Øyehelse:

8 tegn på at du bør sjekke synet ditt

Det er svært viktig å ta vare på synet, noe mange av oss glemmer.

ØYEHELSE: De aller fleste nordmenn vet svært lite om synet og øyehelse. Åshild Martinsen, optiker ved Specsavers, mener at det kan være et problem. FOTO: NTB
ØYEHELSE: De aller fleste nordmenn vet svært lite om synet og øyehelse. Åshild Martinsen, optiker ved Specsavers, mener at det kan være et problem. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Undersøkelser viser at åtte av ti mener at synet er vår viktigste sans – allikevel er det slik at de aller fleste nordmenn vet svært lite om synet og øyehelse. Åshild Martinsen, optiker ved Specsavers, mener at det kan være et problem.

– Når man vet lite om syn og øyehelse kan det være at man ikke er like oppmerksom på sine synsendringer og synsutfordringer, både hos seg selv og eventuelt hos barna, og hvilke symptomer dette gir.

Det er ikke alltid så lett å legge merke til at synet blir dårligere. Martinsen tror at mange går rundt med dårlig syn uten å være klar over det.

– Ved synsundersøkelser er det mange som blir overrasket over hvor godt de kunne se ved hjelp av nye briller eller kontaktlinser, sier hun.

Disse tegnene bør du være obs på:

  • Dersom objekter som er langt unna, for eksempel skilt, er slørete eller uklare, eller du har vanskeligheter med å kjenne igjen folk på avstand.
  • Vedvarende behov for å knipe sammen øynene eller myse for å se klarere.
  • Hodepine grunnet anstrengte øyne (spesielt i panne/fremre del av hodet).
  • Vanskelig å se godt i trafikken, spesielt når det er mørkt.
  • Dersom du må holde lesestoff nærme.
  • Lysfølsomhet.
  • Kløe, svie, irritasjon eller en brennende følelse rundt øynene, eller at øynene føles slitne.
  • Blande bokstaver.

Gode råd for å bevare synet på best mulig måte, er å undersøke øynene jevnlig, leve sunt og være i aktivitet, og ikke røyke. Mangel på fysisk aktivitet kan føre til ulike livsstilssykdommer, slik som diabetes og høyt blodtrykk. Disse sykdommene kan også påvirke synet og øyehelsen.

– Det er anbefalt å ta en synsundersøkelse annethvert år, eventuelt oftere eller sjeldnere, alt ettersom hva optiker eller øyelege anbefaler, sier Martinsen.

SLURVER: Det viser seg at mange som bruker kontaktlinser slurver med bruken – hele 85 prosent faktisk. FOTO: NTB
SLURVER: Det viser seg at mange som bruker kontaktlinser slurver med bruken – hele 85 prosent faktisk. FOTO: NTB Vis mer

Mange slurver med linsebruken

Mange personer med dårlig syn har stor glede av kontaktlinser. Men det viser seg at mange som bruker dette slurver med bruken – hele 85 prosent, ifølge en undersøkelse utført av forskere ved U.S Centers for Disease Control and Prevention.

– Dersom man har behov for kontaktlinser, vil en optiker undersøke øyehelsen, hornhinnens form, og deretter tilpasse linsen slik at den skal sitte som «hånd i hanske» for å ivareta øyet på best mulig måte. Det er derfor viktig å bruke linser som er spesialtilpasset deg og ditt behov, sier Øyvind Sagstad, kategorisjef på kontaktlinser ved Brilleland.

Sagstad forklarer at man aldri skal bruke vann fra springen, vanlig såpe eller putte linsene i munnen – man skal alltid skylle eller rense linsene med rensevæsker som er beregnet for kontaktlinser. Vask alltid hendene umiddelbart før du håndterer linser, både når de tas av og på.

– De fleste kan bruke linsene sine hele dagen, men det er viktig at øynene får hvile – gjerne litt på starten og slutten av dagen. DersomF du opplever ubehag eller rødhet i øynene, er det viktig å ta linsene av. Ha derfor gode briller å avlaste øynene med.

Kan man sove og bade med kontaktlinser?

Er det slik at du kan sove med linsene på? Denne avgjørelsen bør tas i samsvar med en optiker.

– Dersom du ønsker å sove med linser er det behov for en kontaktlinse som er tilpasset soving. Disse har et materiale som puster spesielt godt.

Det er nok en del personer som bruker linser som også bader uten å ta dem av. Det skal man i utgangspunktet ikke gjøre.

– Det finnes blant annet bakterier og urenheter i sjøvann, ferskvann og basseng, som kan trekke inn i kontaktlinsen. Dersom man allikevel velger å bade med kontaktlinser, anbefaler vi å bruke daglinser som man kan kastes etter at man har badet.

Hva skjer dersom man slurver med bruken?

Dersom man slurver eller overdriver bruken, ikke har tilpassede kontaktlinser, eller er dårlig til å rense linsene, kan det gi forskjellige konsekvenser.

– Det mest vanlige er bakterielle infeksjoner, redusert synsskarphet, såre eller røde øyne, og man vil kunne risikere å aldri kunne bruke kontaktlinser igjen.

For å få best mulig utbytte av kontaktlinsene, anbefaler Sagstad å gå til regelmessige kontroller hos optiker hver sjette til tolvte måned for å sikre god øyehelse.

– De aller fleste optikere er opplært til å gi god informasjon og veiledning rundt linsebruk. Dersom man ønsker ytterligere informasjon om kontaktlinser, må man ikke være redd for å spørre om råd – på den måten sikrer man god øyehelse i fremtiden.

Det kan være lurt å investere i nye kontaktlinser

Selv om man foretrekker å bruke linser, er det viktig å ha gode briller som kan avlaste øynene i blant – og det er kjekt å ha dersom man skulle få et sår eller en infeksjon, og derfor må ha en linsefri periode.

– Dersom man opplever at linsene er ubehagelige å ha på, bør man ta av linsene, og la øynene hvile før man setter de på igjen. Om problemet vedvarer, er det lurt å kontakte en optiker eller lege/øyelege.

Du bør også ta kontakt med optiker dersom du føler at linsene ikke er gode nok – de siste årene har det skjedd mye i utviklingen av kontaktlinser, og trolig finnes det et bedre alternativ enn det du bruker i dag.

– Nyere kontaktlinser er ofte tryggere og mer komfortable. Dersom man er flink til å bruke linsene på riktig måte, er det helt ufarlig, og man kan ha glede av det hele livet, sier Sagstad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer