<strong>FIBERRIK OG KALORIFATTIG:</strong> Kimchi er sunt, og har ifølge ekspertene en rekke helsefordeler. FOTO: NTB Scanpix
FIBERRIK OG KALORIFATTIG: Kimchi er sunt, og har ifølge ekspertene en rekke helsefordeler. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

7 helsefordeler ved å spise Kimchi

- Har blitt kåret til verdens sunneste rett flere ganger, sier ekspert.

Publisert

Kimchi, eller fermenterte grønnsaker, er nasjonalretten i Korea og blir stadig mer populært her i Norge. Kinakål er hovedingrediensen, og den er stappfull av vitaminer og sunne næringsstoffer.

Retten lages ved å kutte opp grønnsaker, krydder og urter og ha det i et syltetøyglass, før det presses sammen og toppes med kål. Så skal man sette på et lokk og legge press på det, før glasset skal stå på kjøkkenbenken i flere døgn.

Kimchi har ofte en sterk smak av chili og hvitløk.

- Kimchi består av fermenterte grønnsaker, ofte med kinakål som hovedingrediens. Retten har faktisk blitt kåret til verdens sunneste flere ganger.

Det Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring (MSc) i Roede.

- Kimchi er sunn fordi den er fiberrik og kalorifattig, og inneholder i tillegg masse vitaminer og mineraler, samt probiotiske melkesyrebakterier og kraftfulle antioksidanter, forklarer hun.

Når det gjelder helsefordeler, så viser studier blant annet at kimchi kan redusere kolesterolet, den har antiinflammatoriske egenskaper og kan forbedre hukommelsen.

- Så kimchi er absolutt noe som kan inngå i et sunt og variert kosthold, sier hun.

LES OGSÅ: Supermaten du finner på nærbutikken

<strong>TAR TID:</strong> Den fermenterte maten vil utvikle mer smak, jo lengre den står.
TAR TID: Den fermenterte maten vil utvikle mer smak, jo lengre den står. Vis mer

7 helsefordeler

Damebladet womenshealthmag.com har samlet 7 helsefordeler ved å spise Kimchi:

1. Det er bra for magen.
De sunne bakteriene i Kimchi skal blant annet være veldig gunstig for fordøyelsen.

2. Bra for immunforsvaret.
De gunstige bakteriene som er bra for fordøyelsen, kan også være bra for immunforsvaret ditt, fordi tarmen og fordøyelsen påvirker immunforsvaret.

3. Kan redusere kolesterolet.
Flere studier har funnet at å spise Kimchi regelmessig kan redusere det farlige kolesterolet.

4. Kan forbedre hjertehelsen.
Kimchi kan forbedre hjertehelsen ved å øke nivåene av antioksidanter i kroppen din.

5. Betennelsesdempende effekt.
Matretten kan også hjelpe mot betennelser, som kan være en alvorlig belastning på helsen din over tid. Forskning viser at probiotika funnet i Kimchi kan redusere betennelser i kroppen.

6. Bedrer hjernehelsen
Kimchi kan også forbedre hjernehelsen, som er enda et indirekte resultat av en sunn tarm. Nervesystemet i tarmen din kommuniserer nemlig med hjernen.

7. Kan hjelpe med vektreduksjon
Kimchi kan til og med hjelpe deg med vekttap, fordi det er et smakfullt, kalorifattig alternativ. Folk pleier å overspise når maten er kjedelig eller intetsigende, men når du tilfører smakfulle elementer som kimchi til måltider, er det lettere å føle seg fornøyd med sunnere porsjonsstørrelser.

LES OGSÅ: Fermentert mat: Er det så sunt som folk skal ha det til?

<strong>KÅL:</strong> Kimchi består av fermenterte grønnsaker, ofte med kinakål som hovedingrediens.
KÅL: Kimchi består av fermenterte grønnsaker, ofte med kinakål som hovedingrediens. Vis mer

Full av vitaminer

Kimchi er altså ikke bare en fiberrik, kalorifattig rett, den gir deg også masse vitamin A, B1, B2 og C, litt essensielle aminosyrer, kalsium, jern og selen, probiotiske melkesyrebakterier og kraftfulle antioksidanter.

- Kinakål danner basisen for retten, mens andre svært sunne grønnsaker legges til for smakens og helsens skyld: ingefær, hvitløk og chili. Dermed sies den koreanske nasjonalretten å være kreftforebyggende, antibakteriell, overvektsforebyggende, foryngende og antidiabetisk.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

Dette skyldes fermenteringsprosessen, som kan gå fra uker til måneder.

- Her spiser melkesyrebakteriene opp karbohydrater og fiber fra grønnsakene. Det gjør maten mer lettfordøyelig, næringsstoffene blir mer tilgjengelig for oss og bakteriene danner B12-vitamin, forteller hun.

Men det viktigste for helsen er at når vi spiser denne maten, får vi i oss levende melkesyrebakterier som kan bosette seg i tarmen en liten stund, og forbedre tarmfloraen vår.

- Derfra kan de påvirke appetitten, humøret og mange andre ting vi ikke kunne gjettet at har med tarmbakteriene å gjøre, men det har det altså, og stadig nye områder forskes på, sier Arsky.

Slik lager du Kimchi

Denne oppskriften er hentet fra Matprat.no:

30 PORSJONER

  • 3 stk kinakål
  • 1 pakke grønnkål (à 200 g)
  • 2 l vann
  • 2 ss havsalt
  • 2 stk revet gulrot
  • 1 stk finhakket løk
  • 100 g aspargesbønner i biter
  • 6 båter finhakket hvitløk
  • 4 stk grovhakket vårløk
  • 1 stk rød chili i tynne skiver

Dressing:

  • ½ dl chiliflakes (eks. chili explotion krydder)
  • ¼ dl vann
  • 2 ss sukker
  • 2 ss fiskesaus (asiatisk)

SLIK GJØR DU

  • Kutt kinakål og grønnkål i grove biter. Ha dem over i et dørslag og skyll under kaldt vann.
  • Kok opp vann og salt i en kjele, rør slik at saltet løser seg opp. Avkjøl saltblandingen.
  • Ha kål og saltlake i en stor bolle. Legg eventuelt press på kålen slik at saltlaken dekker godt. Kålen skal ligge i laken i minst 3 timer.
  • Ha gulrot, løk, aspargesbønner, hvitløk, vårløk og chili i en bolle. Bland sammen ingrediensene til dressingen, og ha dem i bollen med grønnsaker.
  • Hell av saltlaken, og skyll kålen raskt under rennende kaldt vann. Bland kålen sammen med resten av grønnsakene og dressingen.
  • Fyll kimchien på et stort rent glass med lokk, eventuelt flere små. La den stå på kjøkkenbenken i 2-3 dager, og sett den deretter i kjøleskapet.

Kimchien kan spises allerede etter 2 dager, men også oppbevares i 2-3 uker i kjøleskapet. Den vil utvikle mer smak, jo lengre den står.

TRIKS: Granateple er godt, men det kan fort bli søl om du skal skrelle det selv! Denne teknikken kan derimot forhindre mye søl. Video: Berit B. Njarga. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer