Endre livsstil:

9 små endringer du kan gjøre i dag for å leve lengre

Å leve til du blir minst 100 år krever en god porsjon flaks, men sunne vaner bidrar også.

ENDRE LVSSTIL: Små livsstilsendringer kan over tid gjøre store forskjell! FOTO: NTB Scanpix
ENDRE LVSSTIL: Små livsstilsendringer kan over tid gjøre store forskjell! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du lyst å leve til du blir minst 100 år? Det er langt ifra umulig, men ifølge ekspertene krever det både gode gener og en viss porsjon flaks.

Sunne vaner bidrar også og du kan faktisk gjøre mange små endringer som øker sjansene dine for å få et friskt og langt liv.

Her er ni slike endringer du kan starte med allerede i dag:

1. Erstatte smøret med olje

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky mener alle små monner og ett eksempel på dette er å bytte ut smøret du bruker i matlagingen med olje.

– Da oppnår du å få i deg mer en- og flerumettet fett. Spesielt er raps- og olivenolje gunstig, med sin hjertevennlige fettsyresammensetning, forklarer hun.

– I en ny studie har man også vist at olivenolje som en del av middelhavskosten kan beskytte mot død som følge av plutselig hjertestans.

2. Redusere alkoholinntaket

Vi har vel alle hørt historier om gamle damer som har blitt godt over hundre år, til tross for at de drakk både ett og to daglige glass med vin. Men en ny internasjonal befolkningsundersøkelse som Folkehelseinstituttet har bidratt til, viser at de som reduserer alkoholkonsumet sitt kan øke sannsynligheten for å leve lenger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer