Søvnproblemer

750 000 nordmenn har alvorlige søvnproblemer

- Problemet rammer flere kvinner enn menn, sier ekspert.

SØVNPROBLEMER: Søvnproblemer kan føre til at personen går i svime hele neste dag, og mange trafikkulykker skyldes at sjåføren sovner bak rattet, sier ekspert. Foto: Shutterstock / George Rudy
SØVNPROBLEMER: Søvnproblemer kan føre til at personen går i svime hele neste dag, og mange trafikkulykker skyldes at sjåføren sovner bak rattet, sier ekspert. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søvn er svært viktig, både for konsentrasjonen, psyken og den generelle helsen vår. De fleste har opplevd at dårlig søvn har påvirket humøret noen ganger, men for noen er problemene kroniske og langvarige.

LES OGSÅ: - Søvnen påvirkes ofte dersom man ikke har det helt greit i livet

- Mange har opplevd en natt med dårlig søvn, men hos enkelte er søvnproblemene til stede nesten hver eneste natt. Slike problemer påvirker funksjonsnivået både privat og på arbeid, sier Bjørn Bjorvatn, som er professor dr.med. ved Universitetet i Bergen og leder for Nasjonal Kompetansetjeneste for Søvnsykdommer.

Personer med alvorlige søvnproblemer føler ofte at det er mye verre enn andre sykdommer de lider av

Rundt 15 prosent av befolkningen lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer, altså rundt 750 000 nordmenn. Problemet rammer flere kvinner enn menn.

- Alvorlige søvnproblemer kan føre til at personen går i svime hele neste dag. Det kan være farlig, fordi mange trafikkulykker skyldes at sjåføren sovner bak rattet, sier Bjorvatn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer