7 helseproblemer føttene kan avsløre

Alt fra diabetes til revmatiske lidelser og organsvikt kan oppdages tidlig om du passer godt på føttene dine.

Altfor mange av oss tar ikke fothelse på alvor, mener fotterapeuten. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Altfor mange av oss tar ikke fothelse på alvor, mener fotterapeuten. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ikke bare myk hud og god lukt som bør være motivasjonen for å stelle føttene dine jevnlig. Gnagsår, tørr hud og kalde føtter er noe de fleste har opplevd. Det er lett å tenke at problemene går over og at det ikke er så farlig. Det mange ikke tenker på er at symptomene i noen tilfeller kan skyldes større helseproblemer.

– Det er altfor mange som ikke tar fothelse på alvor, og som ikke tenker på at problemene kan ha andre underliggende årsaker. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis du ikke behandler sår og plager på føttene, sier Unni Bjelland, som er eier av klinikken Nordstrand Hud- og Fotklinikk og har jobbet som autorisert fotterapeut i over 25 år.

Føttene dine kan avsløre følgende helseproblemer:

1. Diabetes

– Dersom du opplever nedsatt førlighet, nedsatt evne til sårheling eller dårlig sirkulasjon i føttene, kan det skyldes diabetes. Symptomene starter ofte i føttene, forklarer Bjelland. Det er viktig å være obs på sår som ikke gror, og det er ikke alltid like lett å oppdage.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.