Ting Du Bør Vite Om Menn

7 ting gutta skulle ønske at vi visste om dem

Disse tipsene kan spare deg for mye frustrasjon i fremtiden.

VIL DEG VEL: Han gjør kanskje noen idiotiske ting i blant, men det er som regel ikke noe vondt ment med det.  Foto: Scanpix
VIL DEG VEL: Han gjør kanskje noen idiotiske ting i blant, men det er som regel ikke noe vondt ment med det. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi er uendelig glad i dem, men ingen kan irritere oss mer.

Ofte er nok ikke det helt fortjent, for noen ganger handler uenighetene bare om at vi ikke helt har forstått hverandre. 

Sammen med Anders Lindskog, som er psykolog og sexolog, og Andreas Løes Narum, som er psykolog og parterapeut, og driver Parweb.no, har vi funnet frem 7 ting det kan være greit å vite om våre kjære.  

LES OGSÅ: - Så gjorde jeg det. Jeg stoppet og kysset henne på munnen

1. Vi håndterer informasjon forskjellig

Ikke tro at han ikke vil forstå når du søker støtte hos ham for noe du har opplevd. Det handler rett og slett om at han håndterer informasjonen han får annerledes enn deg.

Med mindre du forteller ham akkurat hva du er ute etter, er det ikke sikkert det er så lett for ham å forstå det. 

- Av biologiske eller kulturelle grunner pleier menn å være mer løsningsfokusert, mens kvinner er mer støttefokusert. Det betyr at vi håndterer de forskjellige bitene med informasjon forskjellig, forteller Lindskog. 

Den løsningsorienterte hjernen hans vil prøve å ta inn alle detaljer i det du forteller én etter én, og ikke alltid få med seg at hele poenget er den uløselige følelsen hendelsen har satt i gang hos deg. 

- En mann vil ikke vite hva dette dreier seg om. Han vil samle opp alle detaljene i hodet til det ikke er plass til mer og han skriker «kom til poenget!», sier Lindskog og legger til: 

- Løsningen tror jeg at er å være bevist på dette, og alltid fortelle poenget først. Fortell at du trenger støtte, og begynn med at «i dag hadde jeg en slitsom opplevelse».

DET VIKTIGSTE FØRST: Føler du han ikke helt forstår poenget? Det kan nok være lurt å være litt tydeligere. Foto: Scanpix
DET VIKTIGSTE FØRST: Føler du han ikke helt forstår poenget? Det kan nok være lurt å være litt tydeligere. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Vurderer du å gå fra partneren?

2. Han kan trenge en «pause» i krangelen

Du synes kanskje også det er litt irriterende at han blir unnvikende når du vil ta opp noe viktig? Heller ikke dette gjør han fordi han ikke bryr seg. Løsningen her er nok å være litt tålmodig. 

- Hvis du irriterer deg over noe, og han prøver å stikke av, så er det mye lurere å la ham stikke, sier Løes Narum. 

Dersom han blir anklaget eller skjeftet på vil nemlig en naturlig reaksjon være det som kalles sloss eller flykte-responsen i psykologien.

Derfor er det lurt å både være bevist måten du tar opp ting på, og la ham få en time out om han trenger det. 

- Når man går og tygger og tygger på noe, kan plutselig alt komme på en gang og man får en bråstart. Når du begynner en samtale med undertrykt irritasjon, merker partneren dette med det samme. Det hjelper heller ikke at eksemplene du bruker blir ekstreme: "Du gjør aldri eller alltid..".  

- Da er det like sikkert som kemneren at den «sloss- eller stikk-av-responsen» kommer, sier Løes Narum.

BEKREFTELSE: Alle trenger bekreftelse, men det er nok lurt å være realistisk i forventningene dine. Husk også at han ikke nødvendigvis skjønner akkurat hva du trenger.   Foto: Asia Yakushevich - Fotolia
BEKREFTELSE: Alle trenger bekreftelse, men det er nok lurt å være realistisk i forventningene dine. Husk også at han ikke nødvendigvis skjønner akkurat hva du trenger. Foto: Asia Yakushevich - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Får du aldri orgasme med kjæresten?

3. At han ikke sier det hele tiden betyr ikke at han ikke er glad i deg

Vi kvinner er noen «suckers» for komplimenter og bekreftende ord. Noe som kanskje kommer lettest til uttrykk når vi synes det er manko på dem. 

- Dette tenker jeg har med oppdragelsen av gutter og jenter å gjøre. Gutter er gjerne oppdratt til å tenke og vise at de er tøffe, mens man oppdrar jenter til å ikke skryte for mye av seg selv, sier Lindskog. 

Dette kan gjøre at jenter har et større behov for å få bekreftelse fra partneren. Løsningen er nok rett og slett er å be om det. 

- Løsningen tenker jeg er at jentene ber om systematisk bekreftelse, og at man prøver å minske kjønnsforskjellene. 

Dessuten trenger han også å bli minnet på at du er glad i ham. Dette vil også gjøre at han trives bedre i ditt selskap. 

- Får man bekreftelse fra et sted søker man seg dit, sier Lindskog. 

- Han trenger det like mye som deg, men ofte er behovene for bekreftelse i utakt. Den ene vil kanskje ha muntlig bekreftelse, mens den andre vil ha kroppslig bekreftelse - berøring, sier Løes Narum. 

Han mener det er viktig å ikke forvente for mye. Å høre «jeg elsker deg» hver gang du går ut av et rom eller er ferdig i en telefonsamtale hører mer hjemme i amerikanske filmer.

- Oppdraget blir å finne ut av hvordan du kan lære ham opp. Når han gjør noe fint, la ham høre det: «Jeg liker dét så godt!» eller «Det likte jeg å høre, si det igjen!». Ikke pek på ham med anklagende finger mens du snakker om hva som mangler. Finn også ut hva han vil ha, vær nysgjerrig på det og gi den andre veien så mye du klarer. 

LES OGSÅ: Er det sunt å krangle? 

4. Det finnes ikke én idealkropp

Tror du alle menn er på leting etter en Victoria’s Secrets modell tar du feil. Hva som er den perfekte kroppen hos en kvinne er like individuelt som alt annet. 

- 2,5 prosent liker kjempetjukke damer, 2,5 prosent liker veldig tynne damer og de aller fleste liker noe i mellom de to. Det samme gjelde pupper 2,5 prosent liker kjempestore, 2,5 prosent liker kjempesmå og de fleste liker noe imellom, sier Lindskog.

- Uansett hvilken kroppsform du har så er det noen som liker den best. 

Dette til tross for hva medier og reklame gir uttrykk for. Hører du noe annet har det med press og forventninger å gjøre, mener Lindskog. 

- Spør du 16 år gamle gutter om hva de liker så tør ikke de svare at de liker store damer, men det gjør de. 

Dessuten kan det være greit å ha med seg at kjæresten din uansett er langt mindre opptatt av ditt utseende enn du tror han er. 

VIL DEG VEL: Han gjør kanskje noen idiotiske ting i blant, men det er som regel ikke noe vondt ment med det.  Foto: Scanpix
VIL DEG VEL: Han gjør kanskje noen idiotiske ting i blant, men det er som regel ikke noe vondt ment med det. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

5. Ting er som regel slik de framstår

Er det noe vi er gode på er det å analysere og fortolke det som blir gjort, sagt og skrevet. Her kunne vi spart oss for mye energi og bekymringer, for menn flest er nok nokså rett frem av seg. 

- Får du et svar av kjæresten, og han snur seg litt bort, er det mange som tenker «hva mente han nå? Ligger det noe under her som må fortolkes»? 8 av 10 ganger er det helt unødvendig, sier Løes Narum. 

6. Slik får du ham til å bidra hjemme:

En liten plan så du slipper å sitte igjen med husarbeidet kan være grei å ha

Ifølge Lindskog, som også har skrevet boka «Barnedesign», regner man gjerne med at det tar 6 måneder og innarbeide en ny vane, og derfor mener han det å ha pappaperm i 6 måneder, vil gjøre at mannen automatisk tar mer ansvar hjemme senere også. 

- Ber du ham om å være hjemme med barnet i 6 måneder, vil han ta mer ansvar for barn og hus også de neste 20 årene. 

Dessuten har man bedre forståelse av ting man har opplevd selv. 

- Og går man litt tilbake til gamle kjønnsroller senere, så vil han ha mer forståelse for hvor mye jobb det er. Sett dem på oppgaven, råder han. 

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

7. Og til slutt:

- Om han er glad i deg, vil han deg vel selv om han gjør idiotiske ting, sier Lindskog. 

- Ikke bli sint – spør heller om hvorfor han gjorde det. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer