerne opp i kvalitet for at dekantering skal være nyttig for smakens skyld. Når det gjelder hverdagsviner er det veldig få som blir bedre av at de dekanteres, men det skader heller ikke, og det ser jo fint ut når man serverer, sier Hansen.

– Du bør derimot ikke dekantere gamle lagringsviner, de kan rett og slett bli ødelagte og smake eddik etter ti minutter, påpeker hun.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men her hentet fram til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer