- Selv om det er langt fra en enkel oppgave er det å tilgi superviktig. Det er faktisk helt avgjørende for å kunne ha et vitalt og godt liv enten du er i et forhold eller ikke, sier Kate Elin Søyland, som er terapeut og daglig leder ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes.
Enten du har opplevd utroskap, svik av en venninne, på jobben eller i familien, så tenker du kanskje idet du tilgir, så sier du også at det vedkommende gjorde mot deg var helt greit – at du gir vedkommende et frikort, og sier han eller hun kan glemme det. Men ifølge Søyland er det å tilgi noe du skal gjøre for deg selv.
- Jeg tenker motsatt; tilgivelse er en gave du skal gi deg selv for å ta tilbake livskvaliteten og unngå at bitre følelser forsurer mange år av ditt liv.
Det samme påpekes av Mariann Martinussen, som er coach, underviser og samtaleterapeut og driver Lev ditt liv.
- Tilgivelse er ikke det samme som å godta eller anerkjenne et svik, et overgrep eller en urett. Derimot er tilgivelse en viljeshandling til å gå videre – akseptere at det som skjedde skjedde, og at det ikke kan endres eller bli ugjort, sier hun.
- Tilgivelse skaper frigjøring. Frigjøring fra smerten, bindingen og skuffelsen. Hvis vi ønsker å fristille oss selv, så er tilgivelse viktig.
LES OGSÅ: Bør og kan du tilgi utroskap?
Mangel på tilgivelse kan skade fremtidige relasjoner
Hvis du ikke klarer å tilgi risikerer du å sitte igjen bitter. Det kan bli vanskeligere å stole på folk, og om den som har sveket deg er en du ønsker å fortsette å ha i livet ditt kan relasjonen ødelegges. Du kan ha vanskelig for å slippe folk inn på deg og bli likegyldig, for å beskytte deg selv.
- Bitre følelser kan gi forskjellig uttrykk – noen baksnakker eksen som var utro. Det er veldig trist når dette skjer i påhør av barna - at de må vokse opp i det i slike vonde følelser.
- Andre flytter gjerne fokus over på jobb og karriere og unngår å gå inn i nære relasjoner og fremstår gjerne som lykkelig singel. Har du for eksempel opplevd utroskap og bestemmer seg for å fortsette forholdet kan det forårsake sjalusi og at det blir et betent tema i samlivet – spesielt når det ikke er bearbeidet, sier Søyland.
I et forhold kan mangelen på tilgivelse føre til at nærhet og sex forsvinner, og du kan slutte å by på deg selv emosjonelt. Søyland møter mange slike par i terapirommet som ender opp med en typisk fasaderelasjon, der alt ser helt fint ut fra utsiden, men der det fine kjæresteforholdet dere hadde er borte.
- Relasjonen er definitivt i krise og livskvaliteten er borte. Husk at tilgivelse er en prosess. Veien tilbake til det vitale livet handler om å tørre senke guarden igjen og vise seg sårbar – da kan helingen starte, sier Søyland.
LES OGSÅ: Barndommen kan påvirke voksenlivet mer enn du tror
Har du egentlig tilgitt?
Tilgivelse tar tid, og i mange tilfeller bør det også gjøre det. Kanskje har du et ønske om å tilgi, og har til og med sagt til både deg selv og andre at du har det. Fortsetter du å nevne tillitsbruddet hver gang du har mulighet, så har du imidlertid sannsynligvis ikke egentlig det.
- «Hakk-i-plata»-strategien er et tegn på at du ikke har tilgitt, sier Søyland.
Kjenner du at du ikke klarer å tilgi noen som har sveket deg, kan det være mange grunner til det. Kanskje føler du han eller hun ikke viser nok tegn til anger? Har de ikke forstått alvoret i det de har gjort? Å reparere en relasjonsskade krever aktiv deltakelse fra begge parter. Står dere fast kan det være aktuelt med litt profesjonell drahjelp.

- Den som er blitt sviktet og såret trenger mer enn tomme ord for å komme videre, En relasjon utvikles, og blomstrer når begge parter tar tak i det som klemmer sier Søyland.
Ta et valg om å legge det bak deg
- Tilgivelse er en prosess, det er ingenting vi gjør med letthet. Vi trenger ofte å få muligheten til å gå gjennom smerten, sorgen og så også sinne som hendelsene kan bringe med seg. Tilgivelse er igjen en viljeshandling om å legge noe bak seg og frigjøre seg fra smerte. Vi har ofte en avhengighet til å føle smerte, vi er så vant til det og møter den så ofte at vi tror ikke at vi kan leve uten smerte. Derfor blir vi ofte hengende fast i smerten ut av ren vane og ønske om hevn eller påføre andre smerte, sier Mariann Martinussen.
Ifølge henne starter denne prosessen med ønsket om å slippe å ha det vondt, deretter med et bevisst valg om å skulle gå videre. Du tilgir mentalt ved å slippe taket, og så får du muligheten til å kjenne på tilgivelsen
- Så kommer muligheten for å føle tilgivelsen i hjerte (at den andre også har sin historie, sin smerte som kan ha forårsaket dette. Når både hodet og hjertet er koblet på ønsket om å slippe fri. Og ønsket er å være lykkelig og føle mer glede. da er tilgivelsen endelig, sier Martinussen, som minner om at det å tilgi seg selv er like viktig, om ikke viktigere, som å tilgi andre.
LES OGSÅ: Følte du deg ikke som et elsket barn?
Søylands råd for å komme seg videre:
- Kartlegg hvordan du reagerer når noen svikter deg. Tar du opp kampen eller trekker du deg bort? Kartlegg dine reaksjoner – hva kan du endre på?
- Anerkjenn de vonde følelsene og prøv å lytte til dem istedenfor å undertrykke dem eller blåse de ut på andre.
- Skriv et brev og les det for en som står deg nær eller en terapeut.
- Finn ut hvorfor det gjør så vondt.
- Finn ut hvordan du selv kan ta det første skrittet til reell forsoning. Gå utenfor komfortsonen.
- Ikke bruk barn som familieterapeut – la barn få være barn.
- Lag ei liste over hvorfor det er viktig for deg å tilgi og gi slipp på fortiden
- Husk at alt skal ikke nødvendigvis tilgis, har du en kjæreste som gjentatte ganger har brutt din tillit, så ta hintet og redd deg selv.
- Alle møter motgang husk at vonde tillitsbrudd må bearbeides, for eksempel i gruppeterapi, eller skriv om det som skjedde.
- Den sorte diamant; finn ut av hvilke viktige ting du har lært av det vonde du har gått gjennom. Lev etter det!
- Inviterer den andre med til familieterapi.
- Unngå at den andre forklarer og argumenterer, og senk heller guarden og fortell hva det gjør med deg. Empati og det å lytte med hjertet kan hele mer enn kjappe, gode formulerte svar.
- Gå i terapi for å ta tilbake din livskvalitet.
- Gjelder dette et familiemedlem som for eksempel er psykisk syk begrens gjerne tiden dere har sammen istedenfor å besøke kun av plikt.
- Forstå det positive med de vonde følelsene, og ta dine følelser og behov på alvor.