Vekøkning

8,2 prosent av alle kvinner over 20 år bruker medisiner for lavt stoffskifte

- For mange er vektøkning blant de første symptomene man legger ordentlig merke til.

LAVT STOFFSKIFTE: Dersom du har gått opp unormalt mye i vekt den siste tiden kan det skyldes at du har lavt stoffskifte.  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
LAVT STOFFSKIFTE: Dersom du har gått opp unormalt mye i vekt den siste tiden kan det skyldes at du har lavt stoffskifte. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Personer med lav forbrenning har lettere for å legge på seg enn de som har høy forbrenning. Og ja, dette er individuelt. Er man lite aktiv vil forbrenningen være lavere – og omvendt. Det kan også ha en sammenheng med hvordan kroppen omsetter energi.

Noen sykdommer kan påvirke forbrenningen vår, for eksempel lavt stoffskifte (hypotyreose). Det er ingen tvil om at personer som har lavt stoffskifte, også har lavere forbrenning, på grunn av lite tyroksin i blodet. Pssst, dette er forskjellen på høyt og lavt stoffskifte. 

8,2 prosent av alle kvinner over 20 år bruker medisiner for lavt stoffskifte, ifølge Reseptregisteret fra Norsk Folkehelseinstitutt. Det rammer stort sett kvinner. Tilsvarende tall for menn er 1,8 prosent. 

– Sykdommen kommer gradvis – det er ikke slik at man våkner opp en morgen og plutselig føler seg syk. Mange hangler i lang tid med diffuse eller uklare symptomer, før diagnosen blir stilt, forteller Gro Larsen, som er generalsekretær i Stoffskifteforbundet, til KK.no. 

LES OGSÅ: - Skjoldkjertelen kan hindre at du går ned i vekt

Vektøkning er typisk for lavt stoffskifte

Tidlige symptomer vil oftest være tretthet, frossenhet, konsentrasjonsvansker og vektøkning.

– For mange er vektøkning blant de første symptomene man legger ordentlig merke til, ettersom vekten er målbar, og man vil merke det på kroppen. Dette vil være en konsekvens av at sykdommen er der og sannsynligvis har vært der en stund, sier Larsen.

Hun påpeker at noen ikke merker endringer på vekten, mens andre faktisk går ned i vekt. Men det er altså vanligst med vektøkning.

LES OGSÅ: Er du konstant trøtt og sliten?

Vil man gå ned i vekt igjen ved riktig behandling?

Det er ikke vanskelig å stille diagnosen. Vanligvis vil man kunne påvise lavt stoffskifte ved en blodprøve som måler TSH (tyreoideastimulerende hormon). Noen kan ha tydelige symptomer uten at det gir klare utslag på blodprøvene, noe som kan skyldes at sykdommen er i en utviklingsfase.

– For å gjøre en grundigere test kan man i tillegg måle anti-TPO og TRAS i blodet. Men det er viktig at legen ser på helheten, altså både blodprøvesvar og symptomer. Det kan være nødvendig å følge utviklingen over tid, dersom man er i tvil, sier Larsen. 

Det er vanlig å få tablettbehandling med tyroksin, slik at stoffskiftet normaliserer seg. Dette vil vanligvis ta seks til tolv måneder. 

– Noen går ned igjen i vekt, andre stabiliserer seg på det nivået de er, mens noen fortsetter å legge på seg. Dette er sammensatt – det er ikke bare sykdommen og medisineringen som regulerer, også kosthold og livsstil vil spille inn. 

LES OGSÅ: Lavt stoffskifte ødela 11 år av Kristins liv

Cushings syndrom

Cushings syndrom vil, i likhet med lavt stoffskite, gi lavere forbrenning. Man vil også få økt appetitt, noe som er lite gunstig om man er redd for å legge på seg.

– Cushings syndrom gir forskjellige symptomer forårsaket av for mye stresshormon (kortisol) i blodet, sier Jøran Hjelmesæth.

Han er professor ved Universitetet i Oslo, og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.

Kortisolet gjør at musklene brytes ned, og dermed vil man få lavere forbrenning på grunn av mindre muskelmasse.

– Cushings syndrom kan være forårsaket av en svulst i hypofysen (70-80 prosent av tilfellene), binyrebarken eller andre steder, eller langvarig behandling med høye doser kortison. Behandling vil oftest være kirurgisk fjerning av svulsten. Det finnes også medikamentell behandling, sier Hjelmesæth. 

LES OGSÅ: Overspising er den vanligste spiseforstyrrelsen

Flere sykdommer fører til vektnedgang 

I motsetning til lavt stoffskifte og Cushings syndrom som gir vektøkning, finnes det en rekke sykdommer som gir vekttap. 

– Mange kreftsykdommer og cellegiftbehandling kan gi vekttap på grunn av dårligere appetitt. Det samme gjelder blant annet ved hjertesvikt, depresjon, høyt stoffskifte, nyoppstått diabetes 1, og selvfølgelig spiseforstyrrelser, sier Hjelmesæth. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer