Mensen

Å blø utenom når du skal, kan være skummelt, men i de fleste tilfeller er det helt ufarlig

Det kan det være mange grunner til. Sjekk når du bør dra til legen.

BLØDNINGER: Blødninger utenom mensen er ikke uvanlig, men bør sjekkes opp om du er usikker på årsaken, går på p-piller eller blør veldig mye.  Foto: Shutterstock / Elena Kharichkina
BLØDNINGER: Blødninger utenom mensen er ikke uvanlig, men bør sjekkes opp om du er usikker på årsaken, går på p-piller eller blør veldig mye. Foto: Shutterstock / Elena Kharichkina Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å blø utenom når du skal, kan være skummelt, men i de fleste tilfeller er det helt ufarlig. Det betyr imidlertid ikke at det ikke skal tas på alvor, og i mange tilfeller bør det sjekkes opp hos lege. 

- Hvis du har blødninger, spesielt etter samleie, kan det skyldes en godartet forandring av slimhinnen på utsiden av livmorhalsen. Blødninger kan også skyldes celleforandringer på livmorhalsen, muskelknuter i livmoren, eller polypper på livmorhals og i livmorslimhinne, forteller Christopher Finne Riley som er gynekolog ved Aleris Marken i Bergen. 

Han forteller videre at flere tilstander som gir hormonforstyrrelser kan gi blødninger utenom mensen. Dette gjelder blant annet ved Polycystisk ovariesyndrom (PCOS), eggstokksvikt, hypofysesykdom og ved stoffskiftesykdom, samt at det kan skje som bivirkning ved hormonelle prevensjonsmidler, som p-piller.

Uregelmessige blødninger er heller ikke uvanlig under en graviditet, men skal likevel alltid følges opp. 

LES OGSÅ: Svært mange kvinner opplever smerter under samleie

Vanlig med uregelmessig mensblødniner som tenåring og mot overgangsalderen

Britt Ingjerd Nesheim er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, tidligere ved Oslo Universitetssykehus. Hun forteller at blødninger du får utenom mensen skyldes uregelmessigheter i hormonproduksjonen – altså at det er mer eller mindre av noen hormoner enn vanlig. 

En menssyklus varer oftest i mellom 25 og 28 dager. Syklusen regnes fra mensens første dag, og sånn omtrent midt i får du eggløsning, før du så blør igjen når egget som slippes under eggløsningen ikke befruktes. 

- Som regel er det fire uker mellom disse begivenhetene, men det kan variere. Tiden mellom mensen og eggløsning varierer, mens tiden fra eggløsning til neste mens pleier å være ganske stabil, forklarer Nesheim. 

Mot menopausen er det nokså vanlig med uregelmessige blødninger. Det samme er tilfellet den første tiden etter at du har fått mensen for første gang.

- Det kan skyldes at du ikke har eggløsning. Det som skjer er at kroppen produserer østrogener, og etter en tid med dette, uten eggløsning, så vil du kunne blø selv om du ikke har hatt eggløsning. Dette er ikke uvanlig de første årene, forklarer Nesheim.

Rundt menopause skjer altså det samme fordi eggløsning og hormonproduksjonen svikter. Når vi blir eldre øker imidlertid kreftfaren, og mens slike blødninger stort sett ikke er noe å bekymre seg for i tenårene, er det viktig med et legebesøk om du opplever blødninger du ikke er sikker på hva er når du blir eldre. 

- I overgangsalderen faller østrogenfrigjøringen gradvis, og kommer ut av den månedlige rytmen, og dette gjør at veksten av livmorslimhinnen blir mindre stimulert, og kan gi opphav til ekstra blødninger, sier Riley ved Aleris

Ifølge ham er det typisk mønster at du først har kortere menstruasjonssyklus, og deretter lenger - altså har du først blødningene oftere, før det går lenger tid mellom dem enn vanlig.

Han minner også om at mange hormonforstyrrende tilstander som kan gi blødninger blir vanligere med alderen. 

LES OGSÅ: Du tenker annerledes når du har mensen

Mange tenåringer sliter med kraftige blødninger

Nesheim forteller at for noen er årene etter første mens preget av ekstra kraftige blødninger. 

- Noen er som en klokke helt fra begynnelsen av, mens andre altså har disse uregelmessige blødningene. For noen blir de veldig kraftige og langvarige, og jeg har hatt pasienter som har vært lagt inn på grunn av kraftige blødninger, forteller hun. 

Disse blødningene er altså likevel ikke farlige, men plages du av kraftige blødninger er det lurt med en tur til legen for å sjekke hva det er, eller få behandling om du plages veldig. Behandling mot blødningene er gjerne p-piller, som vil gjøre at du får mensen under kontroll.

LES OGSÅ: - Glemmer du to eller flere piller anbefales det å bruke kondom i tillegg til å ta pillene

BYTTE PILLE? Blør du utenom mensen, og går på p-piller kan det være du bør bytte piller.  Foto: Scanpix
BYTTE PILLE? Blør du utenom mensen, og går på p-piller kan det være du bør bytte piller. Foto: Scanpix Vis mer

Kan være tegn på at du har feil p-piller

Det er imidlertid ikke bare i tenårene eller mot overgangsalderen at helt ufarlige uregelmessige blødninger kan forekomme. Helt naturlige hormonforandringer kan gjøre at mensen ikke kommer når du forventer i en periode uten at det er noe å bekymre seg over.

Går du på p-piller med en pillefri uke, får du også jevnlige blødninger, selv om dette ikke egentlig er mensenblødninger, fordi du da ikke får eggløsning. Disse blødningene får du fordi hormontilførselen stopper opp når du har pillefri uke. Klusser du litt med pillene kan denne blødningen komme til en annen tid enn planlagt. Det kan også være du går på p-piller som ikke er den beste matchen for deg.

- Om du blør uregelmessig når du går på p-piller kan det være at du har en hormondose som ikke passer for deg, og at du bør skifte piler. Det skyldes rett og slett at kvinner er forskjellige, sier Nesheim. 

LES OGSÅ: Får du hår på hake, armer eller pupper? 

Kan skyldes kreft eller infeksjoner

Blødninger du får utenom menstruasjonen kan bety at du har fått en infeksjon, og det kan også være tegn på kreft.

- Det kan oppstå kreft i både selve livmorhalsen, livmoren og slimhinnen i skjeden, men dette er heldigvis uvanlig hos kvinner før overgangsalder.

- Årsaker kan også være infeksjon, blødertilstander, bivirkninger av medikamentell behandling og andre sykdommer som kan gi disposisjon for blødninger i hele kroppen, forteller Riley. 

LES OGSÅ: Dette visste du kanskje ikke om p-piller

Sjekk det opp hos lege hvis du ikke vet hva det skyldes

Kreftrisikoen øker med alderen, og kvinner som har vært igjennom menopause bør alltid dra til legen om de får blødninger, selv om ufarlige blødninger også er vanligere i overgangsalderen. 

- Når du nærmer deg menopause, så er det veldig vanlig med uregelmessige blødninger. Det skyldes at eggløsningen svikter, at hormonproduksjonen forandrer seg, produksjonen av progesteron svikter. Da er det noen som får blødninger i hytt og pine, sier Nesheim. 

- Hos unge er risikoen for kreft liten, og drar du til legen med blødninger, så er det heller fordi de er plagsomme, sier Nesheim. 

Det kan imidlertid også være aktuelt å sjekke seg for kjønnssykdommer. 

- Når du blir eldre, så tror jeg at de fleste kvinner vil kunne skille mellom uregelmessige menstruasjonsblødninger og andre blødninger. Mistenker du andre blødninger bør du dra til legen og sjekke, sier Nesheim. 

Riley råder til å dra til legen om blødningene er veldig kraftige, om du ikke vet hva blødningene er og om du opplever andre symptomer i tillegg. 

- Hvis blødningen er så kraftig eller hyppig at den gir anemi og jernmangel, bør det behandles. Ellers bør det vurderes av lege om det det oppstår en forandring i blødningsmønsteret som man ikke vet årsaken til. Dersom man prøver å bli gravid, kan det også være nyttig med en vurdering for å utelukke tilstander som gjør dette vanskelig, sier han. 

- Symptomer som nedsatt almenntilstand, vekttap eller smerter kan gi mistanke om mer alvorlig årsak til blødningene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer