Det finnes mange forskjellige meninger om hva som er et sunt kosthold: Bør vi gå for lavkarbo eller middelhavskosthold? Skal vi kutte ut kjøtt eller ikke? Må vi droppe alt av sukker og fett for å gå ned i vekt?
Noen ganger kan det føles litt overveldende å skulle endre livsstilen til det bedre, og mange velger derfor å kutte ut visse matvarer helt. Men, mange matvarer som har fått et dårlig rykte er ikke nødvendigvis usunne. Tvert imot er mange av dem sunne, så lenge du holder deg til de «riktige» mengdene.
Inspirert av en artikkel publisert på kvinnemagasinet Women's Health Mag, har KK samlet en liste over matvarer som mange kanskje er usikre på om er sunne eller ikke. Hva tenker ernæringsfysiologene?

7 kostholdsråd du bør slutte å tro på
Olivenolje og andre planteoljer
Vi hører gjerne at vi skal unngå å bruke for mye olje når vi lager mat. Men det betyr ikke at oljen er usunn, eller at du bør unngå den:
- Olivenolje og andre planteoljer inneholder mange kalorier, men er gunstig for helsen fordi den bidrar med lite mettet fett og mye umettet fett.
Det sier klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik, til KK. Hun forteller at kostrådene anbefaler oss å bruke olje eller myk margarin til hverdags.
- Dersom man synes olivenolje setter litt smak på maten, kan man velge rapsolje som smaker mindre, men fortsatt bidrar med mer av det umettede fettet.

Ida trente magen fem minutter daglig i 30 dager. Slik ble resultatet!

Brød
Mange som slanker seg velger å bytte ut knekkebrød med brød, og stadig flere unngår gluten. Men er det egentlig noe vits i å være redd for brødmat? Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede, har tidligere fortalt KKs lesere at brød ikke er usunt:
- Det er en fin kilde til mange næringsstoffer som kroppen trenger, som blant annet fiber, og det er mettende. Ja, du kan selvsagt gå opp i vekt av å spise brød, men det er ikke fordi du spiser brød i seg selv, men fordi du spiser for mye brød og kanskje med for mye næringsrikt pålegg på.
Dette gjelder brød med en grovhetsskala på 75 til 100, sa Steenbuch Lied.
Grovt brød er næringsrikt og fiberrikt, og et inntak i tråd med anbefalingene er forbundet med god helse og fravær av livsstilssykdommer. Hvis du i tillegg velger sunt pålegg, er det helt uproblematisk å spise brød hver dag.

Annenhver nordmann dropper frokosten – men gjør det noe?
Poteter
Noen mener poteten har fått et ufortjent dårlig rykte, til dels på grunn av lavkarbotrenden. Poteten er nemlig ikke bare en kilde til karbohydrater - historisk sett har den faktisk vært en av de viktigste kildene til C-vitamin i det norske kostholdet.
- Poteten er super, om den er kokt eller bakt.
Det sier ernæringsfysiolog og driver av konseptet «Helhetlig helse» med yogavideoer og e-bøker med kostråd, Gunn Helene Arsky, til KK. Stekt eller frityrstekt potet er derimot veldig fett, og bør høre til unntaket, legger hun til.
Hvor sunn poteten er for akkurat deg, kommer an på hva poteten er «i stedet for»:
- Om den er i stedet for ris og pasta, så tjener du på det. Mindre kalorier og mer vitaminer. Om den er i stedet for salat, så er det mer kaloririkt.
Hun legger til at for de som spiser lavkarbo, kan det være fint å vite at kalde, kokte poteter (som i en potetsalat) inneholder mindre tilgjengelig karbohydrat enn varme poteter - et sted mellom 10 til 20 prosent mindre!

Dette kostholdsrådet er «alle» enige om

Popcorn
Potetgull og annen chips inneholder ofte en del usunt fett og mye salt, som vi helst bør unngå å spise store mengder av. Men er popcorn like usunt?
- Popcorn er en litt sunnere snacks, dersom man vil kose seg med noe litt salt, forteller Skjølsvik.
En skål med 100 gram potetchips bidrar med cirka 520 kalorier. En skål med 100 gram popcorn (som er over en pose med ferdigpoppet popcorn) bidrar med 398 kalorier. Her sparer du altså 120 kalorier hvis du velger popcorn, forklarer Skjølsvik, og legger til:
- Men det viktigste grepet for å være sunn er uansett å tenke på hvor mye man spiser, uavhengig hva man velger.

Enkle grep for å gå ned i vekt
Sjokolade
Sjokolade kan være sunt, men som du sikkert mistenker: det gjelder bare den mørkeste typen.
Jo høyere kakaoprosent i sjokolade, jo mer fenoler - en type antioksidanter som ser ut til å ha en positiv helseeffekt på blant annet blodtrykket, har KK tidligere skrevet. Da uttalte klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør at selv om mørk sjokolade er sunnere, spiser man også for å kose seg:
- Lys sjokolade i små porsjoner som en del av et balansert kosthold er bra, så kjøp heller den beste sjokoladen du kan tenke deg, og heller en mindre porsjon.
Arsky har følgende å si om helsefordelene med mørk sjokolade:
- Forskerne har funnet ut at ja, skikkelig mørk sjokolade er sunt. Men det er jo ikke mye som skal til før ulempene utveier fordelene. Bare 9 gram om dagen er nok, faktisk. Det er IKKE mye!
Peanøttsmør
Peanøttsmør metter godt og inneholder mye sunt: magnesium, kalium, vitamin B6, samt niacin og folat. Det er imidlertid energirikt, så du trenger ikke overdrive inntaket. Beate Rosvoll, som er ernæringsfysiolog og personlig trener, har tidligere rådet KKs lesere til velge peanøttsmørene som inneholder mest peanøtter, og minst tilsatt olje (spesielt palmeolje). Det kan også være lurt å unngå typene som er tilsatt mye salt.

Bedre kosthold: Dette skal til for å lykkes i mer enn to uker

Kjøtt
At vi bør spise mindre rødt kjøtt er kjent blant de fleste av oss, men rødt kjøtt er også en kilde til proteiner, vitaminer og mineraler - for eksempel jern. Hva tenker Arsky om inntak av rødt kjøtt?
- Helsemyndighetene råder oss til å begrense inntaket av rødt kjøtt, spesielt på grunn av risiko for kreft i tykk- og endetarmen. Det er også smart å spise mindre på grunn av klima. Men ja, kjøtt er en god jernkilde.
Hvis du vil ha fordelene av kjøtt uten å spise for mye, råder Arsky deg til å velge helt rent, magert kjøtt. Unngå stykkene med synlig fett/marmorering, og styr unna pølsemat og farse - slik kjøttmat er ispedd fett og salt. Unngå også kjøttpålegg med tilsatt nitrat/nitritt.
- Rådet er å spise maks 500 gram tilberedt rødt kjøtt i uken. De fleste spiser mer enn det.

Er erstatningsproduktene for kjøtt sunnere?
Egg
Egg er kjent for å være utrolig sunt, men likevel har vi blitt frarådet å spise for mye av det på grunn av det høye kolesterol-innholdet.
I oktober ble en omfattende studie publisert i «The American Journal of Clinical Nutrition», der det ble konkludert med at egg ikke skal påvirke kolesterol slik som vi tidligere har trodd.
Forskningen er utført av en forskergruppe ved Hamilton Health Sciences og McMaster Universitetet i Canada, og det konkluderes med at et inntak på syv egg i uken, ikke kan settes i noen sammenheng med kolesterolnivået eller tilfeller av hjerte- og karsykdommer, skrev KK om studien.
Du kan altså spise ett egg hver dag, med god samvittighet!
