Ryggplager

60-åringer er mindre plaget av ryggplager enn 40-åringer

Aldring ikke alltid synonymt med dårligere helse.

MINDRE PLAGET: Folk over 67 år sliter mye mindre med ryggplager enn yngre, yrkesaktive mennesker. Foto: Scanpix.
MINDRE PLAGET: Folk over 67 år sliter mye mindre med ryggplager enn yngre, yrkesaktive mennesker. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

– Faktorer som langvarig stress, ensidige belastninger i arbeidssituasjon, genetikk, overvekt og inaktivitet, er de vanligste årsakene til rygg-og nakkeplager.

Det sier professor og seksjonsoverlege Jan Sture Skouen ved Haukeland Universitetssjukehus.

Skouen har forsket mye på dette feltet. Trodde du at ryggplager er noe som øker med alderen?

Da får du en god nyhet her:

- Ryggproblemer er mest vanlig hos personer mellom 40-55 år. Antallet av de med ryggproblemer daler igjen etter fylte 55, opplyser professoren.

​Kan ha sammenheng med livsstil

For aldersmessig opptrer korsryggsmerter hyppigst hos yngre, yrkesaktive mennesker, og mindre hyppig hos personer over 67 år.

Det opplyser lege og kiropraktor Henrik Wulff Christensen på Nettdoktor.no.

De fleste over 67 er pensjonister eller mindre yrkesaktive enn tidligere, ergo er livet som regel mindre stressende sammenlignet med hos de yngre.

Leger og forskere sliter imidlertid med å finne konkrete årsaker til ryggsmerter hos pasienter. Hele 80  prosent av alle ryggplager er betegnet som uspesifikke, det vil si at smertene ikke opprettholdes av kjent sykdom eller skade.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer