Søvnproblemer

750 000 nordmenn har alvorlige søvnproblemer

- Problemet rammer flere kvinner enn menn, sier ekspert.

SØVNPROBLEMER: Søvnproblemer kan føre til at personen går i svime hele neste dag, og mange trafikkulykker skyldes at sjåføren sovner bak rattet, sier ekspert. Foto: Shutterstock / George Rudy
SØVNPROBLEMER: Søvnproblemer kan føre til at personen går i svime hele neste dag, og mange trafikkulykker skyldes at sjåføren sovner bak rattet, sier ekspert. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søvn er svært viktig, både for konsentrasjonen, psyken og den generelle helsen vår. De fleste har opplevd at dårlig søvn har påvirket humøret noen ganger, men for noen er problemene kroniske og langvarige.

LES OGSÅ: - Søvnen påvirkes ofte dersom man ikke har det helt greit i livet

- Mange har opplevd en natt med dårlig søvn, men hos enkelte er søvnproblemene til stede nesten hver eneste natt. Slike problemer påvirker funksjonsnivået både privat og på arbeid, sier Bjørn Bjorvatn, som er professor dr.med. ved Universitetet i Bergen og leder for Nasjonal Kompetansetjeneste for Søvnsykdommer.

Personer med alvorlige søvnproblemer føler ofte at det er mye verre enn andre sykdommer de lider av

Rundt 15 prosent av befolkningen lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer, altså rundt 750 000 nordmenn. Problemet rammer flere kvinner enn menn.

- Alvorlige søvnproblemer kan føre til at personen går i svime hele neste dag. Det kan være farlig, fordi mange trafikkulykker skyldes at sjåføren sovner bak rattet, sier Bjorvatn.

LES OGSÅ: Søvnparalyse kan utløses av dårlig døgnrymte

Kan påvirke livskvaliteten

Bjorvatn forteller at søvnlidelser ikke har en sentral rolle i helsevesenet i dag, og at medisinstudenter lærer lite om søvnproblemer i studietiden. 

- Min erfaring er at personer med alvorlige søvnproblemer ofte føler at det er mye verre enn andre sykdommer de lider av, fordi søvnmangel påvirker funksjonsnivået i stor grad. Humøret blir ofte elendig, og mange føler at de ikke lever, men bare eksisterer, sier han.

Derfor er behandling av søvnproblemer veldig viktig, men svært få får behandling i dag.

LES OGSÅ: Sover du naken kan det påvirke søvnen, vekten og underlivet

Insomni er den vanligste søvnforstyrrelsen

- Det vanligste er nok det vi kaller insomni, det vil si vansker med innsovning om kvelden eller hyppige oppvåkninger om natten. Svært få får behandling, men vi har planer om å endre det, sier Børge Sivertsen, som er professor og søvnforsker ved avdeling helsefremmende arbeid, Folkehelseinstituttet (FHI).

For tiden tester FHI ut et nettbasert behandlingsprogram som viser svært lovende resultater.

- Dette er første gang et slikt tilbud tilbys alle i Norge, og håpet er å etablere dette også på permanent basis, sier Sivertsen. 

Bjorvatn opplyser at depresjon er den vanligste enkeltårsaken til langvarige søvnproblemer. Andre årsaker kan være stoffskiftelidelser, hjerte- eller lungesykdom, restless legs, narkolepsi, nattlig kløe, nattlig vannlating eller smerter.

Undersøkelser fra mange forskjellige land viser at rundt hver tredje voksne person har søvnproblemer av og til, og at mellom 10 og 15 prosent har insomni av mer langvarig art. 

LES OGSÅ: Sover du mye på dagtid?

Mange snur døgnet

International Classification of Sleep Disorders deler søvnsykdommene inn i 6 grupper: Insomni, døgnrytme forstyrrelser, søvnrelaterte respirasjonsfrstyrrelser, hypersomnolens, parasomnier, søvnrelaterte bevegelsesforstyrrelser.

- De tre første er vanligst. De fleste av oss kan tidvis ha problemer med å sovne. Særlig unge har en tendens til å snu døgnet, men sover godt når de først legger seg. Snorking og respirasjonsforstyrrelser under søvn samt tidlig oppvåkning tenderer til å øke med alderen, sier Morten Engstrøm, som er førsteamanuensis ved institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU.

LES OGSÅ: 3 ting som har bevist effekt mot søvnproblemer

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer