Inaktivitet:

70 prosent av den norske befolkningen er fysisk inaktive

Ifølge forskning gjør dette at vi eldes raskere.

INAKTIVITET: Vi sitter mye stille, noe som blant annet kan gjøre cellene i kroppen flere år eldre enn de egentlig er. Nok aktivitet kan imidlertid gjøre at den negative effekten av lange inaktive arbeidsdager uteblir. FOTO: NTB Scanpix
INAKTIVITET: Vi sitter mye stille, noe som blant annet kan gjøre cellene i kroppen flere år eldre enn de egentlig er. Nok aktivitet kan imidlertid gjøre at den negative effekten av lange inaktive arbeidsdager uteblir. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At vi sitter mye stille er det liten tvil om, og en del er også inaktive, noe som er koblet til høyere risiko for blant annet hjertesykdom og død. Heldigvis er det imidlertid ikke så mye som skal til for å minske denne risikoen betydelig igjen.

- Det er viktig å skille mellom stillesitting og fysisk inaktivitet Ved fysisk inaktivitet så følger du ikke anbefalingene til fysisk aktivitet, og rundt 70 prosent av den norske befolkningen er fysisk inaktive, forteller professor ved Norges Idrettshøgskole, Ulf Ekelund.

Minimumsanbefalingene for fysisk aktivitet satt av helsedirektoratet er moderat fysisk aktivitet i minst 150 minutter i uken, eller 75 minutter med høy intensitet.

Omtrent én av tre oppfyller disse kravene. Blant Norges yngste voksne (20-34 år) er det 30-25 prosent som oppfyller disse kravene, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Tallene øker litt med årene, og blant 50 til 64-åringene er det mellom 35 og 40 prosent som oppfyller kravene, før det synker litt igjen. Kvinner er hakket mer aktive enn menn.

Det å være fysisk aktiv er viktig av mange grunner. Ekelund og kolleger har tidligere gjort en stor europeisk helseundersøkelse som viser at 676 000 europeere dør som følge av fysisk inaktivitet hvert år, og at inaktivitet øker risikoen for død langt mer enn det overvekt gjør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer