Advarer mot sandaler som dette

Problemer med korsrygg og nakke? Sandalene kan være en del av problemet. Tilbringer du store deler av den varme årstiden i sandaler, bør de fylle noen krav, råder fotterapeuten.

FEIL SANDALER KAN GI PLAGER: Skal du gå lengre enn en kilometer, bør du velge gode sko eller sandaler med hælreim, råder skomaker og fotterapeut. Ellers kan du få smerter - også andre steder enn i beina. Foto: NTB
FEIL SANDALER KAN GI PLAGER: Skal du gå lengre enn en kilometer, bør du velge gode sko eller sandaler med hælreim, råder skomaker og fotterapeut. Ellers kan du få smerter - også andre steder enn i beina. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Bruker du sandaler uten hælreim, går du ubevisst og griper med tærne. Steglengden din blir kortere, noe som gir mindre rotasjon i hofta - som igjen fører til korsryggplager, sier Ellen M. Andersen. Hun jobbet som skomaker i tretten år, før hun omskolerte seg til fotterapeut. I dag er hun adjunkt og utdanner nye fotterapeuter.

Ryggplager fra sandalbruk kan med tiden også sette seg i nakken, ifølge Andersen.

- Når pasienter kommer til fotterapeut eller går til fotpleier om sommeren, er det gjerne for å få fikset neglene og hard hud før de starter sommeren. Om høsten ser vi også hud- og negleproblemer som følge av sandalbruk. Hard hud er en bagatell i mine øyne, det kan fikses. Det er viktigere å se på årsaken til at huden på hælene er så hard. Og ofte skyldes det sandalene du går med.

Stor belastning på hælen

Andersen peker på flere potensielle farer ved bruk av åpne sandaler uten hælreim:

  • Foten blir flatere og ustabil, fordi sålen er bred og uten støtte.
  • Ganglaget ditt endres, både i fraspark og hælnedslag.
  • Huden på hælen blir hard og kan sprekke.
  • Du kan utvikle den smertefulle tilstanden plantar fascitt på kort sikt og fettvevssvinn på hælen på lang sikt (les mer om det i faktaboksen under)

- Når vi går, har vi et trykk på hælen opp mot to ganger kroppsvekta vår. Måten vi setter hælen ned i bakken, har mye å si for hvordan foten tåler denne belastningen og fordeler trykket både fram i foten og oppover i bevegelsesapparatet. Selve skjelettet i foten, som er fundamentet for kroppen vår, veier bare 120 gram, forklarer Andersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.