60+ har høyrisiko for hjertesykdom

Norske Kvinners Sanitetsforening er i spissen for førstehjelpsdugnad med fokus på generasjonen 60+, der kjønnsforskjeller i symptomer også blir vektlagt. – Dette er en gruppe i høyrisikosonen for hjertesykdom, sier prosjektleder Pernille Næss.

HJERTESYKDOM: Er man i aldersgruppen 60+, er risikoen større for hjertesykdom - også hos kvinner, som ofte opplever andre symptomer enn menn. Foto: NTB
HJERTESYKDOM: Er man i aldersgruppen 60+, er risikoen større for hjertesykdom - også hos kvinner, som ofte opplever andre symptomer enn menn. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Norske Kvinners Sanitetsforening gjør et krafttak for eldres helse med prosjektet «Sammen redder vi liv – Førstehjelp for eldre». Gjennom informasjonsmøter og opplæring er de i spissen for å lære eldre kvinner førstehjelp, og å gjenkjenne symptomer på hjerteinfarkt og hjerneslag. Kvinner har nemlig ofte mer diffuse symptomer enn menn.

Forskning viser også at det er store kjønnsforskjeller i dagens medisin når det kommer til behandlinger og oppfølging av kvinner kontra menn innenfor flere sykdomsgrupper. Blant annet gjelder det innen hjertemedisin.

For eksempel gjelder det bruk av polikliniske undersøkelser for eldre med hjertesvikt og bruk av elektrokardiografi (EKG-undersøkelse av hjertet). Men også andelen som får revaskularisering, det vil si behandling av hjerteinfarkt med PCI (utblokking av blodårer) og bypassoperasjoner foretas mindre hos kvinner. Det til tross for at like mange kvinner som menn opplever hjertesvikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.