Tinnitus

- Å konstant høre en slik lyd kan blant annet gå utover nattesøvnen, konsentrasjonen og livsgleden

Det er flere årsaker til at folk får tinnitus, som blant annet høy lyd og stress.

TINNITUS: Mange med tinnitus opplever dårlig søvn og konsentrasjonsvansker.  Foto: Shutterstock / George Rudy
TINNITUS: Mange med tinnitus opplever dårlig søvn og konsentrasjonsvansker. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det tid for festivaler og moro (ja, mange har vel kanskje allerede vært på en festival eller to). Selv om dette er dager vi skal nyte, kan det være lurt å tenkte litt på hva du utsetter ørene dine for. Det er nemlig en risiko for at en morsom festival ender med en vedvarende hørselskade

Tinnitus gjør at du hører en vedvarende lyd. Noen hører lyden på begge ører, andre bare på ett øre. Hvor plaget en blir av det er også svært individuelt. Haakon Arnesen er overlege ved øre- nese- halsavdelingen på St. Olavs Hospital. Han forklarer at noen former for tinnitus kommer av at vi utsettes for høy lyd. 

- Hvis lydnivået er høyt nok, enten akutt eller over tid, blir det skader på cellene i sneglehuset i øret vårt. Det som skjer først er at flimmerhårene mister stivheten sin. Dette er vanlig etter for eksempel en konsert, sier han til KK.no. 

De fleste av oss har opplevd at det piper i ørene etter en konsert eller på en nattklubb. Arnesen forklarer at vi da er i grenseland til noe som kunne blitt en varig skade. 

- Disse flimmerhårene kan komme seg dersom støynvået ikke har vært for høyt. En varig skade kjennetegnes ved at cellene ikke får nok oksygen, slik at de dør. Får du en slik støyskade kan tinnitus følge med. 

LES OGSÅ: Tinnitus: - Da legen ga meg beskjeden tenkte jeg det hadde vært bedre å leve et liv som døv

PIPING I ØRENE: De fleste av oss har opplevd at det piper i ørene etter en konsert. Arnesen forklarer at vi da er i grenseland til noe som kunne blitt en varig skade.  Foto: NTB scanpix
PIPING I ØRENE: De fleste av oss har opplevd at det piper i ørene etter en konsert. Arnesen forklarer at vi da er i grenseland til noe som kunne blitt en varig skade. Foto: NTB scanpix Vis mer

Går utover nattesøvnen 

Thorbjørn Andersen er konsulent for Hørselshemmedes Landsforbund. Han forklarer at det er vanlig at de som plages av tinnitus ofte har eller har hatt andre utfordringer i tillegg. 

- Den perioden man opplever å bli oppmerksom på en tinnituslyd kan ofte være en periode en har andre utfordringer. For eksempel at en har mistet en man er glad i eller har utfordringer på jobb og skole, sier Andersen til KK.no 

Hørselssystemet og hjernen vår er designet slik at vi blir ekstra oppmerksomme på unaturlige lyder, slik at vi kan sette oss i fluktmodus for å overleve. Å konstant høre en slik lyd kan blant annet gå utover nattesøvnen, konsentrasjonen og livsgleden

- Sover du dårlig om natten blir en jo sliten og utmattet. 

Andersen forklarer at behandling kan være øvelser for å løsne opp stivheter, fordi personer med tinnitus ofte blir anspente av å høre lyden hele tiden. I tillegg jobber man ofte med kognitiv atferdsterapi. 

- Å fokusere på tinnituslyden setter automatisk i gang nervesystemet. Derfor er en teknikk å forsøke å fokusere på noe annet enn den følelsen lyden gir. 

LES OGSÅ: 750 000 nordmenn har alvorlige søvnproblemer

Stress kan forsterke skaden

En varig, høy lyd i øret kan selvfølgelig være plagsomt. Personer med tinnitus kan henge seg opp i lyden, men Haakon Arnesen forklarer at å fokusere på lyden kan gjøre at den forsterkes. 

- Man kan også få varig tinnitus av diverse former for stress, for eksempel at man bekymrer seg for lyden man hører. Det kan bidra til at den opprettholdes, sier han. 

LES OGSÅ: 1 av 6 unge kan være hørselhemmet 

SLITSOMT: Mange med tinnitus opplever det som svært plagsomt. Noen sliter med søvnen på grunn av den plagsomme lyden.  Foto: Shutterstock / Lolostock
SLITSOMT: Mange med tinnitus opplever det som svært plagsomt. Noen sliter med søvnen på grunn av den plagsomme lyden. Foto: Shutterstock / Lolostock Vis mer

Tinnitus kommer i mange forskjellige styrker, men det finnes måter å gjøre tilstanden bedre på. For eksempel er det lurt å omgi seg med annen lyd slik at du ikke sitter i stillhet og lytter til tinnituslyden. Arnesen råder personer med tinnitus til å forsøke så godt de kan å gjøre lyden uviktig. 

- Prøv å ignorer lyden så godt du kan, selv om det er krevende. Det finnes hjelp til å lære seg teknikker for å glemme bort lyden. Det finnes hørselteknisk utstyr som kan hjelpe, og det kan også hjelpe å ha rolig musikk i bakgrunnen, så lenge lyden er lav. 

Arnesen råder deg til å beskytte ørene før du skal utsette dem for høy lyd. Nå i festivalsesongen er det lurt å bruke ørepropper;

- Konsertarrangører ha blitt flinkere til å dele ut ørepropper. Men problemet med disse er at de har en tendens til å skli ut ganske lett. Personer som går mye på konsert bør kjøpe spesiallagde ørepropper som passer deres ører. 

LES OGSÅ: Advarer mot for høy lyd i barnas hodetelefoner

Tinnitus kan ikke kureres, men om du er rammet har du rett på hjelpemidler. Ifølge Hørselshemmedes Landsforbund er dette noe av det du kan bruke for å redusere plagene: 

  • For tinnituspasienter med hørselstap kan høreapparat hjelpe med å gjøre opplevelsen av tinnitusen svakere. 
  • Forskjellige lydgeneratorer kan hjelpe personer med tinnitus. Du kan for eksempel plassere en lydgenerator på nattbordet og høre på lyder av bølgeskvulp når du skal sove. 
  • Du kan få støtte til tilpasningskurs som kan hjelpe deg å takle hverdagen bedre. 

Du kan lære mer om dine rettigheter på hjemmesidene til Hørselshemmedes Landsforbund. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer