Stress:

Å få seg ny jobb kan være en like stor stressopplevelse som skilsmisse, viser undersøkelse

- Dessverre er vi alle erstattelige.

STRESS: Å finne seg en ny jobb kan være svært stressende. FOTO: NTB scanpix
STRESS: Å finne seg en ny jobb kan være svært stressende. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi tilbringer mye tid på jobben vår. I perioder kan den by på problemer og stress, og det viser seg også at å skifte jobb føles svært vanskelig for mange av oss. FINNs årlige jobbundersøkelse viser nemlig at å få seg ny jobb kan være en like stor stressopplevelse som skilsmisse.

Ifølge undersøkelsen opplever seks av ti at prosessen med å skaffe seg en helt ny jobb er stressende; bare det å ta ut skilsmisse oppleves verre. I tillegg viser undersøkelsen at 24 prosent av arbeidstakere følger regelmessig eller aktivt med i stillingsmarkedet. Det betyr at over 650 000 nordmenn til enhver tid er i et jobbskiftemodus.

LES OGSÅ: Søker du ny jobb? Da bør du unngå disse tomme frasene på CV-en!

Føles vanskelig

Det å skifte jobb går ofte utover følelsene vi har for arbeidsplassen, sjefen eller kollegene våre. Organisasjonspsykolog og daglig leder i Moment organisasjon og ledelse, Rolv Mohn, forklarer hvorfor det kan oppleves som vanskelig:

LOJALITET: Å skifte jobb kan få oss til å føle at vi ikke er lojale nok, viser undersøkelse. FOTO: Shutterstock
LOJALITET: Å skifte jobb kan få oss til å føle at vi ikke er lojale nok, viser undersøkelse. FOTO: Shutterstock Vis mer

- På samme måte som i parlivet, vil vi som arbeidstakere knytte bånd. Vi kobler oss på kolleger, ledere, kunder og virksomheten som sådan. Vi er grunnleggende sett flokkdyr som overlever gjennom å etablere tillitsbaserte relasjoner. I lys av dette er det forståelig at stressfølelser settes i sving i forbindelse med jobbskifte. Man kan oppleve lojalitets- konflikter, kjenne seg nærmest utro dersom en går på jobbintervjuer på jakt etter noe nytt, sier Mohn til FINN jobbindeks, juni 2018.

LES OGSÅ: På jakt etter ny jobb?

Mange blir i samme jobb fordi det føles trygt

Gisle Hellsten, som er leder ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO), forklarer at det er helt normalt å være engstelig før et jobbskifte.

- Du går fra noe du vet hva er, til noe du ikke vet hva er. Det er naturlig at dette oppleves som stressende for mange. Jeg tror også at mange sitter litt stille i samme jobb fordi det føles trygt og man vet man har en trygg lønn. De synes det er skummelt med noe nytt, sier han til KK.

Når det gjelder lojalitets- og utrofølelsen, understreker Hellsten at det er en forståelig følelse, men at det ikke er sikkert at den er like gjensidig som vi kanskje skulle trodd.

- Dessverre er vi alle erstattelige. De som ansetter personer er veldig kjent med at folk sier opp - det er veldig normalt. Det er en vanlig mekanikk at vi flytter på oss, så det vil nok ikke komme som en bombe på sjefen.

Pssst: Disse tingene har sjefen lov til å sparke deg for

Det er derfor ikke sikkert at det å si opp vil bli så ille som du tror, forklarer Hellsten. Det du heller bør tenke på er oppsigelsesmånedene som følger.

- De neste månedene kan bli en venteøvelse. Du blir kanskje «satt litt ut på gangen», men det er veldig viktig at du yter ditt beste likevel. Det siste du gjør er det du vil bli husket for, sier han.

LES OGSÅ: Thale (38) sa opp jobben for å leve av Snapchat: - Veldig skummelt

LAG EN PLAN: - Lag en oversiktlig plan over veien videre, sier Gisle Hellsten.
LAG EN PLAN: - Lag en oversiktlig plan over veien videre, sier Gisle Hellsten. Vis mer

- Snakk med sjefen

Noen kjeder seg på jobb i blant, og det er ikke alltid et jobbskifte som er nødvendig, mener Hellsten. Det går også an å ha en samtale med sjefen om dette.

- Si at du føler det går mye i det samme, og spør om det finnes andre ting du kan gjøre. Kanskje du får nye arbeidsoppgaver, eller får flytte til en ny avdeling?

- Hvis du begynner å kjenne at du er lei av jobben du har, synes jeg det er viktig å ha en føler ute. Hva slags andre arbeidsoppgaver kunne du tenke deg å gjøre? Lek med de tankene. Du er ikke «utro», du er rett og slett bare gått litt lei av jobben du har. Husk at du alltid kan finne en bedre utgave av deg selv i en ny jobb i fremtiden.

LES OGSÅ: 5 ting som hjelper deg å nå drømmen

Slik gjør du det

Om du er en av de som vurderer å skifte jobb, er god planlegging det viktigste, sier Hellsten. Her er hans tips til hvordan du kan gjøre overgangen lettere.

- Det er viktig å tenke gjennom hvorfor du vil videre, og å lage en oversiktlig plan over veien videre.

LES OGSÅ: Sjef i Facebook: - Å få uhelbredelig kreft var et sjokk, for jeg følte meg helt frisk

Slik gjør du overgangen lettere

  • Husk at du ikke er «utro» fordi du ønsker noe nytt.
  • Sett deg i et modus der du søker deg til en ny jobb, ikke vekk fra den gamle. Tenk på hva du ønsker å oppnå.
  • Ikke sett spørsmål ved hva du misliker med jobben du har, men hva du ønsker å gjøre i stedet.
  • Finn ut hvordan du med troverdighet kan si til ny arbeidsgiver at du vil bytte jobb. Den nye sjefen vil ikke vite om din gamle sjef var vanskelig, men hvorfor du ønsker stillingen du søker på.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer