Tenke Positivt

Å tenke positivt kan virke mot sin hensikt

Dersom du er utbrent eller deprimert skal du faktisk ikke tvinge deg til å se lysere på tilværelsen.

NEGATIV TENKING: Må vi alltid tenke positivt om alt mulig? Er det ikke lov å være sliten og lei? Foto: NTB Scanpix
NEGATIV TENKING: Må vi alltid tenke positivt om alt mulig? Er det ikke lov å være sliten og lei? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Motivasjonssitatene hagler mot oss på Facebook og Instagram. «Happiness is a choice». «Work hard – dream big». Ideen om at vi alle har et ansvar for egen lykke og tilfredshet er allment akseptert, og vi får beskjed om at evnen til å tenke positivt kan løfte oss ut av enhver hverdagsutfording, som for eksempel følelsen av utbrenthet. 

Men så er det altså innimellom slik for de fleste av oss at evnen til å tenke positivt svikter, i hvert fall for en liten stund. Da er det noe befriende over The Guardian-spaltisten Oliver Burkemans annerledes-bok med tittelen: «The Antidote: Happiness for People Who Can’t Stand Positive Thinking». I boka hevder han at folk som sliter med enten utbrenthet eller depresjon, slett ikke skal tvinge seg selv til å se lysere på tilværelsen. Nei, la de negative tankene få plass – skriver Burkeman og foreslår at du også skal forestille deg det verste som kan skje.

Selvhjelp mot selvhjelp

– Problemet med positiv tenkning er at du forteller deg selv at det er din egen feil at du er utbrent, fordi du ikke tenker positivt nok, og at du kan dra deg selv ut av utbrentheten ved å tenke positivt. Ny forskning tyder på at dette bare er en oppskrift på å synke enda dypere ned i utbrentheten, sier Burkeman til HENNE.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer