Tilgi

Å ha evnen til å tilgi er helt avgjørende for å kunne leve et godt liv

Enten du har opplevd utroskap eller andre svik, er det å klare å tilgi viktig. Men noen ganger er det ikke så lett.

Å TILGI: Å tilgi et svik er vanskelig, men viktig. Foto: Shutterstock / George Rudy
Å TILGI: Å tilgi et svik er vanskelig, men viktig. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Selv om det er langt fra en enkel oppgave er det å tilgi superviktig. Det er faktisk helt avgjørende for å kunne ha et vitalt og godt liv enten du er i et forhold eller ikke, sier Kate Elin Søyland, som er terapeut og daglig leder ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes. 

Enten du har opplevd utroskap, svik av en venninne, på jobben eller i familien, så tenker du kanskje idet du tilgir, så sier du også at det vedkommende gjorde mot deg var helt greit – at du gir vedkommende et frikort, og sier han eller hun kan glemme det. Men ifølge Søyland er det å tilgi noe du skal gjøre for deg selv. 

- Jeg tenker motsatt; tilgivelse er en gave du skal gi deg selv for å ta tilbake livskvaliteten og unngå at bitre følelser forsurer mange år av ditt liv. 

Det samme påpekes av Mariann Martinussen, som er coach, underviser og samtaleterapeut og driver Lev ditt liv. 

- Tilgivelse er ikke det samme som å godta eller anerkjenne et svik, et overgrep eller en urett. Derimot er tilgivelse en viljeshandling til å gå videre – akseptere at det som skjedde skjedde, og at det ikke kan endres eller bli ugjort, sier hun. 

- Tilgivelse skaper frigjøring. Frigjøring fra smerten, bindingen og skuffelsen. Hvis vi ønsker å fristille oss selv, så er tilgivelse viktig.

LES OGSÅ: Bør og kan du tilgi utroskap? 

Mangel på tilgivelse kan skade fremtidige relasjoner

Hvis du ikke klarer å tilgi risikerer du å sitte igjen bitter. Det kan bli vanskeligere å stole på folk, og om den som har sveket deg er en du ønsker å fortsette å ha i livet ditt kan relasjonen ødelegges. Du kan ha vanskelig for å slippe folk inn på deg og bli likegyldig, for å beskytte deg selv. 

- Bitre følelser kan gi forskjellig uttrykk – noen baksnakker eksen som var utro. Det er veldig trist når dette skjer i påhør av barna - at de må vokse opp i det i slike vonde følelser.

- Andre flytter gjerne fokus over på jobb og karriere og unngår å gå inn i nære relasjoner og fremstår gjerne som lykkelig singel. Har du for eksempel opplevd utroskap og bestemmer seg for å fortsette forholdet kan det forårsake sjalusi og at det blir et betent tema i samlivet – spesielt når det ikke er bearbeidet, sier Søyland. 

I et forhold kan mangelen på tilgivelse føre til at nærhet og sex forsvinner, og du kan slutte å by på deg selv emosjonelt. Søyland møter mange slike par i terapirommet som ender opp med en typisk fasaderelasjon, der alt ser helt fint ut fra utsiden, men der det fine kjæresteforholdet dere hadde er borte. 

- Relasjonen er definitivt i krise og livskvaliteten er borte. Husk at tilgivelse er en prosess. Veien tilbake til det vitale livet handler om å tørre senke guarden igjen og vise seg sårbar – da kan helingen starte, sier Søyland. 

LES OGSÅ: Barndommen kan påvirke voksenlivet mer enn du tror

Har du egentlig tilgitt? 

Tilgivelse tar tid, og i mange tilfeller bør det også gjøre det. Kanskje har du et ønske om å tilgi, og har til og med sagt til både deg selv og andre at du har det. Fortsetter du å nevne tillitsbruddet hver gang du har mulighet, så har du imidlertid sannsynligvis ikke egentlig det. 

- «Hakk-i-plata»-strategien er et tegn på at du ikke har tilgitt, sier Søyland. 

Kjenner du at du ikke klarer å tilgi noen som har sveket deg, kan det være mange grunner til det. Kanskje føler du han eller hun ikke viser nok tegn til anger? Har de ikke forstått alvoret i det de har gjort? Å reparere en relasjonsskade krever aktiv deltakelse fra begge parter. Står dere fast kan det være aktuelt med litt profesjonell drahjelp. 

VIKTIG: Skal relasjonen fortsette, så må du tilgi. Foto: Scanpix
VIKTIG: Skal relasjonen fortsette, så må du tilgi. Foto: Scanpix Vis mer

- Den som er blitt sviktet og såret trenger mer enn tomme ord for å komme videre, En relasjon utvikles, og blomstrer når begge parter tar tak i det som klemmer sier Søyland.

Ta et valg om å legge det bak deg

- Tilgivelse er en prosess, det er ingenting vi gjør med letthet. Vi trenger ofte å få muligheten til å gå gjennom smerten, sorgen og så også sinne som hendelsene kan bringe med seg. Tilgivelse er igjen en viljeshandling om å legge noe bak seg og frigjøre seg fra smerte. Vi har ofte en avhengighet til å føle smerte, vi er så vant til det og møter den så ofte at vi tror ikke at vi kan leve uten smerte. Derfor blir vi ofte hengende fast i smerten ut av ren vane og ønske om hevn eller påføre andre smerte, sier Mariann Martinussen.

Ifølge henne starter denne prosessen med ønsket om å slippe å ha det vondt, deretter med et bevisst valg om å skulle gå videre. Du tilgir mentalt ved å slippe taket, og så får du muligheten til å kjenne på tilgivelsen

- Så kommer muligheten for å føle tilgivelsen i hjerte (at den andre også har sin historie, sin smerte som kan ha forårsaket dette. Når både hodet og hjertet er koblet på ønsket om å slippe fri. Og ønsket er å være lykkelig og føle mer glede. da er tilgivelsen endelig, sier Martinussen, som minner om at det å tilgi seg selv er like viktig, om ikke viktigere, som å tilgi andre. 

LES OGSÅ: Følte du deg ikke som et elsket barn? 

Søylands råd for å komme seg videre: 

 • Kartlegg hvordan du reagerer når noen svikter deg. Tar du opp kampen eller trekker du deg bort? Kartlegg dine reaksjoner – hva kan du endre på?
 • Anerkjenn de vonde følelsene og prøv å lytte til dem istedenfor å undertrykke dem eller blåse de ut på andre.
 • Skriv et brev og les det for en som står deg nær eller en terapeut. 
 • Finn ut hvorfor det gjør så vondt. 
 • Finn ut hvordan du selv kan ta det første skrittet til reell forsoning. Gå utenfor komfortsonen.
 • Ikke bruk barn som familieterapeut – la barn få være barn. 
 • Lag ei liste over hvorfor det er viktig for deg å tilgi og gi slipp på fortiden
 • Husk at alt skal ikke nødvendigvis tilgis, har du en kjæreste som gjentatte ganger har brutt din tillit, så ta hintet og redd deg selv.
 • Alle møter motgang husk at vonde tillitsbrudd må bearbeides, for eksempel i gruppeterapi, eller skriv om det som skjedde. 
 • Den sorte diamant; finn ut av hvilke viktige ting du har lært av det vonde du har gått gjennom. Lev etter det!
 • Inviterer den andre med til familieterapi. 
 • Unngå at den andre forklarer og argumenterer, og senk heller guarden og fortell hva det gjør med deg. Empati og det å lytte med hjertet kan hele mer enn kjappe, gode formulerte svar.
 • Gå i terapi for å ta tilbake din livskvalitet. 
 • Gjelder dette et familiemedlem som for eksempel er psykisk syk begrens gjerne tiden dere har sammen istedenfor å besøke kun av plikt.
 • Forstå det positive med de vonde følelsene, og ta dine følelser og behov på alvor.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer