PSYKISK SYK: Med dette bildet ville den australske forfatteren Anna Spargo-Ryan bevise at man ikke kan se hvilke personer som er psykisk syke. Foto: Anna Spargo-Ryan
PSYKISK SYK: Med dette bildet ville den australske forfatteren Anna Spargo-Ryan bevise at man ikke kan se hvilke personer som er psykisk syke. Foto: Anna Spargo-Ryan Vis mer

Psykisk Helse

– Å være psykisk syk er ikke en fordel

Australsk forfatter slår tilbake mot «den forferdelige måten folk fortsatt tenker på psykiske lidelser på».

Publisert

Tidligere i januarmåned publiserte den australske avisen The Sydney Morning Herald en sak om hvordan arbeidsgivere kan luke ut ansatte som «faker» psykiske problemer for å slippe unna jobb. Artikkelen ble møtt med massiv kritikk, og én av dem som har fått mest oppmerksomhet for sitt motsvar er forfatter Anna Spargo-Ryan (33). Hun er nemlig selv pyskisk syk, og i et innlegg på Facebook gikk hun hardt ut mot Sydney Morning Herald-saken.

For å bevise at man ikke kan se hvilke mennesker som har psykiske lidelser, la Anna ut to bilder av seg selv (se øverst i saken), tatt med tre dagers mellomrom; på et av dem er hun tydelig opprørt og har tårer i øynene, mens hun på det andre er blid og smiler. «På det ene bildet er jeg psykisk syk. På det andre bildet er jeg også psykisk syk», skriver forfatteren i Facebook-posten.

Til KK.no forteller Anna at hun forstår at meningen med den opprinnelige artikkelen var å hjelpe til med å skille ut «fakerne», slik at de som faktisk sliter med psyken får hjelpen de trenger, men at resultatet ble noe helt annet.

– Jeg valgte å komme med et motsvar fordi jeg synes det er skummelt å la folk tro at det er lett å late som man er psykisk syk. Det eneste saken gjorde var å sette fokus på den forferdelige måten folk fortsatt tenker på psykiske lidelser på; at det er en fordel, ikke en sykdom. At belastningen faktisk gir deg en slags fordel på arbeidsplassen. Vi kan ikke snakke om dette temaet på den måten enda. Vi må først fjerne det faktiske problemet; nemlig stigmatiseringen rundt psykiske lidelser, sier Anna.

Det eneste saken gjorde var å sette fokus på den forferdelige måten folk fortsatt tenker på psykiske lidelser på; at det er en fordel, ikke en sykdom.

Journalisten har unnskyldt seg

Annas innlegg har spredt seg som ild i tørt gress, og den åpenhjertige posten ble omsider lest av journalisten bak Sydney Morning Herald-artikkelen, James Adonis – som nå har lagt seg helt flat.

«James har unnskyldt seg: 'Den overveldende reaksjonen på sosiale medier har fått meg til å innse at artikkelen var dårlig skrevet og ufølsom. Det var urettferdig ovenfor dem som sliter med psykisk sykdom og deres pårørende. Det var aldri målet mitt. Målet mitt var faktisk det motsatte. Her jeg har jeg helt tydelig feilet. Jeg er veldig lei meg'», skriver Anna på Facebook.

– Jeg er så utrolig glad for at han har lært noe av denne opplevelsen. Det virker som om han virkelig har tenkt seg om, og funnet ut at han ikke kan snakke slik om psykisk syke mennesker, avslutter Anna ovenfor KK.no.

– Fortsatt stigmatiserende

Tormod Rimehaug, psykolog og førsteamanuensis ved NTNU, forteller at han tror de færreste ville faket psykiske problemer ettersom det fortsatt er såpass stigmatiserende. Han mener også at det er urealistisk å tro at en «vanlig» arbeidsgiver skal kunne vurdere pålitelig om folk er syke eller ei.

– Skulle en ansatt prøve å misbruke problemer er det mer nærliggende at NAV forsøker å finne ut av det som misbruk av deres ytelser, enn at arbeidsgiveren gjør det. De har større tilgang både på informasjon og ekspertise som gjør at de kan oppdage og vurdere det, og de har formell rett til å undersøke hvis det er grunn til mistanke, sier Rimehaug til KK.no.

Videre mener han at norske arbeidsgivere ikke skal behøve å unngå ansatte med psykiske lidelser for enhver pris, og at mennesker med belastninger kan være svært produktive og lojle dersom man får en god samarbeidsrelasjon.

– Arbeidsplassen bør være et sted der man både kan gjør nytte for seg og oppleve det som et godt sted, også når man har det vanskelig. (...) For mange kan det være bedre å gå på jobb med reduserte forventninger enn å være hjemme i dårlige perioder.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer