Abortpille

Abortpillen - dette bør du vite

Kvinner som ikke har født tidligere, opplever smertene som verre.

ABORTPILLEN: Medikamentell abort er den mest brukte abortmetoden her til lands, og denne metoden for abort har gitt kvinner mer kontroll.  Foto: DPA
ABORTPILLEN: Medikamentell abort er den mest brukte abortmetoden her til lands, og denne metoden for abort har gitt kvinner mer kontroll. Foto: DPA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 40 prosent av alle norske kvinner vil ta en abort i løpet av sitt liv, og hvert år gjennomføres det 15.000 aborter her til lands. Ifølge Folkehelseinstituttets abortregister har medikamentell abort vært den mest brukte abortmetoden siden 2008, og den har overtatt mer og mer for kirurgisk abort. I 2014 ble hele 84,4 prosent av alle aborter utført ved hjelp av abortpillen.

– Ja, dette er den metoden som brukes mest i dag. Det er jo en fordel å unngå inngrep og anestesi, det er et medisinsk prinsipp at dersom man kan unngå kirurgi så er det alltid å foretrekke, har gynekolog Mette Løkeland i Folkehelseinstituttet, tidligere uttalt til KK.no. Hun har forsket på forekomsten av medikamentell abort i Norge mellom 1998 og 2013, og hun mener at denne metoden for abort har gitt kvinner mer kontroll. 

– Mange kvinner setter pris på at de slipper å være på sykehuset, men heller kan ta aborten hjemme med kjæresten eller familien. De har mer kontroll og er ikke så avhengig av helsepersonell, forteller hun.

LES OGSÅ: Metoden som kan være «bedre» enn angrepillen

Tidligere abort og kortere ventetid

Tryggheten ved å kunne gjøre dette hjemme er likevel ikke den eneste fordelen som følger med. Den har også gitt muligheten for å ta aborter på et tidligere stadium, og har gjort ventetiden kortere.

– Ventetiden fra man ber om abort til aborten er utført er i dag halvert. Det er heller ingen grense for hvor tidlig du kan ta pillen, og hele 80 prosent får utført aborten innen 9 uker, sier forskeren.

I 95 prosent av tilfellene sørger abortpillen for en komplett abort uten at kvinnen trenger noen videre behandling. Og virkningen blir faktisk bedre jo tidligere du tar den.

– Abortpillen gir også kvinnen mulighet til å ta abort i mellom uke 9 og uke 12 i svangerskapet. Men vær obs på at dette ofte fører med seg mer smerter, forteller Løkeland.

Kan være smertefullt

Ja, det høres kanskje svært enkelt ut å bare ta en pille, og selv om du slipper unna anestesien og kirurgien så kan det likevel medføre noen smerter.

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med å få barn

– Kvinner som ikke har født barn opplever ofte smertene som verre, enn kvinner som har født. Hva dette kommer av er vanskelig å vite, men smertene går ofte fort over, og de fleste tåler det bra, sier hun og legger til at psykologiske faktorer også kan påvirke hvordan du opplever smertene.

– Dersom du er usikker på aborten, føler deg presset, eller trist over å ta abort så kan dette ofte forsterke smertene. Men dersom du er trygg på at du gjør det riktige vil du kanskje se på smertene som en forsikring om at alt går som det skal.

Bortsett fra smerter er det heller ikke uvanlig å oppleve småblødninger i tiden fram til neste menstruasjon. På tross av disse bivirkningen er de fleste fornøyde med abortpillen som metode.

LES OGSÅ: Færre kjøper angrepillen

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer