Vondt å Tisse

8 vanlige grunner til at du får en urinveisinfeksjon

Så vet du bedre hvilke forholdsregler du bør ta.

SVIR NÅR DU TISSER: Alle som har hatt urinveisinfeksjon, vet hvor kjipt det kan være.  Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
SVIR NÅR DU TISSER: Alle som har hatt urinveisinfeksjon, vet hvor kjipt det kan være. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har hatt urinveisinfeksjon, vet hvor kjipt det kan være. Du må ofte på do, det gjør vondt å tisse, og er rett og slett bare helt forferdelig. Og ja, noen av oss får det ekstremt ofte. 

– Noen er mye plaget med dette og opplever at de får urinveisinfeksjon igjen og igjen. Dette kan skyldes at de ikke er klar over hva som er årsaken til hvorfor de får det, har Siri Harket,som er uroterapeut (sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier) ved Barnepoliklinikken på Ullevål universitetssykehus, tidligere sagt til KK.no. 

- Urinveiene våre er designet for å holde bakterier ute, men likevel kan disse forsvarsmekanismene feile, har også gynekolog Kelly M. Kasper ved Indiana University Health, til nettstedet Prevention.com.

- Når dette skjer, kan bakterier vokse og forårsake infeksjoner. 

Under kan du se åtte vanlige grunner til at kvinner får urinveisinfeksjon, og noen tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du selv pådrar deg dette. 

1. Sex 

Sex gjør at bakterier lettere finner veien til urinrøret, noe som kan forårsake en urinveisinfeksjon. Derfor er det en god idé å gå på do og tisse rett etter at du har hatt sex. Helst innen 30 minutter, men gjerne før. Dette vil nemlig bidra til å skylle vekk en del bakterier.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer