Temperatur og inneklima

Å skru av varmen kan gi dårlig inneklima

Når det blir kaldere ute, kan feil innetemperatur i verste fall føre til fukt i boligen - og et dårligere inneklima. Altså kan det å skru av varmen i rom for å spare strøm være en dårlig idé.

FUKT I BOLIGEN: Kondens er gjerne et tegn på for mye fukt i boligen. Det er ikke gunstig for inneklimaet. Foto: NAAF
FUKT I BOLIGEN: Kondens er gjerne et tegn på for mye fukt i boligen. Det er ikke gunstig for inneklimaet. Foto: NAAF Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Økte strømpriser kan gjøre at flere vurderer å kutte i strømbruken for å spare strømutgifter. Men å slå av all varme i enkelte rom bør du være forsiktig med - ikke minst hvis det er rom du skal oppholde deg i. Det kan i verste fall forårsake helseplager, fukt og tilvekst av mugg - spesielt på den kalde tida av året som vi nå går inn i.

Skru ned til 18-20 grader

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) finnes det ikke et fasitsvar på hvor høy temperatur man bør ha i oppholdsrom. Ikke minst fordi boliger er forskjellige - blant annet med tanke på når boligen ble bygd.

Uansett bolig kan du likevel senke innetemperaturen noen grader, men da må du regne med å kle på deg noe mer og bruke egnede varmekilder.

- Med bruk av fornuftig bekledning bør vi kunne redusere temperaturen inne til 18-20 grader. Bruk gjerne ull. Det reduserer energibehovet samtidig som relativ luftfuktighet (RF) stiger ved lavere lufttemperatur, forklarer medisinsk faglig rådgiver Jan Vilhelm Bakke, og Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i NAAF, til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.