Advarer om alkoholbruk blant ensomme eldre: - Betydelig underrapportering

Skadeforebyggende forum og rusorganisasjonen Actis slår alarm om alkoholbruk blant hjemmeboende eldre.

SKAMBELAGT: For den eldre befolkningen er det mer skam knyttet til å drikke alkohol. Eldres alkoholkonsum foregår mer skjult enn de unges. Foto: Shutterstock / NTB
SKAMBELAGT: For den eldre befolkningen er det mer skam knyttet til å drikke alkohol. Eldres alkoholkonsum foregår mer skjult enn de unges. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2017 gjennomførte Skadeforebyggende forum og Actis en spørreundersøkelse blant 854 ansatte i hjemmetjenesten og på kommunal institusjon. 56 prosent av de spurte svarte at de hadde rapportert om fallulykker med skade som de antok hadde sammenheng med alkohol i løpet av det siste året.

– Vi vet at mange fallulykker skjer hjemme, noen ganger på grunn av alkohol, ofte kombinert med dårlig balanse og medisiner. Du skal opp av stolen og gå til baderommet, og så går det galt. Fallulykker skjer ofte på vei til baderom eller ned en trapp, sier Eva Vaagland, daglig leder for Skadeforebyggende forum, til Vi.no.

Skam knyttet til alkoholforbruk

Ifølge Opinions koronamonitor oppgir sju av ti nordmenn at de ikke har endret alkoholkonsumet sitt etter at covid-19 kom til Norge. I oktober sa seks prosent at de hadde et høyere alkoholkonsum, mens 25 prosent oppga et lavere konsum. 69 prosent oppga at konsumet var uendret.

– Det er gledelig, men vi vet at det er en betydelig underrapportering. For den eldre befolkningen er det også mer skam knyttet til å drikke alkohol, noe som kan føre til en større underrapportering av egen bruk. Fire prosent i gruppa over 60 år, oppgir å ha økt alkoholforbruket i coronaperioden, men her kan det være at tallene ikke gir et helt riktig bilde, sier Pernille Huseby, generalsekretær i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.