Mensen

Å blø utenom når du skal, kan være skummelt, men i de fleste tilfeller er det helt ufarlig

Det kan det være mange grunner til. Sjekk når du bør dra til legen.

BLØDNINGER: Blødninger utenom mensen er ikke uvanlig, men bør sjekkes opp om du er usikker på årsaken, går på p-piller eller blør veldig mye.  Foto: Shutterstock / Elena Kharichkina
BLØDNINGER: Blødninger utenom mensen er ikke uvanlig, men bør sjekkes opp om du er usikker på årsaken, går på p-piller eller blør veldig mye. Foto: Shutterstock / Elena Kharichkina Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å blø utenom når du skal, kan være skummelt, men i de fleste tilfeller er det helt ufarlig. Det betyr imidlertid ikke at det ikke skal tas på alvor, og i mange tilfeller bør det sjekkes opp hos lege. 

- Hvis du har blødninger, spesielt etter samleie, kan det skyldes en godartet forandring av slimhinnen på utsiden av livmorhalsen. Blødninger kan også skyldes celleforandringer på livmorhalsen, muskelknuter i livmoren, eller polypper på livmorhals og i livmorslimhinne, forteller Christopher Finne Riley som er gynekolog ved Aleris Marken i Bergen. 

Han forteller videre at flere tilstander som gir hormonforstyrrelser kan gi blødninger utenom mensen. Dette gjelder blant annet ved Polycystisk ovariesyndrom (PCOS), eggstokksvikt, hypofysesykdom og ved stoffskiftesykdom, samt at det kan skje som bivirkning ved hormonelle prevensjonsmidler, som p-piller.

Uregelmessige blødninger er heller ikke uvanlig under en graviditet, men skal likevel alltid følges opp. 

LES OGSÅ: Svært mange kvinner opplever smerter under samleie

Vanlig med uregelmessig mensblødniner som tenåring og mot overgangsalderen

Britt Ingjerd Nesheim er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, tidligere ved Oslo Universitetssykehus. Hun forteller at blødninger du får utenom mensen skyldes uregelmessigheter i hormonproduksjonen – altså at det er mer eller mindre av noen hormoner enn vanlig. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer