Spise for fort:

Å sluke maten kan ha en negativ effekt på vekten

- Høyt spisetempo er assosiert med høyere matinntak og vekt.

SPISE FOR FORT: Kaster du deg over maten straks den er på bordet? Det kan lønne seg å ta seg god tid med måltidet. Foto: Scanpix.
SPISE FOR FORT: Kaster du deg over maten straks den er på bordet? Det kan lønne seg å ta seg god tid med måltidet. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Noen ganger er man bare så sulten at man ikke kan få i seg maten fort nok. Og mens du sitter der og slikker tallerkenen så er resten av selskapet fortsatt bare halvveis gjennom måltidet. Jada, det skjer noen ganger, men for noen skjer det nesten hver eneste gang. Og det kan få konsekvenser.

– Spisetempo er, som annen atferd, et resultat av samspillet mellom gener og miljø. Det vil si at vi både har ulike genetiske forutsetninger for å spise fort, og at spisetempo påvirkes av det vi lærer, sier Silje Steinsbekk, førsteamanuensis ved NTNU, til KK.

Hun er utdannet psykolog og har i sin forskning særlig fokus på spiseatferd, foreldres måltidspraksis, og overvekt. Og det er flere måter vårt spisetempo kan påvirkes av våre omgivelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer