Tradisjonsmat

8 retter som er i ferd med å forsvinne

Det er litt synd, for noen av dem smaker faktisk like godt i dag!

BLOD SKAL FLYTE: Stekt blodpudding er bare en av rettene som stadig sjeldnere er å se på middagsbordet. FOTO: NTB
BLOD SKAL FLYTE: Stekt blodpudding er bare en av rettene som stadig sjeldnere er å se på middagsbordet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidene forandrer seg, og det samme gjør maten vår. I 2022 er det mer regelen enn unntaket at gjester melder inn allergier og preferanser til vertskapet, og både veganske, vegetarianske og pescetarianske alternativer står gjerne på bordet i et selskap.

For ikke å snakke om den kulinariske innflytelsen fra alle verdenshjørner som har gjort fredagskvelden meksikansk, lørdagskvelden italiensk, og ukedagene for øvrig til en verdensomseiling over og under havet.

Da er det lett å glemme at det ikke er lenge siden huskokken på månedlig basis la sin ære i å servere langkokt okselevergryte på søndager – til beste for familiens blodprosent, og klinket til med rekecocktail i stetteglass toppet med thousand island når det var fest. For ikke å glemme den edle kunst å støpe mat inn i gelé, der selv kokte egg kunne få et poetisk utseende.

Her er matrettene som sjeldnere finner veien til middagsbordet, men som kanskje igjen får sin storhetstid?:

1. Blodpudding

De som ikke hadde en tante som kjøpte blod i litervis og bød på blodpannekaker, måtte ta til takke med ferdigkjøpt blodpudding. Helst den med rosiner i.

BLODPUDDNIG: Sprøstekt blodpølse med sukker på nydelig. Blodet kunne gi en litt nummen tungefølelse, men knasende sukkeer hjalp. I dag er blod og innmat ikke en like vanlig ingrediens på middagsbordet. FOTO: NTB
BLODPUDDNIG: Sprøstekt blodpølse med sukker på nydelig. Blodet kunne gi en litt nummen tungefølelse, men knasende sukkeer hjalp. I dag er blod og innmat ikke en like vanlig ingrediens på middagsbordet. FOTO: NTB Vis mer

2. Okselever

Ikke alle gledet seg like mye når de så okseleveren ligge i bløtt i kjøleskapet noen dager før tilberedning. Men i dag er vi glade for å vite hvordan levra egentlig ser ut, og at vi fikk bli kjent med den lett dirrende konsistensen.

OKSELEVER: Lubne stykker okselever i fløtesaus, og også her etterlot innmaten en nummen følelse på tunga som ikke forsvant uansett hvor lenge levra kokte. FOTO: NTB
OKSELEVER: Lubne stykker okselever i fløtesaus, og også her etterlot innmaten en nummen følelse på tunga som ikke forsvant uansett hvor lenge levra kokte. FOTO: NTB Vis mer

3. Fiskepudding i terteskjell

Terteskjell løftet fiskepuddingen fra hverdagsmat til lørdagskos og fest. Kanskje noe å tenke på frem mot helga?

4. Torskerogn på boks

Mmmm, vi husker fortsatt den sprø og salte følelsen av å sette tennene i stekt torskerogn.

TORSKEROGN: Sprøstekt torskerogn var lenge en gjenganger på middagsbordet. og den salte smaken er fortsatt populær. FOTO: Produsenten
TORSKEROGN: Sprøstekt torskerogn var lenge en gjenganger på middagsbordet. og den salte smaken er fortsatt populær. FOTO: Produsenten Vis mer

5. Aspik

Aspik, kabaret, gelé. Kjært barn har mange navn og bare fantasien setter grenser for formasjonslegging av for eksempel erter, egg og hermetiske asparges.

KABARET: Fortsatt finner aspicen veien til festbordet, og retten er perfekt dersom du skal lage maten dagen i forveien. FOTO: NTB
KABARET: Fortsatt finner aspicen veien til festbordet, og retten er perfekt dersom du skal lage maten dagen i forveien. FOTO: NTB Vis mer

6. Kålruletter

Å svøpe kjøttdeigen i kål er en gammel søndagsmiddag-klassiker som ikke så ofte er å se på restaurantmenyen. Forbausende enkelt å lage. Server gjerne med hvit saus og bacon, eller brunsaus og tyttebær.

7. Rabarbra med sukker

Surt og knasende godt. Og om du synes det blir for surt, kok rabarbragrøt – en gammel dessertklassiker som fortjener sin plass i solen.

KNAS: Fersk rabarbra og et eggeglass med sukker til å dyppe i var yndet godteri - og det smaker fortsatt like godt. Prøv selv! FOTO: NTB
KNAS: Fersk rabarbra og et eggeglass med sukker til å dyppe i var yndet godteri - og det smaker fortsatt like godt. Prøv selv! FOTO: NTB Vis mer

8. Fruktcocktail med vispet krem

Hvem har vel ikke spist fruktcocktail til dessert? Den dag i dag en yndet dessert.

COCKTAILBÆRET: ... er selve vinnerloddet i fruktcocktailen og den hermetiske fruktblandingen holder stand som en populær dessert. FOTO: Allas.se
COCKTAILBÆRET: ... er selve vinnerloddet i fruktcocktailen og den hermetiske fruktblandingen holder stand som en populær dessert. FOTO: Allas.se Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer