Vondt å Tisse

8 vanlige grunner til at du får en urinveisinfeksjon

Så vet du bedre hvilke forholdsregler du bør ta.

SVIR NÅR DU TISSER: Alle som har hatt urinveisinfeksjon, vet hvor kjipt det kan være.  Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
SVIR NÅR DU TISSER: Alle som har hatt urinveisinfeksjon, vet hvor kjipt det kan være. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har hatt urinveisinfeksjon, vet hvor kjipt det kan være. Du må ofte på do, det gjør vondt å tisse, og er rett og slett bare helt forferdelig. Og ja, noen av oss får det ekstremt ofte. 

– Noen er mye plaget med dette og opplever at de får urinveisinfeksjon igjen og igjen. Dette kan skyldes at de ikke er klar over hva som er årsaken til hvorfor de får det, har Siri Harket,som er uroterapeut (sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier) ved Barnepoliklinikken på Ullevål universitetssykehus, tidligere sagt til KK.no. 

- Urinveiene våre er designet for å holde bakterier ute, men likevel kan disse forsvarsmekanismene feile, har også gynekolog Kelly M. Kasper ved Indiana University Health, til nettstedet Prevention.com.

- Når dette skjer, kan bakterier vokse og forårsake infeksjoner. 

Under kan du se åtte vanlige grunner til at kvinner får urinveisinfeksjon, og noen tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du selv pådrar deg dette. 

1. Sex 

Sex gjør at bakterier lettere finner veien til urinrøret, noe som kan forårsake en urinveisinfeksjon. Derfor er det en god idé å gå på do og tisse rett etter at du har hatt sex. Helst innen 30 minutter, men gjerne før. Dette vil nemlig bidra til å skylle vekk en del bakterier.  

Gunhild Kule Sandvik, fagdirektør i Apotek 1, har tidligere uttalt til KK.no

– Det er vanlig å anbefale kvinner med tilbakevendende urinveisinfeksjoner å gjøre det til en vane å late vannet etter samleie, selv om det mangler vitenskapelig dokumentasjon for at det har effekt. Legehåndboka angir at dette i tilfelle bør skje innen 15 minutter etter samleie. 

LES OGSÅ: Derfor bør alle kvinner tisse etter sex

2. Forstoppelse 

Det kan tenkes at den forstoppede fordøyelsen din er skyld i at du har fått urinveisinfeksjon.

- Å være forstoppet gjør det nemlig vanskelig å tømme blæren helt, noe som betyr at fangede bakterier har masse tid til å gro og lage infeksjoner, har urolog Lisa N. Hawes, uttalt til Prevention.com.

Kanskje du stresser eller ikke tåler noe av det du spiser. Uansett kan det være lurt å sjekke med legen. 

LES OGSÅ: Sliter du med forstoppelse? 

(Artikkelen fortsetter under) 

Foto: Shutterstock / LarsZ
Foto: Shutterstock / LarsZ Vis mer

3. Ukontrollert diabetes

- Er blodsukkeret ditt høyt, blir sukkeret som er til overs fjernet gjennom urinen, sier Hawes. 

Dette lager et miljø som bakterier liker seg i - og en mulig kjip situasjon for deg. 

Så finn ut om du er i faresonen for å utvikle diabetes. 

4. Å holde deg

Må du på do, så gå på do! Å holde på urinen mer enn seks timer gjør det mer lettere for bakterier å begynne å gro i blæren.

– Ikke hold deg, men gå på do når du kjenner at du må. Dersom du har en tendens til å holde deg ofte vil du kunne være mer utsatt for urinveisinfeksjon, har Siri Harket tidligere sagt til KK.no. 

I tillegg til å øke risikoen for urinveisinfeksjon, kan det også bidra til å skade blæren din. 

5. Dehydrering 

Drikk masse vann. Det slukker ikke bare tørsten, men det forhindrer også urinveisinfeksjoner i de varme sommermånedene når mange av oss ikke drikker nok. 

Ved å drikke vann, skyller du bakterier ut av blæren. 

LES OGSÅ: Så mye vann bør du drikke når du trener

6. Prevensjon 

Hvis du bytter ut prevensjonsmetoden din, kan hormonskiftet som oppstår potensielt lede til en forandring i bakteriefloraen i vaginaen din, noe som kan øke risikoen for en urinveisinfeksjonen, har Hawes fortalt Prevention.com.

LES OGSÅ: P-piller kan gi bivirkninger du ikke er klar over 

Her kan du også sjekke om du bruker riktig prevensjon. 

7. Bind og tamponger

Ehsan Ali, allmennlege i Beverly Hills i California, sier til samme nettsted: 

- Møkkete bind og tamponger er et sted bakterier kan gro lett. Derfor bør du skifte ofte for å forhindre infeksjoner når du har mensen

I tillegg råder gynekolog Alyssa Dweck til å velge bomullsundertøy i stedet for for eksempel en syntetisk G-streng, som lettere overfører bakterier. 

LES OGSÅ: Sannheten om tamponger

8. Nyrestein 

Nyrestein kan øke risikoen din for å få en urinveisinfeksjon fordi de kan blokkere urinveien, noe som gir bakterier tid til å gro. 

LES OGSÅ: Derfor kommer urinveisinfeksjonen tilbake 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer