Utbrent

9 tegn på at du holder på å bli utbrent

Og varslene kommer gjerne lang tid i forveien.

UKONSENTRERT?: Sliter du med å få jobben gjort? Det kan være et tegn på at du holder på å bli utbrent. FOTO: NTB
UKONSENTRERT?: Sliter du med å få jobben gjort? Det kan være et tegn på at du holder på å bli utbrent. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kanskje har du kjent på det selv, eller hørt en venninne fortelle om det, at hun er utbrent. Men hva betyr det egentlig? Og hvordan kan du kjenne igjen signalene for å unngå å havne der?

KK har flere ganger skrevet om kvinner som kjørte på i et høyt tempo til de møtte veggen, med resultatet sykemelding, og en ofte lang vei tilbake.

Ikke diagnose i Norge

Utbrenthet ble etablert som et begrep i 1974 da Herbert Freudenberger, en amerikansk psykiater, skrev artikkelen Staff Burnout, skriver Lommelegen.no.

I 2019 ble utbrenthet anerkjent av WHO som en egen diagnose. I Norge regnes utbrenthet per i dag ikke som en diagnose og det er derfor også vanskelig å slå fast hvor mange som rammes.

Stort press

Ifølge Store medisinske leksikon er utbrenthet en psykologisk tilstand hos en som over lengre tid «har opplevd stor arbeidsbelastning som har overskredet trivselsnivået, og medført økende følelsesmessig press og slitasje».

En typisk situasjon kan være stadige skiftninger på jobben både innen struktur, ledelse og mål, samt liten kontroll med egne arbeidsoppgaver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer