Utbrent

9 tegn på at du holder på å bli utbrent

Og varslene kommer gjerne lang tid i forveien.

UKONSENTRERT?: Sliter du med å få jobben gjort? Det kan være et tegn på at du holder på å bli utbrent. FOTO: NTB
UKONSENTRERT?: Sliter du med å få jobben gjort? Det kan være et tegn på at du holder på å bli utbrent. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kanskje har du kjent på det selv, eller hørt en venninne fortelle om det, at hun er utbrent. Men hva betyr det egentlig? Og hvordan kan du kjenne igjen signalene for å unngå å havne der?

KK har flere ganger skrevet om kvinner som kjørte på i et høyt tempo til de møtte veggen, med resultatet sykemelding, og en ofte lang vei tilbake.

Ikke diagnose i Norge

Utbrenthet ble etablert som et begrep i 1974 da Herbert Freudenberger, en amerikansk psykiater, skrev artikkelen Staff Burnout, skriver Lommelegen.no.

I 2019 ble utbrenthet anerkjent av WHO som en egen diagnose. I Norge regnes utbrenthet per i dag ikke som en diagnose og det er derfor også vanskelig å slå fast hvor mange som rammes.

Stort press

Ifølge Store medisinske leksikon er utbrenthet en psykologisk tilstand hos en som over lengre tid «har opplevd stor arbeidsbelastning som har overskredet trivselsnivået, og medført økende følelsesmessig press og slitasje».

En typisk situasjon kan være stadige skiftninger på jobben både innen struktur, ledelse og mål, samt liten kontroll med egne arbeidsoppgaver.

Ifølge det amerikanske helsenettstedet webmd kan også tunge perioder i privatlivet, slik som å ta seg av syke foreldre, stor arbeidsbyrde ved barnepass eller annet, lede til utbrenthet.

Også indre faktorer

Men også visse indre faktorer kan ha noe å si, skriver Store medisinske leksikon. Har du for eksempel vanskelig for å si nei? Har du høye krav til deg selv? Tar du lite hensyn til egne behov? Er du opptatt av anerkjennelse, og er var for hva andre tenker om deg?

FOR HØYE KRAV? Å ikke evne å si nei, og å ta lite hensyn til egne behov er noen av de indre faktorene som kan lede til utbrenthet. FOTO: NTB
FOR HØYE KRAV? Å ikke evne å si nei, og å ta lite hensyn til egne behov er noen av de indre faktorene som kan lede til utbrenthet. FOTO: NTB Vis mer

Den som er utbrent bruker gjerne lang tid på å komme seg. Er man svært hardt rammet, regnes det som en utmattelsesdepresjon, og behandling som ved depresjoner vil ofte være nødvendig. I tillegg vil man i samarbeid med arbeidsgiver kanskje måtte legge om arbeidsoppgavene.

Tre kriterier

Det er mange tegn som går igjen hos dem som holder på å bli utbrent, forteller psykiater og leder av ressurssenteret Villa Sana, Ingunn Amble, i en artikkel i psykologisk.no:

– Utbrenthet defineres ut ifra tre kriterier; emosjonell utmattelse, depersonalisering, og selvopplevd nedsatt arbeidskapasitet.

Ifølge nettstedet ble kriteriene først fremmet av den amerikanske sosialpsykologen Christina Maslach, som sammen med Susan Jackson i 1981 publiserte det første verktøyet for å måle utbrenthet, Maslach Burnout Inventory.

1. Emosjonell utmattelse

Amble forteller i artikkelen at emosjonell utmattelse handler om en overveldende følelse av belastning. Selv små arbeidsoppgaver man vanligvis ville tatt på strak arm, kan plutselig virke krevende.

2. Depersonalisering

Mange utbrente opplever en følelsesmessig distansering fra jobben, skriver psykologisk.no. De opplever ikke lenger jobben som meningsfull eller givende, og flere føler seg kyniske eller likegyldige til det som foregår på arbeidsplassen.

– Mange blir fortvilet og selvkritiske fordi deres empati og omsorgsevne blir redusert, eller forsvinner helt. Slike egenskaper er knyttet til ens identitet, så om de svekkes, kan det føre til mye negativ tenkning, sier Amble i artikkelen.

3. Redusert arbeidskapasitet

Den utbrenthet har også ofte redusert arbeidskapasitet, med konsentrasjonsvansker, hjernetåke og svekket hukommelse. Flere overkompenserer ved å jobbe mer og hardere, forteller Amble til psykologisk.no. og utdyper at det også ligger en selvkritikk i det: Mange opplever seg ikke som så flink som de pleide, og går inn i en negativ vurdering av sin egen situasjon

Tegn på at du holder på å bli utbrent

Så hva kan man gjøre for å unngå å bli utbrent? Hvordan kan man kjenne igjen symptomene? Vi har samlet en rekke tegn som det kan være verdt å lyttet til:

1. Du sliter med å få jobben gjort

Det er normalt at noen perioder på jobben er tråere enn andre. Likevel, redusert arbeidskapasitet kan være verdt å lytte til, da symptomer på utbrenthet gjerne er konsentrasjonsvansker, hjernetåke og svekket hukommelse. Mange opplever at motivasjonen på jobben begynner å forsvinne, de blir lett distrahert, greiere ikke leveringer, og selv den minste oppgave synes overveldende.

2. Du blir oftere sint og utålmodig

Den som er i ferd med å gå mentalt på felgen, opplever ofte at det er vanskeligere å kontrollere følelsene. Man har kortere lunte, og kjefter oftere på dem omkring seg.

3. Du sover dårligere

I motsetning til hva man skulle tro, sover man ofte dårligere når man er mentalt sliten. Forskning har vist at personer med stor mental arbeidsbyrde gjerne sover dårligere enn andre, skriver webmd.

4. Du får nedsatt sexlyst

Svekket seksuelt overskudd og lyst er en av de mer fremskredne symptomene ved utbrenthet, skriver Store medisinske leksikon. Dette kan hos enkelte føre til utroskap, som et oftest ubehjelpelig forsøk på å gjenvinne energi, overskudd og troen på seg selv som en attraktiv person.

5. Du tar usunne valg

Om du er mentalt sliten er det lettere å ta usunne valg. Kanskje fordi du ikke orker noe annet. Men det kan også skyldes at kroppen har mer lyst på alkohol, nikotin eller mat med mer sukker og fett, for å oppnå en følelse av trøst. Andre igjen reagerer med appetittmangel.

6. Du føler deg deprimert

Den som er mentalt sliten har ofte lite energi, og en følelse av å bevege seg i saktefilm. Noen føler seg numne, noe som gjør det vanskelig å fullføre daglige gjøremål eller å få jobben gjort.

7. Du bekymrer deg mye

Mental utmattelse trigger det sympatiske nervesystemet, noe som setter deg i angstberedskap. Angsten er en alarmklokke som forteller deg at noe er galt. Om du er mentalt sliten over lang tid, kan du begynne å føle deg konstant panisk og bekymret.

8. Du gjør oftere feil

Sløvhet, tankeflukt og mangel på tilstedeværelse er typisk om du holder på å bli utbrent. Både konsentrasjonsevne og reaksjonsevnen svekkes, noe som i verste fall kan føre til farlige situasjoner. Ifølge webmd henger mental utmattelse sammen med bilulykker.

9. Du føler mer smerte

Mange opplever at det å være psykiske på felgen også påvirker den fysiske helsen. Eksempel på symptomer er hodepine, muskelverk eller vondt i magen.

God prognose

Psykiater og leder av Villa Sana, Ingunn Amble, sier til psykolgisk.no at det det mye man kan gjøre for å forebygge utbrenthet.

– Og det er god prognose for full arbeidsfunksjon igjen om man blir det, men det kan ta tid.

Kilder: Psykologisk.no. Webmd.com, Store medisinske leksikon, lommelegen.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer