Alkohol:

7 myter og sannheter om alkohol

Kan vi egentlig skylde på alderen når fyllesyken er skikkelig ille? Og hjelper det å drikke en kopp kaffe? Eksperten har gitt oss svaret.

FYLLESYKE: Ekspert sier at det ikke finnes noen mirakelkur for fyllesyke. - Det har vi lett etter i tusenvis av år, og antagelig vil vi fortsette å lete i tusen år. FOTO: NTB
FYLLESYKE: Ekspert sier at det ikke finnes noen mirakelkur for fyllesyke. - Det har vi lett etter i tusenvis av år, og antagelig vil vi fortsette å lete i tusen år. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Alkohol kan virkelig være en venn og en fiende. Vi har det jo skikkelig gøy når latteren sitter løst etter noen glass, men så lover vi oss selv å aldri drikke igjen når fyllesyken melder seg dagen etter...

For det er ingen tvil om at kroppen må betale for gleden vi hadde kvelden før! Og fyllesyken er et myteomspunnet fenomen. Det finnes en rekke remedier som lover å kurere den - men hva funker faktisk? Og hva gjør den verre?

Vi har tatt en prat med psykiater Jørgen Bramness, som er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse.

Når det gjelder alkohol og fyllesyke - hva er myter, og hva er sannheter?

1. Funker det å reparere med alkohol?

«Hair of the dog» heter det på engelsk - et uttrykk som stammer fra behandling av rabies-syke hunder, der et hårstrå fra hunden ble plassert i bittsåret.

På norsk kjenner vi det som «reparering». Et glass alkohol skal visstnok gjøre fyllesyken lettere å overleve. Men stemmer det egentlig?

Det korte svaret er: Det kan funke, men det er absolutt ikke noe vi bør gjøre.

Bramness forklarer:

- En del av det å være fyllesyk handler om at man får en del angst. Alkohol demper i utgangspunktet angst, men når alkoholen går ut av kroppen, får man flere angstreaksjoner. Jo mer dempende midler, jo mer demping av dagen derpå-angsten.

En øl dagen derpå vil altså roe fyllenervene noe, nettopp fordi alkohol er angstdempende der og da. Men Bramness understreker at dette ikke er noe å anbefale:

- Det er første skrittet på en dårlig vei, og er en relativt alvorlig ting. Da begynner du med noe du ikke ønsker å fortsette med.

FORSKER: Jørgen Bramness. FOTO: FHI
FORSKER: Jørgen Bramness. FOTO: FHI Vis mer

2. Går bobler går «rett i hodet» på oss?

En velkjent sannhet, eller? Mange påstår at de blir mye fortere beruset når de drikker Champagne eller Prosecco.

Vi hører med Bramness:

- Det går ikke rett i hodet - det går via magen, det også. Men karbondioksidet bidrar til å gjøre opptaket av alkohol raskere. Så det betyr at folk som drikker bobler får en raskere promillestigning, sier han, og fortsetter:

- Det er bakgrunnen for det gamle rådet: Øl før vin blir fin, vin før øl blir krøll.

Så, ja - du vil få en noe raskere promillestigning når du drikker bobler.

3. Blir vi raskere full i solsteken?

Vi nordmenn elsker kombinasjonen av sol og alkohol. Utepils er jo tross alt et eget ord, og noen øl på stranda hører gjerne med på sydenturen.

Synes du at du blir raskere full i solsteken? Da har du nok bare glemt å drikke nok vann, forklarer forskeren.

- Hvis du er dehydrert tar du opp væske fra tarmen raskere. Er du godt hydrert, så blir du ikke raskere full i varmen. Er du dehydrert, uavhengig av sol og skygge, så vil du ta opp alkoholen raskere.

Vann skal vi uansett drikke mer av i varmen - så ikke glem vannflaska hvis du skal drikke ute i sola!

BOBLER OG SOL: Blir vi fortere fulle av solstek og bobler? FOTO: NTB
BOBLER OG SOL: Blir vi fortere fulle av solstek og bobler? FOTO: NTB Vis mer

4. Blir vi mer fyllesyk av sigaretter?

Noen tar seg noen sigaretter når de er ute en sen kveld. Det føles kanskje digg der og da, men kanskje har du merket at fyllesyken blir verre når du både drikker og røyker?

Du blir sykere av å røyke mens du drikker, men ikke mer fyllesyk, sier Bramness.

- En god del folk sier at de merker at de røyket dagen før, og at de blir mer syk dagen etter. Men du blir ikke mer fyllesyk - du er nikotinforgifta - og det er også en ting kroppen reagerer på. Du blir sykere.

5. Blir fyllesyken verre med alderen?

Har du merket at det er litt tyngre å hente seg inn igjen etter en fuktig kveld nå, enn det var da du var yngre?

- Blir vi mer fyllesyke med alderen?

- I utgangspunktet - ja. Samme inntaket av alkohol gir mindre dagen derpå-effekt jo yngre du er. Men så er det det faktum at unge drikker mer uforsvarlig og mer, og hvis du er helt uerfaren vil du ikke ha en lever som «hjelper» deg. Men kroppen tåler fyllesyke bedre når vi er yngre.

6. Hjelper kaffe mot fyllesyke?

Mange av oss er avhengig av kaffekoppen, også når vi er fyllesyke. Kanskje har du også hørt at fettrik mat er bra når kroppen repareres etter mye alkohol?

Vi spør Bramness om det vi spiser og drikker kan hjelpe mot fyllesyken.

- Koffein hjelper mot så meget. Et sentralstimulerende middel gjør at man føler seg bedre uansett - men det betyr ikke at det er en god behandling mot fyllesyke.

UNNGÅ REPARERING: En øl dagen derpå vil kunne roe fyllenervene noe, nettopp fordi alkohol er angstdempende der og da. Men det bli verre i lengden, og er noe vi absolutt ikke bør gjøre. FOTO: NTB
UNNGÅ REPARERING: En øl dagen derpå vil kunne roe fyllenervene noe, nettopp fordi alkohol er angstdempende der og da. Men det bli verre i lengden, og er noe vi absolutt ikke bør gjøre. FOTO: NTB Vis mer

Bramness forteller at vi rett og slett ikke vet hva som hjelper mot fyllesyke.

- Det har vi lett etter i tusenvis av år, og antagelig vil vi fortsette å lete i tusen år til, sier han.

- Så det er ingen matvarer eller drikke, annet enn vann, som kan gjøre det litt bedre?

- Nei - vann vil hjelpe fordi du blir dehydrert når du er fyllesyk. Det vil hjelpe på effektene som overdrevent inntak av alkohol gir, og du vil føle deg bedre.

Jaja - vi må nok bare holde ut de kjipe følgende av alkoholinntak. For som Bramness avslutter med: Det går over til slutt!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer