Tidene forandrer seg, og det samme gjør maten vår. I 2022 er det mer regelen enn unntaket at gjester melder inn allergier og preferanser til vertskapet, og både veganske, vegetarianske og pescetarianske alternativer står gjerne på bordet i et selskap.
For ikke å snakke om den kulinariske innflytelsen fra alle verdenshjørner som har gjort fredagskvelden meksikansk, lørdagskvelden italiensk, og ukedagene for øvrig til en verdensomseiling over og under havet.
Da er det lett å glemme at det ikke er lenge siden huskokken på månedlig basis la sin ære i å servere langkokt okselevergryte på søndager – til beste for familiens blodprosent, og klinket til med rekecocktail i stetteglass toppet med thousand island når det var fest. For ikke å glemme den edle kunst å støpe mat inn i gelé, der selv kokte egg kunne få et poetisk utseende.
Her er matrettene som sjeldnere finner veien til middagsbordet, men som kanskje igjen får sin storhetstid?:

Med denne overraskende ingrediensen lager du sunt sjokoladepålegg
1. Blodpudding
De som ikke hadde en tante som kjøpte blod i litervis og bød på blodpannekaker, måtte ta til takke med ferdigkjøpt blodpudding. Helst den med rosiner i.

2. Okselever
Ikke alle gledet seg like mye når de så okseleveren ligge i bløtt i kjøleskapet noen dager før tilberedning. Men i dag er vi glade for å vite hvordan levra egentlig ser ut, og at vi fikk bli kjent med den lett dirrende konsistensen.

3. Fiskepudding i terteskjell
Terteskjell løftet fiskepuddingen fra hverdagsmat til lørdagskos og fest. Kanskje noe å tenke på frem mot helga?
4. Torskerogn på boks
Mmmm, vi husker fortsatt den sprø og salte følelsen av å sette tennene i stekt torskerogn.


Med dette trikset trenger du aldri å kaste urter igjen
5. Aspik
Aspik, kabaret, gelé. Kjært barn har mange navn og bare fantasien setter grenser for formasjonslegging av for eksempel erter, egg og hermetiske asparges.

6. Kålruletter
Å svøpe kjøttdeigen i kål er en gammel søndagsmiddag-klassiker som ikke så ofte er å se på restaurantmenyen. Forbausende enkelt å lage. Server gjerne med hvit saus og bacon, eller brunsaus og tyttebær.
7. Rabarbra med sukker
Surt og knasende godt. Og om du synes det blir for surt, kok rabarbragrøt – en gammel dessertklassiker som fortjener sin plass i solen.


Egg-tabben mange gjør på hytta
8. Fruktcocktail med vispet krem
Hvem har vel ikke spist fruktcocktail til dessert? Den dag i dag en yndet dessert.


- Vær ekstra påpasselig med disse matrestene

Denne kaffen tar av på sosiale medier
