Lipødem

- Å få beskjed om å slanke seg er som å få et slag på kjeften

Pasientene som lider av den typiske kvinnesykdommen opplever tyngdefølelse og sliter med smerter i beina. - Jeg tror mange, som meg, tror de «bare» er overvektige, sier Elin Madsen, leder i Norsk lymfødem- og lipødemforbund (NLLF). Madsen mener kunnskap om sykdommen i helsevesenet er generelt lav.

INGEN PASIENTRETTIGHETER: Ifølge Madsen er det mange lipødem-pasienter som føler at de ikke blir tatt på alvor av helsevesenet. Foto: Privat
INGEN PASIENTRETTIGHETER: Ifølge Madsen er det mange lipødem-pasienter som føler at de ikke blir tatt på alvor av helsevesenet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg har vært der selv. Da jeg fikk min diagnose ble jeg både glad og kjempefortvilet. Jeg var glad for å ha fått en forklaring på problemet, men kjempefortvilet fordi det er en håpløs og motløs situasjon, forteller Elin Madsen, leder i Norsk lymfødem- og lipødemforbund (NLLF) til Vi.no.

Hun forteller at det er veldig mange lipødem-pasienter som er fortvilet over situasjonen. Noen av lipødem-pasientene er hardt rammet og har kjent på problemet i 40 år.

Sykdommen lipødem oppstår nesten utelukkende hos kvinner. Fettvevet samles i depoter og oftest fra midjen og ned. Ifølge NLLF er lipødem en kronisk sykdom som kjennetegnes av en uvanlig opphopning av fettceller. Fettvevet er sensitivt for berøring og pasienten får lett blåmerker. Symptomer er også smerter, tyngdefølelse og følelse av ubehag.

Slank overkropp og stor underkropp

I forrige uke skrev Vi.no om Bente som opplevde at kroppen begynte å endre seg etter hennes siste svangerskap i 1990. Smertene økte etter hvert som beina og rumpa ble større. Fettcellene ble betente og berøring gjorde vondt. Beina ble som tømmerstokker. Bente forteller at hun opplevde å bli mistrodd av folk i helsevesenet og at alle var opptatt av vekten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer