Tenner

Å drikke et glass melk til frukten har en genial effekt!

Smarte råd for tennene dine.

BESKYTTER: Et glass melk er lurt om du står i fare for å utvikle syreskader men ikke vil droppe frukten.  Foto: Scanpix
BESKYTTER: Et glass melk er lurt om du står i fare for å utvikle syreskader men ikke vil droppe frukten. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når vi snakker om skader på tennene fra mat og drikke, så kan vi jo få det av både søtt og surt; karies og erosjon. Det søte er noe alle vet at vi skal være forsiktig med, men det sure er mer nytt for folk, mener professor Ann-Katrin Gerd Johansson ved Institutt for klinisk odontologi ved UiB.

Det meste av sur mat eller drikke får vi fra brus og fra juice, og sistnevnte gir faktisk mer syreskader enn brus.

- Men i brusen kan det i tillegg være mye sukker, så her er det fare for både karies og erosjon, sier Johansson. 

- Tannlegen din ser om du reagerer veldig på det sure, og gjør du det bør du være forsiktig med å drikke juice. 

Det samme gjelder frukt, selv om det er sunt og bidrar med mye som er godt for kroppen, er ikke frukt noen god venn av tennene våre. Jo surere, jo verre. 

- Jeg tror mange glemmer at mat som er nyttig for oss også gir erosjon, sier Claes Gøran Crossner, som er professor ved institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Tromsø. 

Men er du opptatt av å leve sunt kan du trøste deg med at en annen veldig sunn mat- eller drikkevare faktisk kan være med på å begrense skaden tennene dine tar fra frukt. 

LES OGSÅ: Du bør alltid pusse tennene etter sex

Kan hjelpe å drikke melk ved siden av

Et lite triks er nemlig å drikke et glass melk ved siden av, eventuelt ha frukten i et beger med yoghurt.

- Syreeffekten vil jo fremdeles være der, men melken gjør det bedre, sier Johansson 

Melkeprodukter inneholder som kjent kalsium og fosfor, som styrker tennene. Det samme gjelder om du er redd for å spise sur yoghurt eller yoghurt med sukker. Det trenger du ikke, ifølge Johansson, fordi yoghurten i seg selv er bra for tennene. Dessuten har tidligere forskning vist at melken kan legge seg som et beskyttende belegg på tennene våre og beskytte mot karies. 

LES OGSÅ: Drikker du brus til maten? 

Spiller en rolle både hva og hvordan du drikker

Hvordan du drikker kan ha mye å si for hvor stor skade tennene tar av syreinnholdet i det du får i deg. Noen bruker nemlig lang tid på å svelge – enten fordi de av forskjellige grunner har vanskelig for det, eller fordi de bruker tid på å smake på det de spiser eller drikker. Jo lenger tid det sure innholdet har kontakt med tennene dine, jo verre, noe som kan være verdt å ha med seg om du er en ivrig vinsmaker. 

Hvitvin har nemlig en pH på rundt 3,1, rødvin på 3,5. Mat og drikke med en pH-verdi under 5 vil kunne gi erosjonskader. Et trøstende ord da er at ost med vinen kan ha samme virkning som melk og yoghurt. 

LES OGSÅ: Gnisser du tenner uten at du vet det? 

Tannpussen kan gjøre det verre

Når vi snakker om tannpussen er det heller ikke anbefalt å pusse tennene rett etter at du har inntatt noe surt, fordi du dermed vil pusse og gnikke på tannemaljen som allerede er myknet opp av syre. 

- Det er vanskelig å si hvor lenge du bør vente, men vi pleier å si at du ikke bør pusse tennene før etter en time, sier Johansson

Dette sier kanskje seg selv, men litt mer overraskende er det vel at du helst ikke skal pusse tennene før du spiser eller drikker noe surt heller. 

- Det er jo to ulike fenomener. Karies får du om du er dårlig til å pusse tennene, men samtidig virker belegget vi da pusser bort beskyttende mot syren, forklarer Crossner.    

Det er selvfølgelig ikke dermed sagt at du skal la være å pusse tennene, for hull vil vi ikke ha. Men er du en av dem som pusser dem en ekstra gang fordi du har lyst på et glass brus er det altså heller unødvendig. 

Syreskader kan dessuten komme fra magen. Får du sure oppstøt kan det vel så godt være derfor du får syre skader som av maten du spiser. 

- Det kan også komme fra syre fra magen, så det må sjekkes opp – om det er noe du drikker som er problemet eller kommer det fra magen, sier Johnsen. 

LES OGSÅ: Ikke skyll munnen etter tannpussen

Mer enn bare mat og drikke som avgjør

Å oppdage syreskader selv kan være vanskelig. Mens tannpine er en ganske klar indikasjon på karies og at et tannlegebesøk er på sin plass, vil ikke erosjon gi veldige symptomer i starten. 

- Helt i starten vil du kunne se at emaljen ikke er så blank og fin lenger. Etter en stund vil du også kjenne at du ikke kan drikke varm eller kald drikke uten å få vondt, sier Crossner. 

Når du begynner å kjenne ising har skadene på tennene dine kommet langt, forteller han. Han legger imidlertid til at det er mye som har med tannhelse å gjøre som er langt mer komplisert enn mange tror. Det er flere ting som kan virke inn på hvorvidt du vil utvikle mye syreskader, som for eksempel kvaliteten på spyttet ditt og gener. 

LES OGSÅ: Dette gjør snus med munn og tenner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer