Sololje:

- Å forholde seg til sol og soling på denne måten har gått ut på dato

Dette må du passe på hvis du bruker sololje.

SOLOLJE: Det er viktig beskytte seg godt når solen steker. FOTO: NTB Scanpix
SOLOLJE: Det er viktig beskytte seg godt når solen steker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å få litt farge på kroppen er en del av sommeren for veldig mange. I disse varme dager er det jo også ekstremt gode mulighet for å sole seg, men det er viktig å være forsiktig.

Noen av oss er veldig opptatt av å bli brun, og tyr derfor til sololje, som skal gjøre huden brun raskere. Ifølge eksperter er det lurt å unngå sololje - i alle fall den uten solfaktor.

Forekomsten av føflekkreft fortsetter å øke i Norge, og over 90 prosent av hudkrefttilfeller har sammenheng med UV-stråler, ifølge Kreftforeningen. Det er derfor veldig viktig at du tar gode forholdsregler når du skal ut i sola.

LES OGSÅ: Dette må du vite om solkremen du velger

Ugunstig med sololje

Dag Sollesnes Holsen er seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssykehus. Han fraråder bruk av sololje for å bli brun fortere.

- Å forholde seg til sol og soling på denne måten har gått ut på dato, slik jeg ser det, siden vi må anta at en slik «oppgradert» bruning også medfører en økt risiko for akutt og kronisk solskade, sier han til KK.

Holsen forklarer at fettstoffene som tilføres huden ved bruk av sololje, også vil tilsløre flassingen. Dette mener han er ugunstig, siden flass er et nyttig varsel om at huden har fått nok sol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer