Sjokolade:

7 grunner til å spise litt sjokolade i dag

Det er bra for hjertet, hjernen og humøret!

LITT SJOKOLADE OM DAGEN: Kan såvisst være bra for helsen din! FOTO: NTB Scanpix
LITT SJOKOLADE OM DAGEN: Kan såvisst være bra for helsen din! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mmmm..den smelter i munnen og etter én bit er du nærmest hekta. Ja, sjokolade er mange nordmenn over gjennomsnittet glad i. Faktisk viste tall fra Statistisk sentralbyrå og Norsk sjokoladefabrikkers forening at vi i 2015 spiste cirka 14,2 kilo sjokolade hver i året. Det tilsvarer cirka 71 store sjokoladeplater (200 gram) per person. Nokså mye med andre ord.

Men, det er ingen grunn til at man ikke skal unne seg en liten sjokoladebit eller to i blant. Sjokolade inneholder nemlig en rekke stoffer som er bra for helsen din. Og det gjelder særlig den mørke varianten, med over 70 prosent kakao! (Psst. sjekk hvilken mørk sjokolade som er desidert sunnest her!)

Som en grønnsak

Berit Nordstrand, som er overlege og forfatter av en rekke kostholdsbøker, har tidligere fortalt KK.no at mørk sjokolade på mange måter kan telle som en grønnsak.

MANGE HELSEFORDELER: – Studier viser at mørk sjokolade kan gi flere fysiske og psykiske fordeler for oss, sier lege Berit Nordstrand.
MANGE HELSEFORDELER: – Studier viser at mørk sjokolade kan gi flere fysiske og psykiske fordeler for oss, sier lege Berit Nordstrand. Vis mer

– Mørk sjokolade inneholder mye kakao, og kakaobønner er jo en grønnsak. I kakaoen finner du derfor flere plantestoffer som gir positive helseeffekter, noe det kakaodrikkende Kunaindianerfolket har benyttet seg av i flere generasjoner, har Nordstrand forklart, og utdypet med at forskere tror kakaodrikkingen kan forklare Kunaindianerfolkets eksepsjonelt lave forekomst av høyt blodtrykk, åreforkalkning, diabetes og hjerte-karsykdom.

– Akkurat som i grønnsaker finner du en rekke plantestoffer, kraftige antioksidanter og mineraler. Spesielt finner du rikelig med polyfenoler, noen av naturens mest kraftfulle antioksidanter – som reduserer mengden skadelige gnister fra forbrenningen (frie radikaler) i kroppen din i 2-6 timer etter inntak av litt kakaopulver eller mørk sjokolade,.

– Studier viser at mørk sjokolade kan gi flere fysiske og psykiske fordeler for oss. Det kan hjelpe på konsentrasjonen og hukommelsen, det kan senke blodtrykket, bedre insulinfølsomheten, beskytte deg mot diabetes og redusere risikoen for hjertekarsykdom og slag, forklarer Nordstrand. Tips: Lag din egen knallgode sjokolade (som også er sunnere!)

7 gode grunner til å unne deg litt sjokolade

Med andre ord - kos deg med litt mørk sjokkis med god samvittighet. Og trenger du flere «unnskyldninger» for å ta deg en bit, så finner du de nedenfor:

1. Minsker risikoen for slag
Den som spiser 60 gram sjokolade per uke får en mindre risiko for å rammes av slag, har studier antydet. Det kommer av at flavonoidene, et antioksidant som det finnes mye av i sjokolade, senker blodtrykket. Men husk - også her er det mørk sjokolade som er best!

2. Holder deg slank
Mennesker som spiser litt sjokolade hver uke er slankere enn de som bare spiser det en gang i blant. Det har en amerikansk studie tidligere vist, skriver BBC. Akkurat hva forskjellen kommer av vites ikke.

3. Super for hjertet
Så lite som 6,7 gram sjokolade per dag har en beskyttende effekt mot betennelser - og mulig påfølgende hjerte- og karsykdom. Det skyldes at sjokoladens antioksidanter har en gunstig effekt på betennelser. Vær obs på at spiser man mer sjokolade, har effekten en tendens til å forsvinne!

4. Skjerper hjernen
Trenger du regne på lånet eller hjelpe barna med matteleksen? Litt sjokolade kan sørge for å skjerpe hjernen! Studenter som spiste sjokolade ble flinkere i matematikk, viste en engelsk studie fra 2009, skriver The Telegraph. Hvorfor? Fordi flavonoidene øker blodtilførselen til nettopp hjernen.

5. Bremser nedsatt hukommelse
Sjokolade kan sørge for å bremse eller til og med forbedre aldersrelaterte hukommelsesproblemer. Det gjør deg med andre ord litt smartere. For å sjekke om det gikk an å måle, undersøkte en forsker for moro skyld sammenhengen mellom sjokoladekonsum og Nobelpris. Og ja, Sveits – der man spiser mest sjokolade – har også flest Nobelprisvinnere.

6. Kan gi kjærlighetsboost
Fungerer sjokolade som naturens eget Viagra? Både ja og nei. Man vet at stoffet fenetylamin, som forekommer i små mengder i sjokolade, frigjør endorfiner og øker effekten av dopamin, som i sin tur påvirker sexlysten. Derimot er det ikke sikkert om det finnes tilstrekkelig med stoffer i sjokoladen til at det faktisk øker kjærlighetsfølelsene.

7. Fjerner PMS (nesten ...)
Sjokolade øker velværehormonet serotonin i hjernen. Derfor kan det fungere som en humørbooster for kvinner som har menstruasjon eller pms, når serotoninnivåene er lave.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere.

LES OGSÅ: Maten som faktisk øker sexlysten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer