Rødt kjøtt:

Å kutte ned på storfekjøtt er ikke bare bra for miljøet, men også din egen helse

- Hvis alle nordmenn kutter ut en kjøttmiddag i uken, så tilsvarer det å fjerne utslippene fra 170 000 biler

RØDT KJØTT: – Å spise mindre kjøtt er noe av det viktigste, og kanskje det enkleste, hver og en av oss kan gjøre for å kutte klimagassutslipp. FOTO: NTB Scanpix
RØDT KJØTT: – Å spise mindre kjøtt er noe av det viktigste, og kanskje det enkleste, hver og en av oss kan gjøre for å kutte klimagassutslipp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om de fleste av oss kanskje ikke tenker over klimaforandringene i hverdagen, er det noe alle bør bli mer bevisst på. Noen velger sykkel eller kollektivtransport fremfor bil, mens andre begrenser energiforbruket i hjemmet eller kutter ned på plast og avfall.

Globalt står matproduksjon for en større andel av klimagassutslippene enn hele transportsektoren. Det kan derfor være lurt å ta noen smartere og mer miljøbevisste valg i matveien – det er faktisk ikke så mye som skal til!

Første steg, bør være å kutte ned på kjøtt fra okse og ku, da det utvilsomt er verstingene for klimaet. For å sammenligne: Du kan spise kylling eller laks til middag syv dager i uken, før det påvirker klimaet i like stor grad som én middag med et stykke storfekjøtt. Spiser du hverken kjøtt eller fisk, er det selvsagt det aller beste for klimaet.

– Kyr, sau og geit er drøvtyggere, som er de eneste som kan spise tungt fordøyelig mat som gress. Men når de spiser produserer de store mengder metan, en veldig kraftig klimagass. Svin og kylling produserer også metan, men ikke i nærheten så mye som drøvtyggere, sier Bob van Oort.

Van Oort er seniorforsker ved forskningsinstituttet Cicero. Han forklarer at klimagassutslippene fra ulike typer kjøtt, varierer i stor grad.

– Gris, kylling og laks fører til et mye lavere klimagassutslipp sammenlignet med storfe. Grønnsaker og frukt som er dyrket utendørs, har det minste utslippet av klimagasser.

LES OGSÅ: Hvilke kjøttyper går under kategorien rødt kjøtt?

Kan være lurt å begrense inntaket av melk og meieriprodukter

Van Oort forklarer at melk og meieriprodukter også bidrar til klimagassutslipp, nettopp fordi det kommer fra blant annet kuer. Maten skal i tillegg transporteres, noe som igjen bidrar til klimagassutslipp – særlig transport innenfor vårt langstrakte land.

– Jeg vil anbefale å velge andre typer kjøtt enn storfekjøtt – du får fortsatt i deg alt du trenger, ved å spise gris, kylling eller grønnsaker. Jeg mener ikke at storfeproduksjonen skal avvikles, men det er ikke behov for så store mengder som vi har i dag.

Å kutte ned på storfekjøtt er ikke bare bra for miljøet heller, men din egen helse. Rødt kjøtt (spesielt bearbeidet kjøtt) øker risikoen for flere typer kreft og hjerte- og karsykdom.

– Blant de fem vanligste dødsårsakene i Norge, er fire av dem matrelaterte, og tre av dem kan kobles til kjøtt. Det er noe å tenke på, sier van Oort.

LES OGSÅ: Dette er i ferd med å bli den neste store mattrenden

STORFEKJØTT: Å kutte ned på storfekjøtt er ikke bare bra for miljøet heller, men din egen helse. FOTO: NTB Scanpix
STORFEKJØTT: Å kutte ned på storfekjøtt er ikke bare bra for miljøet heller, men din egen helse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dyrefôr kan også egne seg til menneskemat

Noen mener at kjøttproduksjon er gunstig i Norge, fordi vi har mye gress, som egner seg for drøvtyggere.

– Jeg ser at det er en god økonomisk grunn, men det er ikke en klimavennlig måte å produsere mat på. Det blir mye metan av dette tungt fordøyelige gresset. Dyrene trenger kraftfôr også, og mye av kornet som dyrkes i Norge gis til husdyr som kraftfôr. En del av dette egner seg godt til menneskemat, sier van Oort.

For å gi et eksempel: Én kilo biff krever mer enn 15 ganger så stort jordbruksareal som én kilo korn. Hadde folk flest spist mer plantekost og mindre kjøtt, kunne vi ha produsert like mange kalorier på et mindre område, som igjen fører til et lavere klimagassutslipp.

– Å spise mindre kjøtt er noe av det viktigste, og kanskje det enkleste, hver og en av oss kan gjøre for å kutte klimagassutslipp. Hvis alle nordmenn kutter ut en kjøttmiddag i uken, så tilsvarer det å fjerne utslippene fra 170 000 biler, sier sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender.

LES OGSÅ: Mye sukker, salt og rødt kjøtt kan øke risikoen for kreft

ENKELT Å TA GRØNNERE VALG: Frukt og grønnsaker er førstevalg om du tenker på miljøet, men også hva du spiser av kjøtt og fisk har betydning, ifølge Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender. FOTO: Framtiden i våre hender
ENKELT Å TA GRØNNERE VALG: Frukt og grønnsaker er førstevalg om du tenker på miljøet, men også hva du spiser av kjøtt og fisk har betydning, ifølge Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender. FOTO: Framtiden i våre hender Vis mer

Maten du kan spise med god samvittighet

Frukt og grønnsaker har mye lavere utslipp enn kjøtt, men også viltfanget sjømat er bra i miljøregnskapet, ifølge Riise.

– Sild og makrell kommer spesielt bra ut, fordi makrell- og sildefisket er mindre energikrevende, og dermed mer klimavennlig, enn annet fiske. Og når du er ute på restaurant; hvorfor ikke velge en vegetarrett? Stadig flere spisesteder har forbedret vegetartilbudet sitt. Det er helt supert!

Mange tenker «det hjelper ikke om jeg spiser mer miljøvennlig, det vil ikke gjøre noen forskjell», men ifølge Riise, kan nettopp dine valg ha innflytelse på andre.

– Det er kanskje lett å glemme det i hverdagen, men vi både påvirker og blir påvirket av menneskene rundt oss. Derfor er også de små og store valgene du tar i hverdagen viktige. I tillegg er det jo faktisk sånn at hvis alle gjør litt, så vil det utgjøre en stor forskjell, sier Riise.

LES OGSÅ: - Vitenskapelig dokumentasjon viser at mat fra planteriket gir store helsefordeler

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer