Ok, så er det kanskje ikke sånn at du automatisk vil bli et mattegeni dersom du spiser ekstra mye av én bestemt matvare, men maten vi spiser er likevel svært viktig for hvordan hjernen vår fungerer og utvikler seg.
Det er jo ingen hemmelighet at alderen kan svekke våre kognitive funksjoner som hukommelse og læring, men ved å spise riktig kan du utsette denne prosessen og holde hjernen så frisk som mulig.
– Middelhavsdietten holder fremdeles stand med tanke på å unngå for tidlig aldring av hjernen, sier professor og hjerneforsker ved Universitetet i Oslo, Linda Hildegard Bergersen til KK.no.
Dette er et kosthold som er kjent for å være godt for hjertet, og sies å kunne forlenge livet. Det består derfor av lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt.
– Middelhavsdietten består av frukt og bær, mye grønnsaker, helkornsprodukter, nøtter og olivenolje. I tillegg til mat fra havet, som skalldyr og både hvit og rød fisk, forklarer hun.
Stivelsesholdige matvarer som brød, pasta og ris, er også en del av dette kostholdet, og da helst i fullkornsvariantene som inneholder mest fiber. Og ifølge professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Birger Svihus, er stivelse faktisk hjernens drivstoff.
LES OGSÅ: Maten som slår på lystsenteret i hjernen

Karbohydrater er hjernens energikilde
– Fett kan ikke passere opp til hjernen, så dette er ikke det den bruker som energi. Hjernen bruker hovedsakelig glukose som energikilde, sier Svihus til KK.no.
Som du kanskje vet er glukose en form for sukker, også kalt druesukker. Men selv om dette er hjernens valgte energikilde, så betyr det ikke at du bør begynne å fore hjernen din med vanlig hvitt sukker.
Sukker er raske karbohydrater som gir lite næring, har en negativ effekt på blodsukkeret, gir kortvarig energi og lite overskudd utover dagen. Det finnes derimot mer langsomme karbohydrater som er langt mer gunstige for kroppen og hjernen, og disse brytes altså ned til glukose i kroppen.
Hjernen står faktisk for rundt 20 prosent av karbohydratforbruket i kroppen, og hvis hjernen ikke får den glukosen den trenger, vil den heller ikke fungere optimalt. Det er derfor anbefalt at kosten din består av litt karbohydrater hver dag.
– Det er altså nødvendig med litt karbohydrater i form av stivelse i kostholdet. Korn og poteter er gode eksempler her, men også frukt og grønnsaker, forklarer Svihus.
LES OGSÅ: Her er karbohydratene du bør velge

Sørg for å få i deg disse vitaminene
Det er ikke uten grunn at vi anbefales å ha et variert og balansert kosthold, det er tross alt slik vi får i oss alle de viktige næringsstoffene som kroppen trenger.
Når kroppen vår mangler ulike næringsstoffer, vil det derimot kunne få konsekvenser for helsen.
Ifølge Helsekostopplysningen er en mangel på vitale vitaminer erfaringsmessig forbundet med nedsatt hjernefunksjon, deriblant mangel på vitamin B12, folat, B2 og vitamin C.
B12 får vi gjennom å spise animalske matvarer som for eksempel kjøtt og melkeprodukter, så de aller fleste av oss får i seg dette vitaminet gjennom kosten.
For veganere kan det derimot lettere oppstå B12-mangel, og disse kan derfor ha nytte av å ta tilskudd. Dette er spesielt viktig hvis du er gravid, slik at barnets hjerne utvikler seg normalt.
– For barn er det også viktig å få i seg nok omega-3 fettsyrer og jod for å sikre god hjerneutvikling, påpeker Svihus.