Hjernehelse: Demens, Alzheimer og hjernesykdom

9 av 10 sier ja til test for hjernesykdom

Overraskende mange ville tatt en enkel hjernehelsetest for å lære om risikoen for å utvikle en hjernesykdom, ifølge en fersk undersøkelse fra FHI og Universitetet i Oslo.

RISIKO FOR DEMENS, ALZHEIMER ELLER ANNEN HJERNESYKDOM? En ny rapport fra en norsk hjernehelseundersøkelse viser at veldig mange ville sagt ja til en enkel hjernehelsetest for å vite om risiko for å utvikle en hjernesykdom. Foto: NTB/Shutterstock
RISIKO FOR DEMENS, ALZHEIMER ELLER ANNEN HJERNESYKDOM? En ny rapport fra en norsk hjernehelseundersøkelse viser at veldig mange ville sagt ja til en enkel hjernehelsetest for å vite om risiko for å utvikle en hjernesykdom. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Tenk deg om det var mulig å ta en enkel hjernehelsetest for å lære om risikoen for å utvikle en hjernesykdom, ville du ha tatt den?»

Dette spørsmålet ble stilt til over 27 500 personer i den globale hjernehelseundersøkelsen i forskningsprosjektet Lifebrain ledet av Folkehelseinstituttet (FHI) i samarbeid med Universitetet i Oslo.

Resultatene er nå klare - og det korte svaret på spørsmålet ovenfor er et rungende «ja»:

  • 91 prosent svarte av de ville definitivt eller sannsynligvis tatt en enkel hjernehelsetest for å lære om risikoen for å utvikle en hjernesykdom.
  • 86 prosent ville gjort det selv om sykdommen ikke kunne forebygges eller behandles.

At så mange ville latt seg teste, overrasker forfatterne bak rapporten:

- Overraskende mange er villige

– Det er egentlig litt overraskende at så mange er villig til å teste seg for framtidige hjernesykdommer, selv om man ikke nødvendigvis kan bremse eller kurere alt – slik som med Alzheimer's sykdom. Dette funnet viser at folk har god tro på at livsstilen påvirker hjernehelse, sier hovedforfatteren, Rebecca Bruu Carver ved Folkehelseinstituttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.