Fengsel

Å se en forelder i fengsel kan få konsekvenser senere i livet

- Den skammen man lever under som barn, bærer mange med seg også som voksne, sier psykolog.

FORELDER I FENGSEL: Hvert år opplever tusenvis av barn at mor eller far blir satt i fengsel.  Foto: Shutterstock / sakhorn
FORELDER I FENGSEL: Hvert år opplever tusenvis av barn at mor eller far blir satt i fengsel. Foto: Shutterstock / sakhorn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å miste en forelder er alltid vondt, uansett hvilken måte det skjer på. For noen betyr det å se mor eller far forsvinne i noen måneder - eller til og med i flere år; i fengsel. 

Anne Berit Sandvik er seniorrådgiver ved For Fangers Pårørende (FFP). Hun forteller at det i løpet av et år er mellom 6000 og 9000 barn som har en mor eller far i fengsel. Det kan være tabu for mange av barna.

- Det er absolutt litt tabu. Men jeg tror det er litt mindre nå enn før. FFP har flere tilbud for barn med foreldre i fengsel. Hos oss går det an å komme og møte andre i lignende situasjon, sier hun til KK.no og utdyper:

- Det kan være vanskelig for barna å forholde seg til omgivelsene. Det er jo ikke alltid man ønsker å være åpen om at en mor eller far er i fengsel. For noen blir dette en stor hemmelighet de bærer på blant venner og i skolen.

LES OGSÅ: - Jeg er sterk, jeg er smart og jeg er ikke et offer 

Mange barn holder det hemmelig fordi de opplever skam, eller fordi de er redde for hvilke reaksjoner de vil få. Men det er også mange som er åpne om situasjonen, i hvert fall ovenfor de nærmeste.  

- Heldigvis er det mange som opplever at det går bedre enn de frykter når de forteller om fengslingen til klassekamerater og venner, og mange opplever at de får støtte. Det kan være til stor hjelp at lærere og andre voksenpersoner rundt barna kjenner til situasjonen og kan ivareta dem. 

LES OGSÅ: Helene Sandvig: - Det har vært tøft, men også det mest givende jeg noen sinne har jobbet med

KRISE: For mange barn oppleves det som en krise å se mor eller far i fengsel.  Foto: Shutterstock / oneinchpunch
KRISE: For mange barn oppleves det som en krise å se mor eller far i fengsel. Foto: Shutterstock / oneinchpunch Vis mer

Oppleves som en krise

For mange barn oppleves fengslingen som en stor krise, forklarer Sandvik. Mange barn synes det er skummelt, og de savner forelderen som sitter i fengsel. Dersom barnet har et godt forhold til forelderen i fengsel oppleves det svært tungt å ikke kunne se hun eller han ofte. 

- De får sett forelderen alt for lite. Det er ofte bare ett besøk i uka, og de kan ikke ringe når de har lyst til å prate. Dersom fengselsstraffen er lang, mister de mye av kontakten med forelderen gjennom oppveksten. Det er mye sorg og savn

Hun forklarer at mange barn reagerer likt som barn i andre krisesituasjoner. Mange får sterke reaksjoner, både fysisk og psykisk. For mange får det også sosiale og atferdsmessige konsekvenser, og situasjonen kan gi konsekvenser for konsentrasjon, som igjen gjør det vanskelig på skolen.

- Mange blir triste og lei seg. I tillegg kan det være belastende for noen barn å se at den gjenværende omsorgspersonen har det tungt. Den andre forelderen blir også ofte sliten og trist. Ofte får det økonomiske konsekvenser at en av inntektene forsvinner. Dette kan bli en dobbelt belastning for barnet å se, forklarer Sandvik. 

- Derfor er det viktig at barna får hjelp og støtte, og mange opplever det veldig fint å komme til FFP, snakke med våre rådgivere og møte andre barn i en liknende situasjon som dem selv.

LES OGSÅ: Følte du deg ikke som et elsket barn? 

Kan få negative konsekvenser for barnet i voksen alder 

Psykolog Ingrid Sønstebø forklarer til KK.no at fengslingen kan virke svært skummelt for noen barn. 

- Barnet får ikke alltid vite hvorfor mor eller far er borte, fordi familien skammer seg eller vil skåne barnet. Men det er heller ikke lett å få høre at far er bortreist noen år, eller at ingen vil si hvor han er. Da føler barnet seg forlatt

Hun forklarer at dette kan henge ved og påvirke selvfølelsen i voksen alder. Andre barn som vet at for eksempel moren er i fengsel, men ikke vil eller får besøke henne, bekymrer seg kanskje veldig for hvordan hun har det. 

Vi er generelt mer åpne om vansker nå, hvert fall når det gjelder psykisk helse.

- Ofte tror barnet at mor har fangedrakt og bare får vann og tørt brød, slik som i Donald-bladene. Fantasien overgår ofte virkeligheten. Og får barnet komme på besøk kan det også virke skummelt med alle sikkerhetstiltakene og de andre innsatte, forklarer Sønstebø. 

LES OGSÅ: Bjørg-Anita (39) satt 10 år i fengsel 

Hun forklarer at det å ha kriminelle foreldre kan påvirke barnets identitetsutvikling og selvfølelse i negativ retning på flere måter. Dersom barnet blir sett ned på av andre voksne og barn kan det påføre skam, og det kan gi en mindreverdsfølelse. 

- Samtidig kan det å identifisere seg med den kriminelle forelderen påvirke selvbildet negativt. Særlig er det vanskelig hvis man ligner på den kriminelle forelderen eller hvis andre påpeker likhet. Hvis en sinna mor sier; «Du er akkurat som faren din!», fester det seg ofte hos barnet. 

I tillegg kan barn med foreldre støte på mobbing og utestengelse fra andre barn eller foreldre til andre barn. Det gir en ensomhetsfølelse. Og mangel på vennskap sliter på selvfølelsen, forklarer psykologen. 

- Den skammen man lever under som barn, bærer mange med seg også som voksne. Mange vil helst slippe å fortelle om foreldres kriminalitet også som voksne. Noe lettere er det nok nå enn før, fordi vi generelt er mer åpne om vansker nå - hvert fall når det gjelder psykisk helse. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer