Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
Det er kanskje ikke lenger breaking news - men mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao er faktisk ikke særlig usunt! Tvert imot, det har lenge vært fokus på kakaos mange gode egenskaper.
Du har helt rett i at du ikke trenger å ha dårlig samvittighet for å spise litt mørk sjokolade fra tid til annen. Men vet du egentlig hvorfor?
1. Hjelper mot stress og regulerer blodtrykket
Stressende hverdag? Gode nyheter - flere tidligere studier viser til at sjokolade påvirker frigjøringen av endorfiner og serotonin i hjernen.
Dette er stoffer som hjelper mot stress og gir en følelse av velbehag. Faktisk, kan bare lukten av sjokolade få deg til å senke skuldrene litt!
Det er tydeligvis også slik at mørk sjokolade øker antioksidantnivået ditt med nesten 20 prosent. Har du høyt blodtrykk, kan en liten bit mørk sjokolade om dagen senke blodtrykket ditt!

Er det sunnere å velge sukkerfri sjokolade?

2. Har gunstig effekt på hjerte og blodårer
Forskere har kommet frem til at mørk sjokolade viser seg å ha gunstig effekt på både hjertet ditt og blodårene dine. Og ja, det er helt sant! Det er rett og slett på grunn av at den inneholder flavonoider.
I likhet med antioksidanter, virker disse flavonoidene dempende på skadelige forandringer i kroppen. I tillegg påvirker de endotelfunksjonen - og endotel er det tynne laget av celler dekker innsiden av blodårene.
Mørk sjokolade hjelper altså til å bevare fleksibilitet og elastisitet i arteriene, noe som igjen kan bidra til at hvite blodceller forhindres fra å feste seg til veggen i blodårene.
Faktisk inneholder mørk sjokolade mer flavonoider enn noen annen mat. Den trumfer både grønn te, svart te, rødvin og blåbær - andre matvarer som er kjente for å inneholde mye av dette.

Dette er det beste stedet å oppbevare sjokoladen
3. Man vet ikke helt hvor kakaotreet stammer fra
Kakaotreet og kakaobønnene har så lang tradisjon, at vi faktisk ikke vet helt sikkert verken hvor treet stammer fra eller siden når mennesket har dyrket dette.
Det er Kristoffer Colombus som for æren for å ha introdusert kakao til Europa på 1500-tallet. Da hadde de meksikanske aztekerne allerede drevet med kakao i lange tider. Kakaobønnene ble til og med brukt som betalingsmiddel.
Matmessig startet det som en bitter kakaodrikk - men etter å ha fått tilsendt kakao, fant spanjolene på å blande i både sukker, vanilje og kanel. Etter det tok det ikke lang tid før «sjokoladekakene» kom.

4. Hvit sjokolade er teknisk sett ikke sjokolade
Ja, du leste riktig! Hvit sjokolade inneholder nemlig ikke kakaomasse, men bare kakaosmør. Ellers har hvit sjokolade omtrent de samme innholdet som melkesjokolade, altså tørrmelk, sukker og vanilje.
5. Freia-storken har en trist historie
Vi regner med du er godt kjent med den ikoniske Freia-storken? Freia var ikke først på sjokolade i Norge, det var det fabrikkene Carl Kraffts Chocolade og Brødrene Ottesens Chocolade- og Bonbonfabrik som var, men de ble raskt størst.
I 1907 lanserte de en tegnekonkurranse - og vinneren ble storken vi fremdeles kjenner godt til. Vinneren var en 26 år gammel mann, som brukte pengegevinsten på å reise på studietur til Italia - men tragisk nok døde han på turen.
6. Den mørkeste sjokoladen kan regnes som en grønnsak
Sjokolade med minst 80 prosent kakao kan regnes som en grønnsak. Lege og forfatter Berit Norstrand har blant annet vært ivrig på å argumentere for dette, og også for mørk sjokolades gode egenskaper generelt. Mørk sjokolade inneholder helsebringende plantestoffer, mineraler og antioksidanter på lik linje med grønnsaker!


Denne kaken inneholder tre lag av pur nytelse
7. Sjokoladeproduksjonen er i klimakrise
Klimaendringene er dårlig nytt for sjokoladeindustrien. For noen år siden advarte forskere om at sjokoladeproduksjonen kunne komme til å forsvinne helt som følge av klimaet - og det om ikke så altfor lenge.
Kakaotrær trives best i fuktige klima i skogene rundt ekvator, og nå trues kakaoproduksjonen av varme temperaturer og tørke. Se for deg at du en dag skal ta ditt livs siste bit sjokolade!
8. Mørk sjokolade kan lindre hoste
Å måtte smøre halsen med litt sjokolade er kanskje ikke det verste som finnes! Takket være stoffet theobromine som finnes i mørk sjokolade, kan vagusnerven bli påvirket. Dette er den delen av hjernen som forårsaker hosteanfall, og på den måten kan mørk sjokolade faktisk ha lindrende effekt.
8. Det er uenighet om helsefordelene
Som med alt annet i livet, bør du begrense sjokoladeinntaket ditt. Ei plate inneholder jo tross alt ikke bare kakao, men også en god del sukker og fett.
Det finnes noe forskningsbelegg for at den gode effekten av stoffene i mørk sjokolade faktisk avtar om man spiser mer enn et par-tre ruter om dagen - men der ser man ikke ut til å være helt enige foreløpig.
Forskere er heller ikke helt sikre på hvor god effekt inntak av antioksidanter gjennom kosten har, eller om tarmen klarer å ta opp de gode stoffene fra mørk sjokolade på tilstrekkelig vis.
Det er med andre ord noen vitenskapelige spørsmål å ta hensyn til her. Likevel ser det ut til at det er innafor å slå seg til ro med at noen ruter mørk sjokolade når det frister ikke akkurat er store utskeielsen!
