Halsey:

«Aborten reddet livet mitt»

Artisten Halsey (27) har fått kjenne på hva retten til abort betyr.

ÅPEN OM ABORT: Hun har spontanabortert flere ganger, og måtte få medisinsk bistand under den siste. I dag ville ikke det vært gjennomførbart i alle stater i USA. FOTO: NTB
ÅPEN OM ABORT: Hun har spontanabortert flere ganger, og måtte få medisinsk bistand under den siste. I dag ville ikke det vært gjennomførbart i alle stater i USA. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Halsey fikk mye oppmerksomhet i sosiale medier for sin sangstemme før hun slo gjennom. Hun tok verden med storm da hun bidro på låten «Closer» med The Chainsmokers i 2016, og har både skrevet og gitt ut en rekke hits siden den gang.

Popartisten er kjæreste med filmprodusent Alev Aydin (39), og sammen ble de foreldre til en liten baby i fjor, som har fått navnet Ender.

Men veien dit har ikke vært så enkel. Halsey opplevde å spontanabortere tre ganger før hun ble gravid med Ender. Hun har uttalt i ettertid at hun syntes det var sårt å ha evnen til å bli gravid, og at det påvirket henne at kroppen ikke klarte å holde på fosteret.

FRA KOLLEGAER TIL KJÆRESTER: Halsey og Alev Aydin møttes under arbeidet med spillefilmen om livet hennes, men prosjektet ble lagt på is da de falt for hverandre. I juli i fjor ble de foreldre for første gang. FOTO: NTB
FRA KOLLEGAER TIL KJÆRESTER: Halsey og Alev Aydin møttes under arbeidet med spillefilmen om livet hennes, men prosjektet ble lagt på is da de falt for hverandre. I juli i fjor ble de foreldre for første gang. FOTO: NTB Vis mer

Dommen som sørget for kvinners rett til abort i nærmere 50 år, ble opphevet i amerikansk høyesterett 24. juni. Reaksjonene har ikke latt vente på seg – det gjelder også Halsey. En uke etter høyesteretts avgjørelse skrev 27-åringen et innlegg i Vogue hvor hun snakker om hvor viktig retten til abort har vært for henne personlig.

Etter tre spontanaborter før fylte 24 år, vet hun godt hva det innebærer og hvor vondt det kan være. Den tredje spontanaborten krevde at kroppen hennes fikk medisinsk hjelp til å fullføre aborten.

«Jeg gråt. Jeg var bekymret for meg selv og jeg var hjelpeløs. Jeg var desperat etter å ende graviditeten som truet livet mitt», skriver hun i Vogue.

Halsey, eller Ashley Nicolette Frangipane som hun egentlig heter, klarte endelig å sette pris kroppen da Ender ble født. Hun fikk bevist at kroppen fungerte.

Under graviditeten fornyet hun testamentet i frykt for at hun skulle dø under fødselen. I lys av opphevingen av kvinners rett til abort i USA, har hun reflektert over hvordan det kan påvirke kvinners liv. Dersom livet hennes står i fare, kan det at hun har et bankende hjerte i magen bety at hun ikke kunne samtykket til å redde sitt eget liv, konstaterer hun.

Ble oppdaget på sosiale medier

New Jersey-jenta startet sin karriere som 17-åring ved å legge ut videoer på blant annet YouTube til stor suksess. Etter mye oppmerksomhet på plattformen, fikk hun platekontrakt og ga ut sin første EP i 2014 og debutalbumet ble utgitt året etter.

I 2020 skal hun ha møtt det som i dag er kjæresten hennes og faren til deres felles barn. Kjæresten Alev skulle regissere en spillefilm om Halseys liv, og etter å ha jobbet sammen i kulissene, falt de for hverandre. Prosjektet ble dermed lagt på is.

PÅ GRUNN AV KJÆRLIGHET: 18. mai 2021 lurte en fan på hvorfor ikke det ble noe av spillefilmen om Halseys liv. Dette var svaret hennes. FOTO: Skjermdump Twitter, @halsey
PÅ GRUNN AV KJÆRLIGHET: 18. mai 2021 lurte en fan på hvorfor ikke det ble noe av spillefilmen om Halseys liv. Dette var svaret hennes. FOTO: Skjermdump Twitter, @halsey Vis mer

Bruker stemmer sin

Det er ikke første gang 27-åringen uttaler seg om samfunnsaktuelle debatter. Hun har snakket åpent om at hun prøvde å ta sitt eget liv som 17-åring, og kjemper for å belyse utfordringer knyttet til mental helse.

På spørsmål om hun har endret standpunkt når det gjelder abortrettigheter etter å ha spontanabortert flere ganger, og deretter har fått oppleve et svangerskap og en fødsel hvor alt til slutt gikk veldig fint, svarer hun nei. Hun mener det har gjort at hun bryr seg enda mer om retten til abort.

«Aborten reddet livet mitt og banet vei for at sønnen min skulle bli født. Alle mennesker fortjener retten til å velge når, om og hvordan de skal ha denne livsforandrende opplevelsen.»

Flere kjendiser har gått ut og vist sin støtte til abortdommen, det kan du lese mer om her:

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer