Å krype godt under dyna og bare bli der til langt utpå dagen en lørdag, er noe av det beste som finnes etter en lang uke. Og vel fortjent for de fleste. Men selv om du synes det blir litt lite søvn i ukedagene, bør du faktisk komme deg opp lørdag morgen.
- Generelt så anbefaler vi stå opp til samme tid hver dag, sier psykolog og søvnforsker ved St. Olavs hospital, Håvard Kallestad til KK.no.
LES OGSÅ: Pust deg i søvn
Viktigst for de som sover dårlig
Og det selv om - og til og med spesielt om, du føler det blir manko på søvn i ukedagene.
- Sliter du med å få sove er det aller viktigste å stå opp til samme tid hver dag.
- Spesielt blant ungdom er det typisk at man sover lenge på lørdag, og så kanskje enda lenger på søndag, for så å ikke få sove igjen søndag kveld.
Og da er du i gang, og behovet for ekstra søvn føles kanskje enda sterkere neste helg igjen.
Dårlig søvn er du ikke alene om å ha. Én tredjedel av befolkningen rapporterer om ha søvnvansker ukentlig, ifølge Folkehelseinstituttet. Rundt 10 prosent oppfyller kriteriene for insomni.
Er du derimot en av de veldig få som sover nok hele uka, er saken annerledes.
- Om du ikke har noen problemer med å få sove, kan du gjøre som du vil, men ellers er det en dårlig idé, sier Kallestad.
LES OGSÅ: Bedre søvnkvalitet på 1-2-3
Kan skade helsen og gi dårlig konsentrasjon
Også Ståle Pallesen, som er søvnforsker ved Universitetet i Bergen, forteller at det å ha et ryddig søvnmønster er alfa og omega om du vil fungere best mulig i hverdagen.
- Jeg mener det klart er best å sove jevnt hver dag – eller enda bedre; å få nok søvn hver dag.
- Når vi ikke får nok søvn går det ut over vår evne til å prestere optimalt, sier han.
For eksempel går dette utover ting som reaksjonstiden og konsentrasjonen vår, og det kan også gå utover den fysiske helsen vår.
- Blant annet viser undersøkelser at lite søvn kan gi økt appetitt, metabolske forstyrrelser og at det kan svekke hjerte- og karhelsen, forteller Pallesen.
Du trenger dog heldigvis ikke få panikk om du har hatt en liten uke med litt mindre søvn enn du burde hatt, men sover du generelt dårlig over tid er det viktig å gjøre noe – blant annet komme deg opp i helgene.
- Å ta igjen søvn, særlig i helgene, er veldig vanlig. Det er imidlertid et par problemer med det som gjør at mange fort kommer inn i en ond sirkel – særlig hvis man sover ekstra lenge utpå, sier Pallesen.
LES OGSÅ: Tidspunktet du sover best
Forskyver døgnrytmen
For eksempel får du lite lys inn på øynene på formiddagen om du ligger lenge og drar deg. Får du ikke noe lys inn på øynene på formiddagen, kan døgnrytmen forsinkes, og du sovner senere igjen.
- En annen ting gjelder oppbygget søvnbehov. Ideelt bør det gå en del tid i våken tilstand før en vil være i stand til å sove godt. Dersom en sover langt utpå i helgene vil mange få problemer med å sovne når man ønsker om kvelden, særlig søndag kveld (da de fleste gjerne ønsker å sove til vanlig tid). Slik kommer man lett inn i ond sirkel.
- Et annet problem med å ta igjen søvn er at selv om man presterer normalt umiddelbart etter å ha tatt igjen søvn, så viser noen studier at personer med et slikt søvnmønster er mindre motstandsdyktig mot de negative effektene av søvnmangel – særlig om natten.
Sover du lenge i helgen kan det med andre ord gå ekstra hardt utover hvordan du fungerer i hverdagen om du får for lite søvn i uka.
KK.no har tidligere om flere tips til deg som ikke sover så godt. Blant annet kan det være lurt å stresse ned. Når det gjelder behandling er det bred enighet om at kognitiv adferdsterapi den beste, til tross for at mange heller bruker sovemidler.
LES OGSÅ: Våkner du ofte midt på natten?