Spise for fort:

Å sluke maten kan ha en negativ effekt på vekten

- Høyt spisetempo er assosiert med høyere matinntak og vekt.

SPISE FOR FORT: Kaster du deg over maten straks den er på bordet? Det kan lønne seg å ta seg god tid med måltidet. Foto: Scanpix.
SPISE FOR FORT: Kaster du deg over maten straks den er på bordet? Det kan lønne seg å ta seg god tid med måltidet. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Noen ganger er man bare så sulten at man ikke kan få i seg maten fort nok. Og mens du sitter der og slikker tallerkenen så er resten av selskapet fortsatt bare halvveis gjennom måltidet. Jada, det skjer noen ganger, men for noen skjer det nesten hver eneste gang. Og det kan få konsekvenser.

– Spisetempo er, som annen atferd, et resultat av samspillet mellom gener og miljø. Det vil si at vi både har ulike genetiske forutsetninger for å spise fort, og at spisetempo påvirkes av det vi lærer, sier Silje Steinsbekk, førsteamanuensis ved NTNU, til KK.

Hun er utdannet psykolog og har i sin forskning særlig fokus på spiseatferd, foreldres måltidspraksis, og overvekt. Og det er flere måter vårt spisetempo kan påvirkes av våre omgivelser.

– For eksempel hvis foreldre eller familiemedlemmer spiser fort, hvis måltidet er strukturert på en måte som gjør at det er dårlige betingelser for å lære seg å spise sakte. Det kan være at det er travelt, det er lite ro og hygge, og man vil bli raskest mulig ferdig for å kunne gjøre noe annet, forklarer hun.

– En tvillingstudie fra England viser imidlertid at arvbarheten for spisetempo var høy – det vil si veldig lik for eneggede tvillinger, legger hun til.

TRAVEL: Å senger i seg mat på farten er ikke det beste for fordøyelsen. FOTO: NTB Scanpix
TRAVEL: Å senger i seg mat på farten er ikke det beste for fordøyelsen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det ser altså ut til at du kan «skylde» på foreldrene dine for dine hastige spisevaner, men du bør ikke bare overse problemet – ja, for det kan faktisk bli et problem. Å spise for fort er ofte første steg til overspising.

– Risikoen ved å spise raskt er at man spiser mer enn kroppen trenger. Høyt spisetempo er assosiert med høyere matinntak og vekt, forteller Steinsbekk.

LES OGSÅ: Derfor får du vondt i magen når du spiser for mye

Kan gi fordøyelsesproblemer

Det er generelt sett smart å spise måltidene våre litt saktere, og ifølge Gunn Helene Arsky som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer, er det flere grunner til det. Hvor fort du spiser kan nemlig påvirke hvordan kroppen din håndterer maten, både før, under og etter måltidet.

Før måltidet:
– Om du setter deg ned ved bordet og rekker å se og lukte på maten før du skal spise, får fordøyelsen tid til å sette i gang og være klar når maten kommer. Vann i munnen er ett slikt tegn, sier hun til KK.

For fordøyelsen starter allerede i munnen. Spyttet fungerer som et smøremiddel og inneholder fordøyelsesenzymer som bryter ned stivelse.

– Samtidig skiller bukspyttkjertelen også ut mer fordøyelsesenzymer. Om du ikke tar deg tid til dette, får du en dårligere fordøyelse, lettere forstoppelse og muligens også dårligere opptak av enkelte næringsstoffer, forklarer Arsky.

Under måltidet:
– Om du spiser litt saktere enn vanlig, vil du oppleve flere ting. Du sluker mindre luft, og blir mindre plaget med raping og promp etter måltidet. Du rekker å kjenne etter når du begynner å bli mett, slik at du ikke tar mer mat enn du trenger. Det betyr at du kan spare mye kalorier. I en studie har man også vist at type 2-diabetikere fikk lavere BMI og livvidde ved å spise saktere, forteller hun.

DISTRAKSJON: Distraksjoner som tv og mobil kan gjøre at du spiser fortere og større mengder. FOTO: NTB Scanpix
DISTRAKSJON: Distraksjoner som tv og mobil kan gjøre at du spiser fortere og større mengder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Etter måltidet:
Det er ikke bare vekten og fordøyelsen som kan påvirkes av hvor raskt du spiser maten. Har du det ofte litt for travelt med måltidene dine kan det også gi deg mageplager.

– De som spiser fort over tid, øker risikoen for å utvikle betennelse i mageslimhinnen, viser en koreansk studie fra 2015. Dette skjer fordi magesekken tvinges til å produsere mye magesyre når all maten kommer på en gang, sier Arsky.

LES OGSÅ: Trenger du ofte mye mat for å bli mett?

Slik lærer du deg å spise saktere

Så ja, det er bra å spise sakte, men ikke alltid så lett. Om du vil prøve å få mer ro over måltidene dine, men du sliter med viljestyrken, har Arsky noen triks hun anbefaler at du prøver.

– Og om du virkelig syns det er vrient: Prøv å legge fra deg bestikket mellom hver bit. Også går det også an å prøve spisepinner, sier hun.

LES OGSÅ: Blir du fort sulten? Da bør du spise disse matvarene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer