Paracet og Ibux

Advarer mot hodepinetrend

Bruken av reseptfrie smertestillende medisiner øker - og det gjør også hodepinen som disse «ufarlige» medisinene kan forårsake.

PARACET OG IBUX: Tar du mye paracetamol, ibuprofen eller andre typer smertestillende kan det gi en medikamentutløst overforbrukshodepine. Stadig flere får denne typen hodepine, advarer overlege. FOTO: NTB
PARACET OG IBUX: Tar du mye paracetamol, ibuprofen eller andre typer smertestillende kan det gi en medikamentutløst overforbrukshodepine. Stadig flere får denne typen hodepine, advarer overlege. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Reseptfrie smertestillende medisiner som paracetamol og ibuprofen skal kun brukes til korttidsbehandling. Legemiddelverket anbefaler paracetamol som førstevalg ved behov for smertelindring - på grunn av alle potensielle bivirkningene forbundet med bruk av ibuprofen (som Ibux m.fl).

Tall fra Apotekforeningen viser at nordmenn tar mer smertestillende enn noen gang tidligere - og overlege ved nevroklinikken på Akershus universitetssykehus, Christofer Lundqvist, har tidligere advart om dette i en artikkel på TV2.no:

– Dersom man har et overforbruk av smertestillende eller migrenemedisiner kan man få det som heter medikamentoverforbruks-hodepine. Dette er en av de mest belastende hodepinediagnosene, sett ut ifra livskvalitetsundersøkelser, sier Lundqvist til TV2.

Ifølge overlegen øker problemet med den økende bruken av smertestillende - og han anslår at rundt to til tre prosent av den norske befolkning kan ha dette problemet.

Problemet er altså at du få hodepine av hodepinemedisinene. Dette kan omtales som medikamentutløst hodepine, overforbrukshodepine eller altså medikamentoverforbrukshodepine (MOH).

Slik skiller du migrene fra hodepine hos barn og voksne, forklarer legespesialist. Vis mer

Hva kan utløse overforbrukshodepine?

Det er flere typer smertestillende medisiner som kan utløse medikamentoverforbrukshodepine - og reseptfrie smertestillende er en av dem.

For paracetamol eller ibuprofen er grensa satt til 15 dager i måneden: Bruker du det mer enn det, kan du få medikamentoverforbrukshodepine.

For andre typer smertestillende skal det færre dager til før faren for overforbrukshodepine oppstår - og bruker du for eksempel både reseptfrie smertestillende og triptaner til anfallsbehandling av migrene, skal det også mindre til før overforbruk kan resultere i hodepine, ifølge Hodepine Norge: Da er det snakk om maks 8-10 dager.

Hodepinen du forsøkte å behandle med reseptfrie smertestillende kan dermed utvikle seg til å bli kronisk og vanskelig å behandle.

Av de som har overforbrukshodepine, skyldes dette for de fleste et overforbruk av Paracet og Ibux, sier Lundqvist.

Hodepine av hodepinemedisin

Også Siv Skarstein, førsteamanuensis ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, OsloMet, med ekspertise innen smerte, smertemestring og smertestillende medikamenter, har tidligere pekt på risikoen for overforbrukshodepine overfor Vi.no.

Mange får også store plager når de så vil slutte med medisinene, for å bli kvitt overforbrukshodepinen:

- Man kan få nedtrappingsplager; noen svetter, opplever ubehag og kjenner veldig på hodepinen. Dette kommer fordi man har vent kroppen til å få disse stoffene, sier Skarstein.

- Tror det er ufarlig

– Fordi det er så lett tilgjengelig er det nok mange som tenker at det er helt ufarlig, sier Lundqvist til TV2.no, og henviser til det reseptfrie salget av smertestillende som Paracet og Ibux, i butikken.

Dette er også noe som overlege ved Legemiddelverket, Morten Finckenhagen, tidligere har påpekt overfor Vi.no:

- Folk flest oppfatter det slik at ettersom smertestillende legemidler som Ibux og Paracet er reseptfrie og kan fås kjøpt på butikken og bensinstasjonen, betyr det at dette er ganske trygge og ufarlige legemidler å bruke. Og det er de til dels: Paracetamol er trygt så lenge det brukes etter anbefalingene i pakningsvedlegget. Men Ibux er et middel som kan være ganske skummelt, har Finckenhagen tidligere uttalt til Vi.no.

Mange har imidlertid ingen anelse om risikoforskjellene mellom Ibux og Paracet: Hele 2 av 5 sier at de ikke ante at det er så stor forskjell på risikoen ved bruk av ibuprofen kontra paracetamol.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer