Sololje:

- Å forholde seg til sol og soling på denne måten har gått ut på dato

Dette må du passe på hvis du bruker sololje.

SOLOLJE: Det er viktig beskytte seg godt når solen steker. FOTO: NTB Scanpix
SOLOLJE: Det er viktig beskytte seg godt når solen steker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å få litt farge på kroppen er en del av sommeren for veldig mange. I disse varme dager er det jo også ekstremt gode mulighet for å sole seg, men det er viktig å være forsiktig.

Noen av oss er veldig opptatt av å bli brun, og tyr derfor til sololje, som skal gjøre huden brun raskere. Ifølge eksperter er det lurt å unngå sololje - i alle fall den uten solfaktor.

Forekomsten av føflekkreft fortsetter å øke i Norge, og over 90 prosent av hudkrefttilfeller har sammenheng med UV-stråler, ifølge Kreftforeningen. Det er derfor veldig viktig at du tar gode forholdsregler når du skal ut i sola.

LES OGSÅ: Dette må du vite om solkremen du velger

ØKT RISIKO FOR SOLSKADE: Vær forsiktig med bruk av sololje, spesielt de uten faktor. FOTO: Shutterstock
ØKT RISIKO FOR SOLSKADE: Vær forsiktig med bruk av sololje, spesielt de uten faktor. FOTO: Shutterstock Vis mer

Ugunstig med sololje

Dag Sollesnes Holsen er seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssykehus. Han fraråder bruk av sololje for å bli brun fortere.

- Å forholde seg til sol og soling på denne måten har gått ut på dato, slik jeg ser det, siden vi må anta at en slik «oppgradert» bruning også medfører en økt risiko for akutt og kronisk solskade, sier han til KK.

Holsen forklarer at fettstoffene som tilføres huden ved bruk av sololje, også vil tilsløre flassingen. Dette mener han er ugunstig, siden flass er et nyttig varsel om at huden har fått nok sol.

- Det er nok stor enighet blant hudleger om at solbeskyttelse med tilstrekkelig høy solfaktor, som krem, gel og spray, er det som anbefales. Man blir brun på denne måten også - det tar bare litt lengre tid, sier han.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på føflekkreft og hudkreft?

- Følg solvettreglene

Det finnes mange forskjellige sololjer på markedet. Om du først skal bruke sololje, er det viktig å bruke en med høy faktor.

Farmasøyt og fagredaktør for apotek1.no, Eirik Rustan, anbefaler å bruke sololje med faktor på samme måte som andre solprodukter.

- Bruk nok til å dekke hele hudpartiet som skal beskyttes. Smør jevnt ut, og la det gjerne trekke inn før bading og før man tar på seg klær. Påfør igjen etter to til tre timer, eventuelt oftere dersom man svetter mye, sier han til KK, og anbefaler alle å følge solvettreglene.

Det er også viktig å vite at du kjøper et solfaktorprodukt du stoler på, ifølge Finn Rasmussen, som er adm. dir i Kosmetikkleverandørenes forening:

- Vi anbefaler at forbrukere kjøper kjente merkevarer når det gjelder solkrem og solbeskyttelsesprodukter. Da skal man være sikker på at produktene holder hva de lover og er av god kvalitet, sier han til KK.

LES OGSÅ: Faktor 30 kan bli faktor 7 hvis du bruker for lite krem

SMØR GODT: Husk å smøre solkremen jevnt ut. FOTO: Shutterstock
SMØR GODT: Husk å smøre solkremen jevnt ut. FOTO: Shutterstock Vis mer

- Vi må beskytte oss bedre

Det er altså viktig å velge produkter som beskytter mot solen. Mona Stensrud i Kreftforeningen forklarer at vi nordmenn beskytter oss mer i solen enn for 10 til 15 år siden.

Men for at hudkrefttallene skal ned, må vi beskytte oss bedre:

- En ny undersøkelse Kreftforeningen har gjort, viser at bare hver fjerde nordmann tar pauser fra solen eller beskytter seg med klær. Tre av fire bruker solkrem, og nesten alle smører barna sine med solkrem, sier hun til KK.

En stor utfordring er at de fleste smører seg med under halvparten av den mengden krem som må til for å få beskyttelsen som står på emballasjen, forklarer Stensrud.

- Når du bruker solkrem, er det derfor avgjørende å smøre rikelig, og huske utsatte områder som skuldre og i ansiktet – her er det mest vanlig å bli solbrent.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på hudkreft og føflekkreft?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer