Egenandel og frikort 2022

9 ting du bør vite om frikort og egenandeler nå

Egenandelsgrensa for helsetjenester har økt mye fra nyttår. Her er ni ting du bør vite om egenandeler og frikort.

ØKT EGENANDELSTAK: Foreslått av Solberg-regjeringen men gjennomført av Støre-regjeringen: Fra 1. januar 2022 er frikortgrensa hevet fra 2460 kroner til 2921 kroner, en økning på nesten 19 prosent. Men hva inngår egentlig i frikortordningen? Foto: NTB
ØKT EGENANDELSTAK: Foreslått av Solberg-regjeringen men gjennomført av Støre-regjeringen: Fra 1. januar 2022 er frikortgrensa hevet fra 2460 kroner til 2921 kroner, en økning på nesten 19 prosent. Men hva inngår egentlig i frikortordningen? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1. januar ble egenandelsgrensa for helsetjenester økt fra 2460 kroner til 2921 kroner. Det betyr at du må betale 461 kroner mer i egenandeler før du før frikort.

Forslaget ble opprinnelig fremmet av Solberg-regjeringen og fikk stå urørt gjennom Støre-regjeringens endringer til statsbudsjett. Dermed er den nye frikortgrensa i 2022 på 2921 kroner.

Helsedirektoratet opplyser til Vi.no at det i 2021 ble fattet 1,5 millioner vedtak om frikort. Det er med andre ord halvannen million nordmenn som hadde frikort i 2021.

Her er 9 ting du bør vite om frikort akkurat nå:

1. Er frikort automatisk?

Frikortet er i dag digitalt - og dersom du ikke selv aktivt har reservert deg mot automatisk registrering av egenandeler, får du automatisk frikort når du har nådd egenandelstaket.

Dette frikortet ligger tilgjengelig digitalt for behandlere, apotek og andre som inngår i frikortordningen.

2. Dine egenandeler

Det kan være vanskelig å holde seg oppdatert på hvor mye man har betalt i egenandeler og eventuelt hvor mye mer du må betale før du oppnår frikort. Dette kan du imidlertid enkelt sjekke på helsenorge.no:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer