Ny studie:

Å ta et bad kan være bra for hjertehelsen din

Men norske eksperter mener det ikke nødvendigvis er så enkelt.

AVSLAPPENDE: Et varmt bad kan være både avslappende og beroligende, men påvirker det også hjertehelsen din? - For de fleste vil et bad bety ro, avkobling og nytelse, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
AVSLAPPENDE: Et varmt bad kan være både avslappende og beroligende, men påvirker det også hjertehelsen din? - For de fleste vil et bad bety ro, avkobling og nytelse, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er få ting som er mer avslappende enn et varmt bad på slutten av dagen. Varmt vann, stearinlys, noe godt å drikke og beroligende musikk kan hjelpe mot både stress og uro. Tidligere studier har også vist at et varmt bad på kveldstid kan forbedre søvnkvaliteten.

Nå antyder en ny studie at å bade jevnlig i badekar også kan bedre hjertehelsen din, og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Bakgrunnen for studien var at forskere ved Osaka Universitet ønsket å finne ut om grunnen til at japanere har verdens høyeste leveralder, har en sammenheng med at mange i Japan bader daglig, skriver forskning.no.

Forskerne skrev følgende i en pressemelding: «Vi fant at det å ta karbad ofte, hadde signifikant sammenheng med lavere risiko for høyt blodtrykk», og de mener det kan være en del av årsaken til hvorfor de som bader ofte har lavere risiko for hjerte-kar-sykdommer.

Deltakerne ble rekruttert via det japanske folkehelseinstituttet, og ble fulgt i årene mellom 1990 og 2009. 43 000 personer svarte på spørsmål om sine badevaner, livsstil, kosthold, vekt, medisinbruk osv. Hele 72 prosent svarte at de badet daglig, og forskerne sammenlignet hjerte-karlidelser med hvor ofte de badet.

Ifølge studien hadde de som tok et varmt bad daglig hele 28 prosent lavere risiko for hjerte-kar-sykdom, og 26 prosent lavere risiko for hjerneslag. Studien viste også at veldig varme bad ga bedre effekt enn mindre varme bad.

De japanske forskerne sier imidlertid selv at de ikke kan bekrefte at det er en direkte årsakssammenheng, altså at det var badet som gjorde hjertehelsen bedre, siden dette var en observasjonsstudie.

LES OGSÅ: - Hvis du er mye i vannet bør du unngå store måltider rett før bading!

USIKKER SAMMENHENG: - Det kan for eksempel hende at de som bader hyppig har bedre helse i utgangspunktet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
USIKKER SAMMENHENG: - Det kan for eksempel hende at de som bader hyppig har bedre helse i utgangspunktet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke en sikker sammenheng

Dette var altså assosiasjonsstudie, der man ser at det er en sammenheng mellom tiden i badekar og risiko for hjerte- og karsykdom, inklusive tilstander som hjerteinfarkt og hjerneslag.

- Denne assosiasjonen kan selvsagt også være forklart av andre forhold, som at de som tar hyppige karbad for eksempel er sprekere, røyker mindre eller liknende. Kanskje er de som bader rett og slett friskere enn de som ikke bader. Man har forsøkt å justere for slike forhold, men dette vil man aldri klare fullt ut. Man kan således ikke konkludere med at det er en sikker årsakssammenheng mellom tid i badekaret og hjerte- og karsykdom.

Det sier Ole Christian Mjølstad, som er seksjonsoverlege / phd ved klinikk for hjertemedisin på St. Olavs hospital og leder for Norsk Cardiologisk Selskap til KK.

Forfatterne av artikkelen forklarer effekten blant annet ved at de fant ut at de som badet hadde en lavere risiko for høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk vet vi er en risikofaktor for hjerte-karsykdom.

- De påpeker videre at det er sunt med varme. Varme er positivt for kroppen, det øker blant annet kroppstemperaturen, hjertets pumpekraft, pulsen og blodstrømningen. Man mener til og med at jo varmere man har vannet, jo bedre, sier Mjølstad.

Studien antyder at disse kroppsreaksjonene er tilsvarende det som skjer når vi er ute og trener.

- Når det gjelder å tilbringe tid i badekar, kan man neppe betrakte det som en farlig behandling. Fra før vet vi at de som bader i etterkant føler seg bedre, de sover bedre osv. For de fleste vil et bad bety ro, avkobling og nytelse. Dette kan frigjøre endorfiner som kan virke positivt for både psyke og soma, forklarer han.

LES OGSÅ: Treningen som har positiv effekt på hjertet ditt

IKKE TILFELDIG: Det er ikke nødvendigvis tilfeldig hvem som har mulighet til å ta et bad hver dag. Er det de vellykkede? Hvem har råd og anledning til å gjøre det? Det kan påvirke hvordan vi leser resultatet av studien. FOTO: NTB Scanpix
IKKE TILFELDIG: Det er ikke nødvendigvis tilfeldig hvem som har mulighet til å ta et bad hver dag. Er det de vellykkede? Hvem har råd og anledning til å gjøre det? Det kan påvirke hvordan vi leser resultatet av studien. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Skeptisk

Andre norske eksperter mener også at sammenhengen mellom bading og bedre hjertehelsen ikke er bevist i denne studien.

- Jeg er svært skeptisk til slike funn. Man kan selvsagt ikke utelukke at det er en positiv effekt ved slike bad, men studien gir ingen overbevisende svar.

Det sier Lars Gullestad, som er professor ved kardiologisk avdeling på Universitetet i Oslo til KK.

I studien ble personer i alderen 40-59 år delt i 3 grupper, avhengig av hvor mange ganger i uken de rapporterte at de badet; 0-2 ganger, 3-4 ganger eller nesten daglig. De som badet daglig hadde lavere forekomst av hjerte- og karsykdom ved oppfølging.

- Problemet med undersøkelsen er imidlertid at det ikke er tilfeldig hvem som bader, og gruppene skilte seg vesentlig på mange faktorer som har betydning for utvikling av sykdom som røyk, diett, fysisk aktivitet, utdannelse, type arbeid og underliggende sykdom som sukkersyke, sier Gullestad.

Det vil si at dersom man skulle hatt et svar på om bad er gunstig eller ikke, måtte man gjennomført en studie med randomisering.

- Det vil si at man måtte ha trukket lodd om hvem som badet og ikke badet i en stor nok populasjon, forklarer han.

LES OGSÅ: Tenker du kun på utseendet ditt når du trener?

Kan være ulike årsaker

Det trenger altså ikke å være en årsakssammenheng mellom bading og bedre hjertehelse.

- Det kan for eksempel hende at de som bader hyppig har bedre helse i utgangspunktet. Det kan også hende at de som har dårlig helse, ikke bader like ofte som andre. Det er med andre ord ikke sikkert at bading fører til bedre helse.

Det bekrefter Kjell Ingar Pettersen, som er kardiolog ved Faust Medisinske Senter AS.

Han mener også at det kan være andre årsaker til at de som bader ofte har bedre hjertehelse, og at det ikke nødvendigvis er badingen i seg selv som er avgjørende.

LES OGSÅ: Ta et bad før du legger deg. Det påvirker kroppstemperaturen og forbedrer søvnen.

Japanere bader annerledes enn oss

Forskerne bak studien påpeker også at japanere bader på sin egen, særskilte måte.

- De fyller karet helt opp og senker seg ned til skulderhøyde. Forfatterne mener dette kan ha betydning for resultatet, sier Mjølstad.

Konklusjonen blir nok at et karbad både er avslappende og velgjørende.

- Vi gjør med stor sikkerhet ikke noe galt ved å kalle en time i badekaret for god medisin, men noen sikker årsakssammenheng mellom et daglig bad og hjerteinfarkt mener jeg vi fortsatt ikke har funnet, sier han.

LES OGSÅ: Har du ujevn hjerterytme?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer