Fengsel

Å se en forelder i fengsel kan få konsekvenser senere i livet

- Den skammen man lever under som barn, bærer mange med seg også som voksne, sier psykolog.

FORELDER I FENGSEL: Hvert år opplever tusenvis av barn at mor eller far blir satt i fengsel.  Foto: Shutterstock / sakhorn
FORELDER I FENGSEL: Hvert år opplever tusenvis av barn at mor eller far blir satt i fengsel. Foto: Shutterstock / sakhorn Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å miste en forelder er alltid vondt, uansett hvilken måte det skjer på. For noen betyr det å se mor eller far forsvinne i noen måneder - eller til og med i flere år; i fengsel. 

Anne Berit Sandvik er seniorrådgiver ved For Fangers Pårørende (FFP). Hun forteller at det i løpet av et år er mellom 6000 og 9000 barn som har en mor eller far i fengsel. Det kan være tabu for mange av barna.

- Det er absolutt litt tabu. Men jeg tror det er litt mindre nå enn før. FFP har flere tilbud for barn med foreldre i fengsel. Hos oss går det an å komme og møte andre i lignende situasjon, sier hun til KK.no og utdyper:

- Det kan være vanskelig for barna å forholde seg til omgivelsene. Det er jo ikke alltid man ønsker å være åpen om at en mor eller far er i fengsel. For noen blir dette en stor hemmelighet de bærer på blant venner og i skolen.

LES OGSÅ: - Jeg er sterk, jeg er smart og jeg er ikke et offer 

Mange barn holder det hemmelig fordi de opplever skam, eller fordi de er redde for hvilke reaksjoner de vil få. Men det er også mange som er åpne om situasjonen, i hvert fall ovenfor de nærmeste.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer