Vi har alle opplevd en grad av angst og uro fra tid til annen, og kanskje på de mest uventede – og upassende – steder og tidspunkt. For eksempel når man slår øynene opp om morgenen, og det første man gjør er å begynne å bekymre seg og la tankene vandre til alle mulige katastrofer som mest sannsynlig aldri vil inntreffe
Hvorfor er det sånn?

Når far drakk seg full til sjøs, måtte Marianne (10) ta over roret
Mange årsaker
Da Huffington Post skrev om temaet, spurte man Dr. Mark W. Driscoll, klinisk psykolog ved Family Institute ved Northwestern University. Han hadde følgende å si:
– Selv om det kan være uendelig mange årsaker til at noen mennesker våkner engstelige, begynner tankene på et tidspunkt å reise ut i fremtiden, enten det er noen minutter inn i fremtiden eller flere tiår, sa Driscoll og la til:
– Selv om det kan virke produktivt – som om vi bare prøver å ordne noe eller løse et problem – har det den effekten at det mater og forsterker allerede vanskelige følelser.

Forventer tragedie
Ifølge Store medisinske leksikon er angst «en følelse av uro, anspenthet og nagende forventning om at noe farlig kan hende, eller en overdreven fryktreaksjon på en hendelse».
For enkelte gir det seg altså uttrykk i å våkne urolig og bekymret. Men ikke fortvil, det finnes faktisk råd for å unngå en dårlig og bekymret start på dagen.
Både Huffington Post og det svenske nettstedet Baaam.se har laget en sammenstilling av råd som skal være vitenskapelig fundert. Vi tillater oss å gjengi noen av dem:
Før du sovner
Skru av skjermer. Ja, det er fristende å scrolle planløst. Og kanskje til og med virker det som en angstfordriver å ha noe å feste øynene på? Men KK har tidligere skrevet om hvordan skjermbruk før leggetid faktisk kan virke helt mot sin hensikt.
Ifølge The Guardian viser forskning fra 2017 at bruk av sosiale medier de siste 30 minuttene før man legger seg kan gi søvnforstyrrelser hos unge voksne.
Det er skjermenes blå lys som forstyrrer melatoninproduksjonen, noe som gjør det vanskelig å sovne. Synsinntrykkene stresser hjernen istedenfor å hjelpe den å falle til ro, noe som gjør det vanskeligere å sove godt. Dette kan være med på å trigge angst, da forskning viser en sammenheng mellom dårlig søvn og angstfølelse.
Tren og mosjoner. Å røre på seg er effektivt for å minske følelsen av angst, og gjør det lettere å håndtere stress, spenninger og mentalt press. En kveldstur hjelper deg å tømme hodet, slik at du sover bedre.
Meditasjon. Før i tiden forbandt man meditasjon mest med østens mystikk, men i dag brukes meditasjonsteknikker og mentaltrening både mot stress og angst. På YouTube finnes det guider til meditasjon, og man kan melde seg på kurs.
Forberedelse er nøkkelen. Å stresse om morgenen gjør det ikke akkurat bedre om tankene stadig vandrer til katastrofeområder. Et godt råd er å forberede seg kvelden før. Legg frem klær, smør niste, vit hvor du har husnøklene, sjekk barnas aktivitetsplaner slik at du ikke får noen overraskelser om langpanner som skulle vært bakt. I det hele tatt, tilrettelegg for minst mulig stress.
Nyt livet. Siste timen før du legger deg er det lurt å fristille seg fra alle krav. Hør på rolig musikk, ta et bad. Tenk på positive ting som har skjedd i dag. Det er altfor lett å fokusere på det negative og selvransakelse over alt vi ikke rakk. Klapp deg selv på skulderen og tenk: «I dag var en fin dag. Den er jeg fornøyd med».

Når du våkner om morgenen

Hold fast på sommerstemningen litt lenger
Unngå mobilen. Ok, her er det lett å synde. Og er du av dem som kaster deg over telefonen og sjekker hva som har skjedd på andre siden av jorden mens du sov, er du langt fra alene. Men du bør faktisk motstå fristelsen, og heller bli liggende og våkne sakte, uten å bombardere hjernen med sanseinntrykk. Prøv heller å være stressfri i nuet, og kanskje la dusjens varme stråler være ditt første sanseinntrykk?
Pust. Her trenger du ikke engang å gå ut av senga for å gjøre øvelsene. Nettopp å puste dypt er en effektiv måte å redusere angstsymptomer på. Fyll lungene og brystkassen sakte mens du teller til fire, og slipp luften ut igjen i samme tempo. Dette er en øvelse du kan ta frem når som helst i løpet av dagen, skriver Huffington Post.

Beveg deg. Fysisk aktivitet kan virke som en angstfordriver, så begynn gjerne dagen med en rolig yogaøkt eller en gåtur. Men husk å ikke tvinge inn gjøremål som kanskje skaper mer stress. Kjenn etter hva du har best av, skriver Baaam.se.
Aksepter angsten. Den som forsøker å bekjempe angsten har gjerne erfart at den blir verre av det. Istedenfor å stritte imot, kan en teknikk være å tenke: «Ja vel, der er angsten igjen. Den får bare komme. Den forsvinner jo igjen etter en stund uansett». Ifølge Baaam.se er aksept den beste måten å roe ned kroppen på.

