Mobbing

- Å konfrontere en tidligere mobber er en risikosport

Enten du støter på mobberen tilfeldig eller ønsker å ta kontakt; her er ekspertenes råd for hva du bør gjøre.

MOBBING: Vurderer du å ta kontakt med en tidligere mobber? Dette mener ekspertene du bør gjøre.  Foto: Shutterstock / DGLimages
MOBBING: Vurderer du å ta kontakt med en tidligere mobber? Dette mener ekspertene du bør gjøre. Foto: Shutterstock / DGLimages Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobbing er dessverre et svært aktuelt tema for mange mennesker. Enten det skjer i barnehagen, skolen eller i jobbsammenheng, er mobbing ekstremt vondt og sårt for de som blir utsatt for det. Men hvordan skal du takle det dersom du støter på de som har gjort deg vondt? Bør du ta kontakt selv og håpe på en unnskyldning? 

For mange som har blitt mobbet i skoleårene er livet annerledes i dag, men minnene og ettervirkningene er ikke like lett å bli kvitt. Førstemanuesis ved psykologisk institutt ved NTNU, Mons Bendixen, har forsket på blant annet sosial utestengning og kan fortelle at mange har reaksjoner flere år etter å ha blitt mobbet. 

- De mest vanlige senrekasjonene er angst og depresjon. Ikke nødvendigvis i klinisk forstand, men økt engstelighet, vaktsomhet og negative tanker om seg selv er vanlig. Mange ser ned på seg selv og føler man har mindre verdi som menneske, forklarer han til KK.no. 

For det er ikke slik at disse reaksjonene forsvinner selv om mobbingen forsvinner. Mange er kanskje ikke en gang klar over at denne lave selvaktelsen skyldes mobbingen. 

- Det kommer også litt an på hvordan mobbingen foregikk. Noen har opplevd krenkelser som vold og ødeleggelse av eiendeler, mens andre har blitt utestengt sosialt. Uansett kan det gi en avmaktsfølelse og en følelse av at man er lite verdt. 

LES OGSÅ: Når det er ditt barn som mobber - hva gjør du? 

- Å konfrontere en tidligere mobber er en risikosport

Psykolog Ingrid Sønstebø forteller at 50 prosent av voksne som søker hjelp i norske poliklinikker har vært utsatt for kraftig mobbing i barndommen. Mange sliter med tilbakevennende minner. Noen kan føle på et ønske om å få en unnskyldning fra mobberen i ettertid. Men du bør være litt forsiktig dersom dette er noe du ønsker, mener Sønstebø. 

- Noen tidligere mobbere har dårlig samvittighet og unnskylder gjerne. Men like gjerne kan du oppleve at mobberen ikke husker deg. Du kan også oppleve at de latterliggjør din reaksjon. Det kan gjøre vondt verre for den som har levd med mobbing og som har forsøkt å reise seg etter dette, sier psykologen til KK.no. 

Dersom du vurderer å kontakte en tidligere mobber bør du ifølge psykologen tenke deg grundig om før du bestemmer deg for om det er verdt å risikere en uønsket reaksjon. 

- For å konfrontere en tidligere mobber er en risikosport. 

SKRIV ET BREV: Å skrive et brev kan være en god idé, men du trenger ikke å sende det.  Foto: Image Source/All Over Press
SKRIV ET BREV: Å skrive et brev kan være en god idé, men du trenger ikke å sende det. Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Bendixen er kritisk til å kontakte en mobber. Han mener det sjeldent vil ende lykkelig. 

- Du kan risikere at mobberene ikke skjønner hvorfor du kommer til dem. De så ikke på det som skjedde som mobbing. Og de har ofte ikke mye medfølelse for folk som blir plaget. Møter man disse i voksen alder mener de kanskje akkurat det samme som de gjorde før, mener han. 

Men hvorfor klarer ikke noen mobbere selv å se at det de gjorde var mobbing? 

- Mange som mobber er vant til å dominere og bestemme over andre, og å få det som de vil. Hvis noen kommer til dem og sier noe negativt kan de reagere sterkt. Ingen mennesker liker å bli kritisert eller avslørt for noe. 

Han understreker at som mobbeoffer er man i en ganske sårbar posisjon fra før, fordi man har fått selvfølelsen sin svekket gjennom mange år. Sjansen for å komme seg godt ut av en slik konfrontasjon er dessverre liten, mener han. 

- Dersom du ønsker å få ut følelsene dine til mobberen, kan du heller sette deg ned og skrive et brev. Du trenger ikke å sende det, men rett det til mobberen, si hva denne er ansvarlig for, og sett ord på følelsene du har. 

LES OGSÅ: Blir du mobbet at partneren din? 

Å møte mobberen

Men det er ikke umulig at du en dag støter på mobberen din tilfeldig på gaten. Bendixen sier at dette kan være en mulighet for konfrontasjon, men at man bør begrense seg til å ansvarliggjøre den andre, si hva man føler - også forlate stedet. 

- Jeg ønsker jo ikke å ta motet fra de som vil konfrontere mobberen. Men man burde tenke gjennom om det kan føre til noe positivt. 

Psykolog Kristin Andreassen Eide tror at en konfrontasjon kan være risikabelt, men at det for noen kan føre noe godt med seg i enkelte situasjoner

- Der og da kan det være at det kan gi en slags mening for et tidligere mobbeoffer. Det kan føles godt at den andre får vite at den faktisk har skadet deg. Men det kommer også an på omfanget av mobbingen og hvor store helseutfordringer du har fått av mobbingen. For noen kan en vellykket konfrontasjon føre til ro i sjela, mens for andre kan det bare være en liten bit av en prosess for å komme seg videre. 

EKSPERTENES RÅD: Omgi deg kun med mennesker som vil deg vel.  Foto: Shutterstock / Uber Images
EKSPERTENES RÅD: Omgi deg kun med mennesker som vil deg vel. Foto: Shutterstock / Uber Images Vis mer

Andre mobbeofre kan ofte støte på mobberene i andre settinger. Det kan være en reunion-fest med gamleklassen, eller kanskje mobberen legger deg til på Facebook i voksen alder. Her er det også lurt å være litt forsiktig, mener Eide.

- På en reunion, for eksempel, havner man fort i de samme rollene klassen var i på skolen. Ikke nødvendigvis at festen blir en arena for nye krenkelser, men rollene man hadde på skolen er ofte så satt at man fort kan sitte igjen med de samme følelsene.

Hun anbefaler at du tar noen forhåndsregler i slike situasjoner. Hadde du en i klassen du var knyttet til kan du alliere deg med denne personen. Dersom hele skolegangen var en grusom opplevelse er det kanskje greit å la være å gå.  

LES OGSÅ: Tinashe Williamson: - Jeg ble mobbet 

Ta heller et oppgjør med deg selv 

Eide mener tidligere mobbeofre først og fremst bør bruke tiden på mennesker som vil deg vel, og som kan støtte og bekrefte deg for den du er. Få profesjonell hjelp dersom du sliter. Personer som har blitt mobbet kan dessverre ende opp med å tro på det de har hørt om seg selv. 

- Fokuser mer på et oppgjør med deg selv. Hvem er jeg? Hva er mine kvaliteter? Mobberen skal ikke lenger få ha noe makt over deg og din trivsel. Det bør ikke være slik at en konfrontasjon er det som skal til for å få det greit; da har mobberen fortsatt makten. 

Sønstebø mener personer som har blitt mobbet ofte fortsetter mobbingen mot seg selv. 

- Hvis du sier til deg selv at du neppe var verdt så mye, at mobberen hadde rett, at du er dum og lite verdt, så jobb med dette. Søk profesjonell hjelp om du trenger det. Du fortjener bedre, sier hun. 

LES OGSÅ: Komiker Ørjan Burøe går ut mot kvinnehat: - Hvorfor er dere så slemme med hverandre? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer