Eldre drukner oftere enn barn

Advarer eldre mot badeulykker

- Menn over 60 overvurderer egne svømmeferdigheter, sier fagansvarlig i Norges Livredningsselskap. Her er sjekklista du bør gjennom før du legger på svøm.

Godt voksne menn topper drukningsstatistikken. Nå advarer Redningsselskapet og Norsk livredningsforbund eldre som vanligvis bader i varmere strøk, om å være forsiktig på norgesferie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Godt voksne menn topper drukningsstatistikken. Nå advarer Redningsselskapet og Norsk livredningsforbund eldre som vanligvis bader i varmere strøk, om å være forsiktig på norgesferie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Når vi blir eldre, endres flyteevnen vår fordi kroppen forandrer seg, konstaterer Torill Estelle Hindmarch, fagansvarlig i Norges Livredningsselskap.

- Vi mister bevegelighet og svømmemuskulatur med alderen. Fordeling av fett og muskler har også innvirkning på flyteevnen vår. Det samme gjelder lungekapasitet: Puster du godt inn, flyter du bedre. Hvis du ikke klarer å styre pusten, for eksempel fordi du svømmer i kaldt vann eller får panikk av kroppens reaksjoner, blir du fort utmattet.

Tyngre å svømme ute

Hindmarch frykter at mange ikke er klar over dette, og at vi tenker «en gang svømmedyktig, alltid svømmedyktig». At svømming er som å lære å sykle. I stedet bør vi reflektere over om kroppen vår er den samme som før, og om vannforholdene er som vi er vant til. Du bør være spesielt obs dersom du vanligvis bader i varmere strøk, men har norgesferie i år.

- Evnen til å takle kaldt vann kan ha endret seg om det er fem år siden sist du badet utendørs, påpeker hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer