Google symptomer:

- Å google symptomer kan definitivt føre til helseangst

Flere og flere er sykelig opptatt av helsen sin, og det kan bli et større problem enn symptomene de bekymrer seg for.

GOOGLE SYMPTOMER: Flere og flere er sykelig opptatt av helsen sin, og det kan bli et større problem enn symptomene de bekymrer seg for, sier Andreas Saxlund Pahle, som er forsker og fastlege ved Bolteløkka legesenter. FOTO: NTB Scanpix
GOOGLE SYMPTOMER: Flere og flere er sykelig opptatt av helsen sin, og det kan bli et større problem enn symptomene de bekymrer seg for, sier Andreas Saxlund Pahle, som er forsker og fastlege ved Bolteløkka legesenter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kan hodepinen min skyldes en svulst? Ligner føflekken min på hudkreft? «Dr. Google» er for mange den enkleste løsningen når de lurer på om noe feiler dem. Problemet er bare at forum, diskusjoner og useriøse artikler kan føre til angst og hypokondri.

- Å google symptomer kan definitivt føre til helseangst, som jeg mener er et underkommunisert problem i befolkningen. Flere og flere er sykelig opptatt av helsen sin, og det kan bli et større problem enn symptomene de bekymrer seg for, sier Andreas Saxlund Pahle, som er forsker og fastlege ved Bolteløkka legesenter.

Det er svært sjeldent at et symptomsøk på Google gir deg svar som «drikk litt vann og slapp av». Mange forum krisemaksinerer, og bidrar til mer harm enn gode.

LES OGSÅ: Matallergi: Advarer mot selvdiagnostisering

Ikke lurt å leke lege

- Å google noe er helt OK hvis man gjør det for å få informasjon eller lære noe. Hvis man gjør det for å stille diagnose på seg selv, er det ikke lurt. Det er ikke lurt å leke lege, sier Ingvard Wilhelmsen, som er professor emeritus ved Universitet i Bergen, og spesialist i indremedisin og psykiatri. Han driver Norges eneste klinikk for hypokondere.

Wilhelmsen sier at det som avgjør om googling av symptomer er en god eller dårlig idé, er motivet og hvilken holdning man har til usikkerhet, risiko, liv og død.

- Hvis man er på hugget, og er god til å katastrofetenke, vil man ha en tendens til å velge den minst sannsynlige, men mest farlige forklaringen på symptomene. Da vil googlingen forsterke helseangsten, og symptomene vil ofte forsterkes, sier Wilheilmsen.

De som er mer nøkterne og forstår at døden er ukontrollerbar, tåler informasjonen mye bedre. De tar ifølge Wilhelmsen ikke sorger på forskudd, og kan få nyttig informasjon ved å google.

Stiller sin egen diagnose på nett

Pahle forteller at flere fastleger opplever at pasienter kommer og forteller hvilken diagnose de har, basert på hva de har lest på Google.

- Kunnskap er bra, og det er bra å ha interesse for egen helse og kropp. Men det handler om å finne riktig kunnskap og, ikke minst, bruke den riktig. Ta for eksempel symptomet slapphet – det kan være alt fra at man er sliten, til alvorlig kreft eller depresjon. Å stole blindt på en eller annen tilfeldig nettsides svar, ville jeg i hvert fall ikke anbefale å gjøre, sier Pahle.

Overtolker små symptomer

Psykolog Eva Tryti oppfordrer alle som begynner å få helseangst, til å slutte å google symptomer med én gang.

- Det er mange som overtolker små symptomer. Hvis de har litt vondt i hodet, svimler litt eller har litt vondt i brystet, overtolker de og tror at det er verre enn det er. Hvis humøret har gått litt opp og ned, så tror noen for eksempel at de er bipolare. Helseinformasjon blir nok mye feiltolket, sier hun.

Noe av de første psykologer sier til folk med helseangst, er at de må slutte å oppsøke sykdomsinformasjon, for det trigger mer helseangst.

Tryti anbefaler heller å gå til lege for en generell helsesjekk omtrent én gang i året, for å sjekke at alt er greit. Mange med helseangst går for mye til legen, kombinert med at de oppsøker informasjon på nett. Hun påpeker at man selvfølgelig skal oppsøke lege dersom man har alarmerende symptomer, men det er ikke vits å lese på nett først.

- Å lese om sykdommer er ikke spesielt sunt for noen. Det er for eksempel mange medisinstudenter som får litt helseangst av å leser om symptomer hele dagen, sier hun.

LES OGSÅ: Alle kan være litt bekymret for å bli syk, men for noen blir det en lidelse

OVERTOLKER SYMPTOMER: - Det er mange som overtolker små symptomer. Hvis de har litt vondt i hodet, svimler litt eller har litt vondt i brystet, overtolker de og tror at det er verre enn det er, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
OVERTOLKER SYMPTOMER: - Det er mange som overtolker små symptomer. Hvis de har litt vondt i hodet, svimler litt eller har litt vondt i brystet, overtolker de og tror at det er verre enn det er, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Går utover livskvaliteten

- Noen blir veldig bevisst på kroppen og alle endringer, og bruker mye tid hver dag på å sjekke om de er friske. En del av disse pasientene lever veldig vanskelige og vonde liv, sier Pahle.

For den typen pasienter vil det være viktig å ikke google, fordi det i seg selv er en driver for sykdommen.

- Mange får store helseproblemer som angst og depresjon av det, sier han.

Opptatt av kropp og helse

- Min opplevelse som fastlege er at befolkningen blir mer og mer opptatt av helse og sykdom. Det er et kulturelt fenomen, men handler også mye om tilgjengeligheten av medisinsk informasjonen, sier Pahle.

Internett har gjort informasjonen mer tilgjengelig, og gjør at folk kan søke etter hva som helst. Pahle mener det er svært viktig å være kritisk til det man leser.

- Alle bør være kritisk til informasjonen de finner, for det er enormt mye informasjon tilgjengelig. Mye er skrevet av personer som ikke er fagfolk, eller av medisinske miljøer som ikke representerer det andre mener. Å google symptomer krever kritisk tenkning, og evne til kildekritikk, sier han.

Pahle påpeker at dersom en pasient går til legen og sier at de tror de har en diagnose, er det legens ansvar å si at det er en mulighet, men at det ikke er sikkert.

- Det er legen som må stå for den medisinskfaglige vurderingen, og legen som må sette diagnosen. Vi leger må ta pasienten på alvor, og det innebærer å jobbe metodisk. Ettersom mange symptomer er uspesifikke, og derfor kan tilhøre flere sykdommer, er det viktig å ikke hoppe på konklusjonen, men tvert i mot være analytisk og grundig, sier han.

Hva er hypokondri?

Hypokondri er overdreven helseangst eller sykdomsangst. Det vesentlige kjennetegnet er vedvarende opptatthet av muligheten for å ha en eller flere alvorlige og fremadskridende kroppslige (somatiske) sykdommer. Pasienten gir uttrykk for vedvarende somatiske plager, selv normale eller trivielle fornemmelser og utslag tolkes ofte som unormale eller foruroligende av pasienten.

Kilde: Norsk helseinformatikk

LES OGSÅ: ​- Jeg var redd for at mine kjære måtte leve videre, uten meg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer